Nilla Kjellsdotter: Jo joutuvi yö, 3. osa & Rebekka Härkönen: Pihtiote, 2. osa



Rikoksia Vaasassa ja Helsingissä. 

Hän vakuutti itselleen, että tämä olisi vihoviimeinen kerta. Aivan vihoviimeinen kerta. Sitten kaikki olisi ohi. Hän ei tekisi sitä enää koskaan. Ei koskaan.

Nilla Kjellsdotter: Jo joutuvi yö, 426 s. - ilm. 2024 - 3. osa Murhia Pohjanmaalla -sarjaan - Tills natten är slut - suomennos: Anne Heroja - Storytelin äänikirja - kesto: 13t 10 min. - lukija: Krista Putkonen-Örn - Gummerus

Äänikirjan sisäsltö kustanajan sivuilta:

"Mies löydetään ammuttuna vaasalaisesta puistosta elokuisena aamuna. Pian toinen mies surmataan kotirappusille.
    Mija Wadölle annetaan tehtäväksi ratkoa arvoitukselliset murhat. Kun paikallinen menestyskirjailija Zarita Roos kuulee tapahtumista, hän säikähtää: yksityiskohdat tuntuvat karmaisevan tutuilta.​"

Olen pitänyt kaikista Kjellsdotterin dekkareista, mutta nyt mietin oliko alku liian hidas? Kuunnellessa jotenkin tuntui siltä. Mutta ei huolta, tarina alkoi kyllä viedä mennessään. Syyllisen arvasin sekä myös erään yksityiselämään liittyvän asian, mutta eipä haitannut. Oli mukava kuunnella miten hämäystä tehtiin.
     Tässäkin osassa on vieläkin hieman liikaa Mian nuuskaamista. Lillukanvarsia, mutta korvaani tarttui sanonta  suurin surmin. Minä olen oppinut sen suin surmin tai suin surminkaan, joka tarkoittaa ei missään tapauksessa/ ei suinkaan yms.

Lukija yleensä eläytyy liikaa dekkareissa, mutta nyt onneksi hieman himmasi, joten pystyin kuuntelemaan.

+++++++
Kirjailija, joka ajoi rekkaa perheyrityksessä + ent. laikitoimiston sihteeri
Nilla Kjellsdotter (pseud) synt. 1987 Pohjanmaan Pensalassa ja asuu Oravaisissa.
Kirjailijanimen synty: Nilla on lyhennys omasta nimestä ja isän etunimi on Kjell.
Sarjaa on myyty Suomessa ja Ruotsissa yhteensä yli 200 000 kpl.

*******
Ilmestyneet teokset:
Murhia Pohjanmaalla -sarja:
I rättvisans blod 2020 (suomentamaton) - Kivipuiston tyttö 2022 - Taivaankartano 2023
- Jo joutuvi yö 2024

Linkit:
Kivipuiston tyttö, 1. osa
(Bonuksena Jenni Kokanderin esikoisdekkari Yksi miljoonasta.)

Taivaankartano, 2. osa

Ensimmäisen osan julkaisuoikeuksista käytiin aikoinaan poikkeuksellinen huutokauppa ruotsalaiskustantajien kesken. Kisan voitti Norstedts. Kirjan oikeuksien vuoksi ensimmäistä osaa ei tulla suomentamaan.

Kuvasin kirjailijan Helsingin Kirjamessuilla syksyllä 2022. 
.....

Mies horjui aamuöisellä moottoritiellä repaleisen sumun ympäröimänä. Asvaltti hänen valkoisten tennariensa alla oli märkää. Koillistuulessa tuoksui sade, ja uusi päivä kajasti tummien puunlatvojen takana horisontissa.

Rebekka Härkönen: Pihtiote, 399 s. - ilm. 2023 - 2. osa Walta -sarjaan - kansi: Timo Numminen - Storytelin äänikirja - kesto 13t 48 min.- lukija: Krista Putkonen-Örn - Bazar

Äänikirjojen sisältö kustantajan sivuilta:
"Onko rikollisuus sairaus, jonka voi parantaa?

Rebekka Härkösen Walta-dekkarisarjan toisessa osassa tinkimättömän rikostoimittajan työpöydälle lävähtävät rikollisjengien veriset välienselvittelyt ja kyseenalaiset viranomaistoimet

Rikostoimittaja Suuna Walta kuulee kuolonuhreja vaatineesta yliajosta. Poliisi pysyy oudon vaitonaisena onnettomuudeksi kutsutusta tapauksesta, ja Suunan toimittajanvaistot heräävät. Löydettyään kolme luodinreikää onnettomuusauton tuulilasista Suuna tietää osuneensa uutissuoneen.

Yliajon uhri on poliisille tuttu mies, jota viranomaiset olivat auttaneet irtautumaan rikollisjengistä. Mainetta niittäneen exit-hankkeen nokkaan nostettu rikosylikonstaapeli Jens Jäämeri ei tiedä, mikä exit-ohjelmassa meni pieleen, mutta todiste epäonnistumisesta makaa nyt ruumishuoneella ja koko irtautumishankkeen tulevaisuus on vaakalaudalla."

Enpä olekaan lukenut vuosiin teosta, joka olisi niin täynnä kirosanoja kuin tämä, ja tietysti eniten v....ja. Valitsin summanmutikassa aukeaman ja laskin kirosanat: 3x v...u ja toisella sivilla 7 kpl + 1 saatana. En voi sille mitään, että liiallinen kiroilu häiritsee.

Tarina ei varmaan olisi yhtään huonontunut jos kiroilua olisi roimasti vähentänyt. Edellisen kerran kun törmäsin kirjaan, jossa kiroiltiin paljon, niin päätin, että täst'edes paiskaan kannet kiinni jos kiroilua on paljon. Lukijalla/kuulijalla on onneksi lupa valita kirjansa. Nyt kuitenkin kuuntelin Pihtiotteen, mutta taitaapa jäädä jatko-osat lukematta jos suuntaus on tämä.

Edellisessä osassa kiroilua ei ollut läheskään tätä määrää, muuten olisin taatusti arvioissani siitä kirjoittanut. Pidin ensimmäisestä osasta, mutta tässä tarinassa on liikaa teemoja, joka tekee dekkarista hajanaisen (etenkin kuunnellessa).
Olisin niin halunnut pitää tästä dekkarista enemmän, mutta ylläämainituista syistä kirja ei tällä kertaa oikein sytyttänyt minua. Lukekaa te muut.

Lukija: Tässäkin kirjassa eläytymistä on onneksi vähennetty. Lukemisella ei saa paljastaa liikaa!

+++++++
Kirjailija, rikos- ja oikeustoimittaja
Rebekka Härkönen, synt. 1976 Helsingissä, jossa myös asuu.
Kirjailija on tehnyt myös Sarjahukuttaja -podcastin.

Kuvasin Härkösen v. 2023 Helsingin Kirjamessuilla.

******
Ilmestyneet teokset:
Valmis tappamaan - kaksinkertaisen elinkautisvangin tarina 2022

Walta -sarja:
Prinsessamekko 2022 - Pihtiote 2023

Suomen Dekkariseura ry:n vuoden esikoisdekkaristi 2024 on Rebekka Härkönen teokselleen Prinsessamekko (Bazar 2023).

Linkki: Prinsessamekko, 1. osa
------
Äänikirjapalvelun maksan itse.

Kommentit