Rebekka Härkönen: Prinsessamekko, 1 osa

 

Minä kirjoitan tätä päiväkirjaa yrittääkseni vielä kerran selittää. Tämän kaiken muun teen siksi, että tiedän, etteivät pelkät sanat  riitä niin kauan kuin ne ovat vain avatuista suista ulos työntyviä kuplia.

Rebekka Härkönen: Prinsessamekko, 415 s. - 1. osa Walta - sarjaan - ilm. 2023 - kansi: Timo Numminen - Bazar

20.7.2023 3. teos. Osallistun tällä päivityksellä naistenviikkohaasteeseen. Kirjoittaja ja päähenkilö ovat naisia.

Alku lähtee aika kylmäävästi liikkeelle. Tilanne, jossa tulee useita ruumiita. Toimittaja Suuna Walta näkee puhelimensa näytöllä pomonsa Koski Kuivalaisen nimen. Kalasataman ja Kulosaaren välisellä metro-osuudella on tapahtunut jotakin järkyttävää. Walta suuntaa autonsa kohti tapahtumapaikkaa nähdäkseen vain, että edessä on melkoinen liikennekaaos. Niinpä toimittaja etsii paremman paikan ja pistää dronen leijumaan niin alas kuin uskaltaa.
Hetki loppuu kuitenkin lyhyeen, kun poliisit ovat selän takana ja käskevät laskemaan dronen alas. 
- Hän oli saanut hiton hyviä luvia, eikä ollut nähnyt yhdenkään toisen mediatalon kuvaajaa missään koko aikana.

Iltauutisten toimituksen deskissä ainutlaatuisista kuvista hihkuvat pomon lisäksi Tero Nikula, Irmeli "Ralli" Kuusmäki ja Altti Reittonen. Suuna saa kiitoksia, sillä kellään muulla medialla ei ole yhtä hienoa materiaalia. 
Poliisi pitää rikosta terroritekona, mutta Suunalla on toisenlaista tietoa. Kiitos alamaailman hyvien suhteiden. 

Sitten tapahtuu taas. Tällä kertaa rautatieaseman pääovien tuntumassa. Lumipyryssä nainen kompastuu johonkin ja kaatuu. Samalla ympäriltä alkaa kuulua huutoja ja kiljuntaa. Nainen on kompuroimassa ylös kun näkee mihin kompastui. Hyi hitsi! Nainen ei ole uskoa silmiään, pahoinvointi velloo kurkussa. Joku soittaa ambulanssin. 

Rikosylikonstaapeli Jens Jäälahti joukkoineen saapuu paikalle ja järkyttyy. Mitä ihmettä Helsingissä oikein tapahtuu? Sitten Jäämeri saa työpaikalleen epämiellyttävän paketin, eikä olekaan ainoa, joka paketteja saa. Onko tämä jotain sairaan ihmisen makaaberia leikkiä? 

Toisaalla oikeustieteiden opiskelija avaa tietokoneensa ja törmää videoon, jollaista ei tiennyt olevan olemassa. Jos video leviäisi, niin opinnot, tuleva työpaikka ja ystävyyssuhteet saattaisivat kaikki kariutua yhdellä kertaa. Mitä tehdä? Video pitäisi saada pois ja näyttää jollekin, mutta kenelle? 

Entä kuka on henkilö, joka kertoo tekemisistään päiväkirjassa?
......
Ja taas uusi dekkaristituttavuus!  Ja tietysti sarja. Päähenkilöihin pääsi ihan kivasti sisälle, vaikkakaan heidän entistä elämäänsä ei liiemmin avattu, mutta enpä kaivannut. 
Tosin seuraavaksi voisi kertoa hieman enemmän Jens Jäälahdesta. Millainen hän on miehiään?

Neljäkymmentäkaksivuotias eronnut Suuna Walta on toimittajana oman tiensä kulkija, joka taistelee poliisien kanssa sitä mitä lehdessään saisi julkaista ja mitä ei.
- "Sananvapaus on perustulaillinen oikeus. Koska aiotte rajoittaa perusoikeuksiani, poliisin ensimmäisen luvun ja seitsemännen pykälän mukaan minulla on oikeus tietää vapauteeni kohdistuvan toimeenpiteen peruste", Suuna sanoi vakavana.

Suunalla on myös hyvät suhteen alamaailmaan, josta saattaa saada kallisarvoisia vihjeitä. Mielenkiintoista nähdä kuinka suuri apu näistä suhteista jatkossa on.

Vauhdikas alku uudelle sarjalle. Ensin mietin onko henkilöhahmoja ja aiheita liikaa kun hypeltiin henkilöistä ja teemoista toiseen. Tuumailin miten pysyn vauhdissa mukana, mutta ei huolta. Loppujen lopuksi kaikki nivotaan näppärästi yhteen. 

Olen lukenut lukemisen ja kirjoittamisen jälkeen kommentteja, joissa kirjaa pidetään aiheidensa ja kuvailujensa takia oksettavana ja inhottavana. Teemat eivät mukavia olekaan eikä Prinsessamekko ole cozy crime tai kevytdekkari eikä varmaan ole tarkoituskaan olla. Joka tapauksessa tarinalla on pihtiote, joka imaiseee mukaansa, sillä on kirjoitettu hyvin. (Kuten rikostoimittajalta saattaa odottaakin.)
Paljon dekkareita lukeneena olen lukenut hurjempiakin tarinoita. Onneksi dekkarigenre on nykyään kovin laaja, joten jokaiselle maulle löytyy sopivaa luettavaa. Varoituksen sana kuitenkin. Minä kyllä aion lukea syksyllä ilmestyvän toisenkin osan.

Luin Härkösen haastattelun, jossa sanottiin että kustantaja oli kertonut, että Suomen dekkarigenressä toimittaja päähenkilönä olisi harvinainen. Kyllä toimittajia on, joskin enemmän kirjoittajina.  Toimittajia ovat esimerkiksi Elina Backmanin Havas-sarja Saana, Timo Hyytin Karhu -sarjan Ina sekä Marja Aarnipuron Kaarina.

Hengen riistäminen ei ole pahinta,  mitä ihmiselle voi tehdä. Paljon julmempaa on viedä hänen tarinansa. Sillä lopulta me kaikki kuolemme.

+++++++
Kirjailija, rikos- ja oikeustoimittaja
Rebekka Härkönen, synt. 1976 Helsingissä, jossa myös asuu.
Kirjalija on tehnyt myös Sarjahukuttaja -podcastin. 

*******
Ilmestyneet teokset:
Valmis tappamaan, kaksinkertaisen elinkautisvangin tarina 2022 -

Walta-sarja:
Prinessamekko 2022
Tulossa: Toinen osa Pihtiote - ilmestyy lokakuusa 2023

Suomen dekkariseura ry:n vuoden esikoisdekkaristi 2024 on  Rebekka Härkönen teoksellaan Prinsessamekko (Bazar 2023). 
.........
Bazarille kiitos kirjasta!

Kirjabloggaajien naistenviikkohaastetta luotsaa yhdeksättä kertaa Tuija:  Tuijata.Kultturipohdintoja

Nimipäiviään viettävät tänään Marketta, Maarit, Reetta Reeta, Maaret ja Margareeta.
Lämpimät onnittelut!


Kommentit

  1. Tämä oli aivan mahtava dekkari. Toivottavasti pääsee laajalle levitykselle ulkomaille. Suomalaisille taitaa olla liian räväkkä ja karmiva. Huikean hieno draaman kaari. Erittäin hyvin kirjoitettu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä pidin myös. Ja kuten sanon arviossani, olen lukenut paljon rankempiakin dekkareita. Hyvin kirjoitettu, kyllä. Toista osaa odotellessa ä

      Poista

Lähetä kommentti