Ben Macintyre; Colditzin vangit - Natsi-Saksan erikoisimman upseerivankileirin tarina

 

Colditzin linna oli pelkoa herättävä vankila, jossa tapahtui kuitenkin usein absurdeja asioita. Samat seinät todistivat sekä kärsimystä että hulvatonta hupailua, sen omintakeisessa ja erikoislaatuisessa sulatusuunissa syntyi aivan omanlaisensa kulttuuri reseptiikkoineen, urheilulajeineen ja slangeineen. 
(Ote alkusanoista.)

Ben Macintyre: Colditzin vangit - Natsi-Saksan erikoisimman upseerivankileirin tarina - 384 s. - suom. ilm. 2023 - Colditz: Prisoners of the Castle - suomennos: Aura Elometsä - Storytelin äänikirja - kesto: 14 t 35 min.- lukija: IIkka Villi - Atena / Otava

Äänikirjan sisältökuvaus kustantajan sivuilta:

"Tositrilleri natsien legendaarisesta linnavankilasta ja sen vankien hengästyttävän uskaliaista paoista.
Natsi-Saksa vangitsi Colditzin linnaan liittoutuneiden upseereita, joiden pelättiin yrittävän pakoa. Pelko ei ollut turha: sadat pakoyritykset tekivät saksalaislinnasta kuuluisan.
Bestselleristi Ben Macintyre kertoo mukaansatempaavasti Colditzin vangeista ja vartijoista. Herrasmiesleiri poikkesi monista sodan kauhuista: siellä ei nähty summittaisia teloituksia, ja upseerivangeilla oli omia sotilaspalvelijoita. Muurien sisään syntyi omalaatuinen yhteisö, jossa toivoa ylläpitävään toverihenkeen yhdistyivät rasismi ja brittiläisen luokkayhteiskunnan nokkimisjärjestys."
.....
Coldinzin linnan sanotaan olleen toisen maailmansodan kuuluisin vankileiri. Itse en ole tähän törmännyt, vaikka jonkun verran olen näistä vankileireistä lukenut. 
Teoksessa on paljon pakotarinoita - sekä onnistuneita että pieleen menneitä. Jotkut näistä yrityksistä ovat aika hulvattomia, sillä vangit kokeilivat kaikkea mahdollista.

Jossain välissä alkoi hieman puuduttaa kun paoista ei ollut tulla loppua, mutta paikka olikin kuuluisa nimenomaan mitä mielikuvituksellisimmista pakoyrityksistä. Lukuisten karkaamisyrityksien vuoksi vankilaskentaa tehtiin kolmesti päivässä. Tässäkin huijattiin mm. tekemällä ihmisnukkeja. Jos ne menivät läpi oli karkurilla kenties paremmat mahdollisuudet päästä pakoon. Mielenkiintoisia olivat myös ne keinot ja paikat, joissa karttoja yms kiellettyä salakuljetettiin.
Päivät saatiin kulumaan mm. urheilemalla ja järjestämällä juhlia ja erilaisia teatteriesityksiä tai vaikkapa vain tekemällä vankilakiljua (sokeria ja hiivaa korvikehilloon. Seos seisoi kuusi viikkoa ja tislattiin karkeatekoisella, vessasta anastetuista putkenpätkistä valmistetulla Liebig-jäähdyttimellä, jolloin tuloksena oli kirkasta 60-prosenttista viinaa). 
Luokkajako ja rasismi kuuluivat asiaan. Upseereiden ei tarvinnut tehdä työtä, vaan sen hoitivat sotilaspalvelijat, joita upseerit saivat pitää vankilassa.

Vaikka pakokuvailuja olikin liikaa, niin ne olivat mielenkiintoista tietoa. Mitä kaikkea ihmismieli saattaakaan keksiä. Eräskin pakenemista yrittävä mies oli tehnyt komeat viiksensä puretuista partasudeista, jotka oli värjätty vankilan kaupasta ostetuilla vesiväreillä ja liimattu kiinni ihoon ja tietysti muukin vaatetus oli yhtä kekseliäs.

Ja mitä vankilassa tapahtuikaan pari päivää ennen kuin yhdysvaltalaiset vapauttivat vankilan?

Sen verran selasin e-kirjaa, että huomasin siinä olevan myös kuvia/karttoja. Lopussa on luku, jossa avataan kirjeissä käytettyä salakieltä. Ovelaa.
Kirjailija on jälleen tehnyt valtavan taustatyön kirjaa kirjoittaessaan. Lähdeluettelo on lopussa. 

Nykyään Colditzissa toimii pieni museo.

P.S. Hieman tietoa Colditzin linnasta: Ennen toista maailmansotaa perustettiin sotavankileiri, josta olisi mahdoton paeta ja se oli tarkoitettu upseereille, jotka olivat yrittäneet paeta toisilta leireiltä. Linnaa ympäröi kaksimetrinen muuri ja piikkilangat ja rakennus sijaitsi jyrkänteen reunalla, josta oli 75 metrin pudotus. Lähimmälle rajalle oli matkaa 640 km.
Kaikkiaan linnasta karkasi n. 130 vankia. Työläin ja pitkäaikaisin pakoprojekti oli 44 metrisen tunnelin rakentaminen. Jos pako olisi onnistunut, olisi karkureita ollut parisensataa. Vankien määrä oli kaikkiaan 250-350. 
(Lähde: Suomen Sotahistoriallinen seura ry/Sotahistorialliset kohteet 2023)

++++++
Brittiläinen kirjailija, historioitsija, kolumnisti
Ben Macintyre, synt. 1963                                  

******* 
Ilmestyneitä suomennoksia:

Herrakansa viidakossa: Elisabeth Nietzschen elämäkerta 2002 - Vakooja ja petturi 2020 - Agentti Sonja: Äiti, sotilas, rakastajatar, vakooja 2021 - Kaksoisagentit: Normandian maihinnousun suuri vakoiluoperaatio 2022 - Colditzin vangit - Natsi-Saksan erikoisimman upseerivankileirin tarina 2023
Tulossa: Kova joukko - SAS ja erikoisjoukkojen synty - ilm. syyskuussa 2024

Linkki: Vakooja ja petturi

Lisäksi useita suomentamattomia teoksia.
........
Äänikirjapalvelun maksan itse.

Kommentit

  1. Pitäisi kai lukea kirja. Katsoin pienenpienenä telkkarista brittiläistä Colditz-sarjaa, jossa pakosuunnitelmat olivat koko ajan keskiössä.
    Ari W

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa. Ei voi kuin ihmetellä kuinka kekseliäitä vangit ovat olleet.

      Poista

Lähetä kommentti