Satu Rämö: Jakob, 3. osa

Islannin joulusadun mukaan kolmetoista joulupukkia asui nimenomaa Esja-vuorella. Sieltä ne yksitellen laskeutuivat reykjavikilaisten keskuuteen joulukuussa. Välillä myös joulupukkien äiti, lapsia syövä Grýla-noita teki metsästysretkiä ihmisten keskuuteen. 

Satu Rämö: Jakob, 400 s. - 3. 
osa Nordic Blue -sarjaan (Hildur) - ilm. 2023 - kansi: Ville Laihonen - WSOY

Kirjan nimen mukaisesti tässä osassa kerrotaan lisää suomalaispoliisi Jakobista, joka oli tullut pari vuotta sitten Islantiin vaihtoon. 
- He olivat tutustuneet, kun Suomessa poliisiksi opiskellut Jakob oli tullut tekemään työharjoittelun Islantiin Ísafjörꝺurin poliisilaitokselle. Pandemia oli sotkenut kaikkien suunnitelmia ja työharjoittelukin oli venynyt venymistään. Nyt harjoittelu oli virallisesti takana, mutta Jakob ei halunnut heti palata Suomeen.

Jakob viihtyy pienen kylän poliisiasemalla, jossa työtehtävät ovat vaihtelevia. Jakob ei voi saada poliisin virkaa, koska hänellä ei ole kansalaisuutta. Poliisina saattoi silti työskennellä kunhan työparilla oli virallinen poliisikoulutus. Lisäksi Hildur ja Jakob työskentelevät mielellään yhdessä. Jakob on perusteellinen, luotettava ja tulee toimeen kaikkien kanssa.

Jakob tunnetusti harrastaa neulomista ja Rämö onkin julkaissut sen paidan ohjeen, jonka Jakob teki ensimmäisessä osassa. Jakob-paidan on suunnitellut islantilainen neulesuunnittelija Sigriꝺur Sif Gylfadóttir. Neuleen ilmaisen ohjeen voi ladata ainakin Adlibriksen sivuilta: Jakobin ilmainen neuleohje

Jakobilla on alusta alkaen ollut huoltujuuskiista norjalalaisen ex-vaimonsa kanssa. Nyt ex oli uuden miehensä ja Matias-pojan kanssa muuttanut Suomeen ja Äkäslompoloon. Niinpä osa kirjan tarinasta sijoittuu Äkäslompoloon, jonne myös Hildur joutuu matkustamaan erään rikoksen takia. 

Tarinassa on paljon elementtejä, kuten mm. Hildurin sisaret, omituista hevosiin liittyvää toimintaa, josta en ole kuullutkaan. Ja tietysti iänikuista huumakauppaa. (Kuinkas muuten, sitä tuppaa olemaan joka dekkarissa.) Lisäksi Islannin joulupukkisatu kolminetoista joulupukkeineen on antanut jollekin/joillekin inspiraatiota rikoksiin. 
Tuo islantilainen joulusatu kuullostaa suomalaisille pelottavalta: kolmetoista joulupukkia ja lapsia syövä noita, hui! 
- Pätkä oli joulupukeista lyhytkasvuisin. Suloinen partapää, joka kulki joulun alla talosta taloon ja nuoli likaisia paistinpannuja. (...) Joulupukit pukeutuivat mustiin vaatteisiin, jotta ne pystyivät liikkumaan huomaamattomasti. Ne kylvivät pelkoa ympärilleen tekemällä kiusaa ja syömällä ihmisiä. 

Joulu on pimeintä aikaa Ísafjörꝺurin kylässä ja silloin onkin otollista iskeä. Rikokset alkavat kun Länsivuonoilta, kalankasvatusaltaasta, löytyy ruumis, jonka tutkintaa rikosetsivä Hildur Rúnarsdóttir alkaa Jakob Johanssonin kanssa selvittää.

Ja vielä luonnon- ja ympäristönsuojeluteemat, jotka lilluvat jotenkin tarinassa.

Luulin, että Jakobin tarinaa olisi vielä syvennetty, mutta nyt Jakob hukkuu muiden aiheiden lomaan. No, jääpähän jotakin vielä seuraavaan/seuraaviinkin osiin. 

Dekkareista piti alun perin muodostua vain trilogia, mutta olisiko nyt edellisten osien saama suosio siivittänyt kirjoittamaan tarinalle jatkoa - tuleeko tarpeeton osa, sen aika näyttää kun pääsemme marraskuussa lukemaan Rakel-dekkarin (kuka Rakel sitten lieneekin?)

Ollaan sarjasta sitten mitä mieltä tahansa on upeaa, että Rämön dekkarit ovat saavuttaneet näin hurjan suosion. Kirjoja on myyty (kaikki formaatit yhteensä) yli 300 000 kappaletta, joka on Suomen mittakaavassa huikea saavutus. 
Tällä hetkellä sarjan käännösoikeuksia on myyty seitsemään maahan ja Hildurista on tekeillä tv-sarja.

Ihan ok on tämäkin osa, joskin kirjailija tuntuu innostuneen hieman liikaa lataamalla tarinaansa niin paljon elementtejä, että intohimoista dekkarinlukijaa hirvittää. Olisin suonut, että tapahtumat olisivat pysyneet Islannissa -  joka on minulle, maassa käymättömälle henkilölle - sitä eksoottisinta antia, jota olisin halunnut lisää.
Nähtäväksi jää mitä Rakel tuo tullessaan.

Kun aallot hajosivat rantaan, kuului ensin pamaus, jota seurasi huokaus. Veden valuessa pienten kivien välistä takaisin kohti merta kuului pieni sihisevä ääni.

++++++
Kirjailija, bloggaaja ja designkaupan pitäjä
Satu Rämö, synt. 1980. Asuu pienellä paikkakunnalla Reykjavikin ulkopuolella.

Kuvasin kirjailijan Tampereen Akateemisessa huhtikuussa 2023 Rósa & Björk -kirjan ilmestymisen aikoihin.

********
Ilmestyneet teokset:
Vuoden mutsi 2012 - Vuoden mutsi 2 (molemmat yhdessä Katjan Lahden kanssa) 2014 - Islantilainen voittaa aina 2017 - Unelmahommissa (yhdessä Hanne Valtarin kanssa) 2017 - Tripsteri Islanti-matkaopas 2017 - Islantilainen kodinonni 2018 - Unelmaduunarin tilipäivä (yhdessä Hanne Valtarin kanssa) 2020 - Talo maailman reunalla (yhdessä Björgvin Hilmarssonin kanssa) 2021 - Siggan ja Satun islantilaiset villapaidat (yhdessä neulesuunnittelija Sigríður Sif ”Sigga” Gylfadóttirin kanssa) - 2022

Hildur-sarja:
Hildur 2022 - Rósa & Björk 2023 - Jakob 2023
Linkit: Hildur, 1. osa
(Bonuksena Päivi Alasalmen Alamailman kuningatar, 1. osa Hallavainen -sarjaan. Suosittelen.)
Rosa & Björk, 2. osa

Tulossa: Rakel - ilmestyy marraskuussa 2024.
........
Kustantajalle kiitos kirjasta!

Kommentit