Satu Rämö: Rosa & Björk, 2. osa

Missään ei näkynyt liikettä. Ei ihmisiä, ei autoja. Häntä ympäröi minuutti minuutilta tiivistyvä iltapäivän hämäryys.

Satu Rämö: Rósa & Björk, 360 s. - 2. osa Nordic Blue -sarjaan (Hildur) - ilm. 2023 - kansi: Ville Laihonen - WSOY

1994, Ísafjörꝺur
Mies ajaa hitaasti lumisateessa. Olisi kiire, mutta kesärenkaat alla ei voi hurjastella. Miehellä on tehtävä.
- Tämänpäiväinen keikka oli tuntunut oudolta, mutta tarjottu rahasumma oli ollut niin suuri, että hän oli vaimentanut epäilykset ja ottanut työn vastaan.

Kesä 2008, Ísafjörꝺur
Kaksi henkilöä tapaa ja toisella on pyyntö. 
- Huomaan, että epäröit. Älä suotta. Ei tämä ole niin paha juttu kuin miltä se ensi silmäyksellä vaikuttaa. Lopulta on kyse vain pienestä yksityiskohdasta. Se on nopeasti hoidettu.
 
2020 Reykjavik
Sarjan päähenkilö rikosetsivä Hildur Rúnarsdóttir on joutunut hetken työskentelemään Reykjavikissa, sillä Tumi Einarsson, ystävä ja entinen kollega oli loukannut polvensa ja Hildur tuuraa miestä parin kuukauden ajan. Hildur ei viihdy Reykjavikin liikenneruuhkissa vaan kaipaa takaisin kotikonnuilleen Ísafjörꝺuriin. Siellä olisi rauhallisempaa ja pääsisi surffaamaan. Hildur tunsi kuuluvansa jyrkkien vuorten ja myrskyisän meren väliin.

Hilduria on  pari päivää vaivannut ahdistus. Yleensä se tarkoittaa sitä, että lähitulevaisuudessa tapahtuisi onnettomuuksia ja väkivallan tekoja. Isoisoäiti Htnfnutinna oli aikoinaan ollut yksi Islannin tunnetuimmista selvännäkijöistä. Hildur on perinyt näkemisen lahjan, joka usein aiheuttaa voimattomuutta. Mitä on tapahtumassa ja kenelle?
Pari viikkoa sitten Islannissa oli tapahtunut lento-onnettomuuus. Senkö Hildur oli aistinut? Onnettomuutta pitäisi päästä tutkimaan hieman lisää.

Kuusikymmentäneljävuotias mies lähtee hiihtolenkille, mutta ei palaa sieltä elävänä. Kuka mies on ja mitä hänelle on tapahtunut ?

Entä kuka on Disa? Nainen, jolla menee huonosti (ainakin vuonna 2016).
- Jos hän ei pian saisi jotakin, hän murenisi pieniksi kappaleiksi. Seuraava annos olisi hankittava jostain, muutoin tätä paskaa ei pystynyt kestämään.

Kaiken aikaa Hilduria vaivaa myös pikkusiskojensa katoaminen. Vuonna 1994 kahdeksanvuotias Rósa ja hänen pikkusiskonsa Björk myöhästyivät koulubussista ja katosivat. Hildurin menneisyydessä on muitakin selvittämättömiä asioita.

Rikoksien selvittelyssä Hilduria auttaa poliisiharjoittelija Jakob Johanson, joka oli tullut Suomesta Islantiin työvaihtoon. Aluksi Jakobilla oli hankaluuksia kielen kanssa, mutta pikkuhiljaa mies on alkanut ymmärtää enemmän. Siinä on ollut apuna Jakobin naisystävä.

Jakobillakin on ongelmansa, sillä Norjassa asuva ex-vaimo yrittää vimmatusti estää Jakobia tapaamasta pariskunnan viisivuotiasta poikaa. Edes skype-puhelut eivät tahdo onnistua. 

Mukana on myös Hildurin reilu esimies Elísabet Baldursdóttir eli Beta Länsivuonojen poliisista. Epäsuosittu Jónas Reykjavikista on tällä kertaa jäänyt vain lähes maininnaksi.

Seuraavan osan nimi on Jakob, joten ehkäpä silloin huoltajuuskiistaa selvitellään enemmän. Sitä odottaessa Jakob voi neuloa lisää hienoja islantilaisneuleita.

Alku vaikuttaa hieman sekavalta, paljon vuosilukuja ja henkilöitä, mutta kun lukee eteenpäin, niin ymmärtää lyhyiden lukujen ja eri aikajanojen tarkoituksen. Ne liittyvät vahvasti tarinan kulkuun.
Pidän henkilöhahmoista heidän ongelmistaan huolimatta (tai ehkä juuri siksi). Yksityiselämää onkin jonkin verran. Sen sijaan Islannin maisemakuvauksia ei ole kovinkaan paljon. 
Haastattelussa Rämöltä kysyttiin miksi on sijoittanut dekkarinsa juuri Länsivuonoille. Siksi, että paikat ovat kovin tuttuja ja sijaitsevat lähellä Sadun kotia. Jotkut paikat näkee jopa kodin ikkunasta. 

Mietin kummasta dekkarista pidin enemmän (niin kuin sillä nyt olisi mitän väliä). Pidin molemmista, mutta huolimatta alun hitaahkosta pohjustuksesta päädyin pitämään hieman enemmän tästä toisesta osasta. Sen tarina on parempi ja alusta huolimatta selkeämpi. Rósa & Björkin tarina jatkuu tehokkaasti.... Niin tehokkaasti, että seuraava osa on jo varattuna.

Kaikki dekkarimaailmaa seuraavat (ja muutkin) tietävät, että Hildur on menestynyt todella hyvin. Kirjaa on myyty 100 000 kpl ja teos on myyty tähän mennessä kymmeneen maahan, myös Islantiin. Tätä Rämö sanoi Akateemisen haastattelussa jännittävänsä eniten. Miten islantilaiset, joilla on omasta takaa menestyneitä dekkaristeja vastaanottavat ulkosuomalaisen teoksen. Ei huolta, voisin sanoa. 
Ja mikä mahtavinta, kirjojen tv-oikeudet on myyty syksyllä 2022 ja käsikirjoittajana on Elias Vitikka-sarjan kirjoittaja Matti Laine (hyvä valinta).  Laine on käsikirjoittanut mm. Sorjonen- ja Paratiisi -televisiosarjoja.

Ei mene huonosti Rósa & Björk -kirjallakaan, sillä sitä oli myyty haastattelun aikoihin jo 61.000. Mahtavaa!

Kirjat on luettava järjetyksessä sillä tarina jatkuu tässä toisessa osassa. 
Alun perin sarja oli tarkoitettu vain trilogiaksi, mutta aika näyttää tuleeko Jakobin jälkeen vielä uusia osia.

Mereltä puhalsi lämmin tuuli, joka taittoi vihreän heinän pehmeälle kaarelle ja liiikutti sitä hiljaa. Näytti siltä kuin koko niitty olisi liikeessä meren aaltojen lailla. Voikukkapuskista kuului matalaa mehiläisten surinaa. Taivas oli kirkkaansininen eikä pilviä näkynyt missään.

++++++
Kirjailija, bloggaaja ja designkaupan pitäjä
Satu Rämö, synt. 1980. Asuu pienellä paikkakunnalla Reykjavikin ulkopuolella.

Kuvasin kirjailijan Tampereen Akateemisessa huhtikuussa 2023.

********
Ilmestyneet teokset:
Vuoden mutsi 2012 - Vuoden mutsi 2 (molemmat yhdessä Katjan Lahden kanssa) 2014 - Islantilainen voittaa aina 2017 - Unelmahommissa (yhdessä Hanne Valtarin kanssa) 2017 - Tripsteri Islanti-matkaopas 2017 - Islantilainen kodinonni 2018 - Unelmaduunarin tilipäivä (yhdessä Hanne Valtarin kanssa) 2020 - Talo maailman reunalla (yhdessä Björgvin Hilmarssonin kanssa) 2021 - 
Siggan ja Satun islantilaiset villapaidat (yhdessä neulesuunnittelija Sigríður Sif ”Sigga” Gylfadóttirin kanssa) - 2022

Hildur-sarja:
Hildur 2022 - 
Rósa & Björk 2023 -
Linkki: Hildur, 1. osa

(Bonuksena Päivi Alasalmen Alamailman kuningatar, 1. osa Hallavainen -sarjaan. Suosittelen.)

Tulossa: Jakob - ilmestyy marraskuussa 2023

Kommentit