Vera Vala: Sisilialainen puolustus, 2. osa & Sonja Saarikoski: Naisvangit

 

Kaksi erilaista rikosaiheista kirjaa. Valan teos on dekkari ja Saarikoski kertoo suomalaisista naisvangeista, höysteenä tietoa.

Viime aikoina oli kohistu sarjamurhaajasta, jota kutsuttiin Harlekiiniksi. Psykopaatti tappoi huoria ja pani näiden naamalle harlekiininaamarin ja jonkin korun.

Vera Vala: Sisilialainen puolustus, 391 s. - suom. ilm. 2023 - 2. osa Salla Kotka -sarjaan - kansi: Ville Laihonen - Storytelin äänikirja - kesto: 11 t 9 min. - lukija: Aniina Piiparinen - WSOY 

Esittelyteksti kustanajan sivuilta:

"Kuinka läheltä löydät pahuuden?
-Salla Kotkan profilointikyvyt joutuvat painetestiin, kun hän yrittää voittaa sarjamurhaajan.
- Salla Kotkan oikeuspsykologin ura etenee hänen mentorinsa Ruth Segren ohjauksessa. Haastatellessaan sarjarikollisia Salla tapaa uudelleen Kihlaajaksi kutsutun psykopaatin. Miehellä saattaa olla tietoja Harlekiinista, Milanon seutua terrorisoivasta sarjamurhaajasta. Mutta miksi Kihlaaja vaikuttaa niin kiinnostuneelta Sallasta?
- Harlekiinin kiinnisaaminen muuttuu Sallalle entistä tärkeämmäksi, kun poliisi väittää syyllisen löytyvän Segren lähipiiristä. Samaan aikaan Sallaa vainoaa ajatus äidin epäselvän kuoleman ja menneisyyteen liittyvien salaisuuksien selvittämisestä.
- Salla etsii armotonta sarjamurhaajaa Milanon yöstä, mutta onko pahuus päässyt lähemmäksi kuin hän koskaan olisi voinut kuvitella?"
.....
Tarinan alku on turhaan hidas, mutta sitten alkaa tapahtua ja menoa jatkuukin hamaan loppuun asti. Minusta loppuratkaisut olivat kuunnellen hieman sekavia ja jouduinkin palaamaan e-kirjaversioon. Tai sitten en keskittynyt riittävästi. Onkohan henkilöitä liikaa?

En ole koskaan harrastanut shakkia, joten siirtojen osalta mahdollisest vinkit menivät ohi. 

Minusta on aina kiva huomata miten kokenutkin dekkaristi kehittyy. Vala on kirjoittanut ennen Salla Kotka -sarjaansa 6-osaisen Arianna de Bellis-sarjan, mutta minusta tähän mennessä ilmestyneet Salla  Kotka -dekkarit ovat omaa luokkaansa. Pidän enemmän ensimmäisestä osasta, mutta se saattaa johtua siitä, että luin ja pystyin keskittymään tarinaan enemmän.
Vielä kun kirjojen alkuihin saisi hieman potkua, niin avot. Pidän! 

Plussat annan kirjojen kansista, jotka ovat tyylillisesti linjassa sekä tietysti Italiasta!

Lukija on hyvä.

+++++++
Kirjailija, ent. lentoemäntä, kieltenopettaja ja kääntäjä
Vera Vala, synt. 1976 Seinäjoella. Asunut Italiassa 25 vuotta ja opiskelee kliinistä psykologiaa Milanon yliopistossa.. 

Kuvasin kirjailijan Dekkarifestareilla syksyllä 2022

******
Ilmestyneet teokset:
Arianne de Bellis-sarja
Kuolema sypressin varjossa 2012 - Kosto ikuisessa kaupungissa 2013 - Villa Sibyllan kirous 2014 - Tuomitut 2015 - Milanon nukkemestari 2016 - Suden hetki 2018

Salla Kotka -dekkarisarja:
Italialainen peli 2022 - Sisilialainen puolustus 2023
Linkki: Italialainen peli, 1. osa

Muut:
Aprikoosiyöt 2021

Linkki: Aprikoosiyöt

-----

Auto ei ole koskaan kaukana. Hän parkkeeraa mihin haluaa, kaupan oven eteen, poliisiaseman oven eteen tai keskelle kävelykatua. Kun on kiire ja yleensä on, hän oikoo pyöräteiden kautta, kiellettyyn ajosuuntaan tai tekee u-käännöksen maantiellä.

Sonja Saarikoski: Naisvangit: Rikollisuuden kehä maailman onnellisimmassa maassa, 399 s. - ilm. 2023 -  Storytelin äänikirja - kesto: 11 t 25 min - lukija: Hannamaija Nikander - Siltala

Esittelyteksti kustantajan sivuilta:

Naisvangit on kirja rikoksesta ja rangaistuksesta, ihmisestä rikoksen takana ja tapahtumista sen ympärillä. Teos näyttää katkelmia hyvinvointivaltion näkymättömistä todellisuuksista, sieltä missä on totuttu selviämään keinolla millä hyvänsä.

Naisvangit on myös kuvaus laitoksista, vallasta ja sen käytöstä. Mikä vankilan tarkoitus on? Mitä on olla nainen miesten ehdoilla suunnitellussa vankilassa – osana vähemmistön vähemmistöä? Miten vankilassa muuttuu, ja miten vankila itse muuttuu?

Kymmenien vankien kertomuksissa nousevat esiin epäreilut lähtökohdat elämään, traumat, suru ja katumus, mutta myös toivo, tavallisuuden kaipuu, halu aloittaa uudestaan puhtaalta pöydältä.

Laajaan taustatyöhön ja haastatteluihin perustuva kirja tuo naisvangit ja vankilaelämän lähelle. Saarikoski on seurannut monia kirjansa henkilöitä tiiviisti lähes kolmen vuoden ajan. Ensimmäisen kosketuksensa naisvankilaan hän sai vuonna 2017 Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen juttukeikalla. Kirjan aineistona on ollut myös tuhansia sivuja dokumentteja lastensuojelusta, poliisista, vankilasta ja terveydenhuollosta sekä lukuisia asiantuntijahaastatteluja.
........
Mielenkiintoista asiaa, joskin sitä on hieman liikaa. Minusta oli kiinnostavampaa lukea henkilöistä ja niistä asioista, jotka olivat johtaneet rikoksiin ja lukuisiin linnatuomioihin sekä mahdollisiin toiveisiin päästä pois vankilakierteestä. Kuinka moni vanki onkaan halunnut lopettaa ja aloittaa ns. normaalin elämän, muttei sitten olekaan kyennyt siihen. 

Jos asiaa on liikaa, niin myös henkilöiden tarinoissa on toistoa. Lisäksi kirjassa on paikoin sekavuutta, joka korostuu kuunnellessa. Yksi editointikierros ja tiivistys olisi tehnyt hyvää. 399 sivua on aika paljon.

Entä olisiko kirjan asiat ja tarinat kannattanut jakaa kahteen osaan?
Hienoa silti, että naisvankien maailmaa avataan. Plussaa alun henkilögalleriasta, joskin kuunnellessa moninaiset nimet, henkilöiden teot ja suhteet menivät ohi - hups.

Lukija: muuten hyvä, mutta tauottaa sanojen jälkeen toisinaan liikaa. 

Mistä ihmeestä on tullut tämä niin monien, muuten hyvien lukijoiden, tekstin tauottaminen parin sanan jälkeen. Minulla on jäänyt monta teosta kuuntelematta tämän takia, kuten myös liian eläytymisen vuoksi.

+++++
Kirjailija, toimittaja, musiikkikriitikko
Sonja Saarikoski, synt. 1989

*****
Ilmestyneet teokset:
Naisvangit: Rikollisuuden kehä maailman onnellisimmassa maassa 2023
--------
Äänikirjapalvelun maksan itse.

Kommentit