Vera Vala: Italialainen peli, 1. osa


Kauempaa kuuluu hirvittävän ulinan lisäksi kovia, lyhyitä pamauksia. Kuin jossain menisi lasi rikki. Tuntuu kuin koko maailma olisi särkymässä. Vain numerot ovat yhä ehjiä, ja jatkan laskemista mielessäni. Kaksitoista, kaksikymmentäneljä, kolmekymmentäkuusi, neljäkymmentäkahdeksan. 

Vera Vala: Italialainen peli, 414 s./ 11 h 47 min. - ilm. 2022 - kansi: Ville Laihonen - WSOY

Tarinan päähenkilö on Salla Kotka, jonka suomalainen äiti on kuollut ja rikas & älykäs italialainen isoäiti on omanlaisensa. Salla oli saanut lapsena erikoisen kasvatuksen, sillä jo 8- 9-vuotiaalle tytölle äiti opetti Nietzcheä ja shakkia. Entä miksi äiti herätti tytön keskellä yötä omituisiin harjoituksiin?
- Äiti vetäsee peiton yltäni, pakottaa minut hereille ja hokee, että he tulevat suden hetkellä, kun haluaisimme nukkua.
Mitä Sallan lapsuudessa on tapahtunut? Ja miksi äiti oli opettanut Sallaa pärjäämään yksin?

Salla oli muuttanut Milanoon viisitoistavuotiaana ja aloittanut yliopistossa kosmologian opinnot. Ala ei kuitenkaan kiinnostanut tarpeeksi, joten Salla on nyt oikeuspsykologian opiskelija. Nyt tarvittaisiin työharjoittelu- ja työpaikkaa ettei tarvitsisi mennä töihin pikaruokapaikkaan tai lasten kesäleirille. Sallalle käykin hyvin, sillä hän pääsee harjoittelijaksi oikeuspsykologi Ruth Segerin Naisten taloon sekä Segerin Mara-tyttären ja poikapuolen, Daviden, etsivätoimistoon. Ruth Serge on maan arvostetuimpia oikeuspsykologian asiantuntijoita. 

Käy ilmi, että Ruth Serge oli tavannut Sallan isoäidin.
- Kuinka Silvia suhtautui päätökseesi vaihtaa alaa? Käsittääkseni hän oli toivonut sinusta jatkajaa omalle tutkimustyölleen. 
Salla ei halua puhua aiheesta, sillä he eivät ole enää ollenkaan isoäidin kanssa tekemissä. 

Työskennellessään etsivätoimistossa Salla huomaa hyvin pian, etteivät sisarpuolten välit ole parhaat mahdolliset ja että Davide ei ihmisenä ole kaikkien mukavimmasta päästä:
- Muistatko, mitä sanoin kysymyksistä? Aika alkaa än yy tee nyt. Minä en tarvitse jonkun vastikään koulunpenkiltä perseensä irrottaneen blondin muistiinpanoja. Olet täällä siksi, että Mara halusi palkata sinut. (...) Ensimmäinen tehtäväsi on hakea minulle espresso kulmabaarista. Mustana.
Ei auta kuin niellä epäkohtaliaisuuudet, sillä Salla on vakaasti päättänyt pärjätä ja olla välittämättä Daviden töykeydestä.

Milanon alueella on surmattu kolme naista. Uhreille on yhteistä mm. se, että heidän kasvoillaan on naamio, jonka vuoksi tekijä nimetään Harlekiiniksi.

Entä kuka on vankilassa istuva sarjamurhaaja, nimeltään Kihlaaja? Harlekiinin ja Kihlaajan tapauksilla epäillään olevan jotain yhteistä. Avuksi pyydetään Ruht Seger.
Tapauksen tutkija on komiasario Cesaro Pizzuto, Milanon poliisin murharyhmästä. 
Poliisilla on aavistus murhaajasta ja epäillyn sarjamurhaajan perhe palkkaa etsivätoimiston jäljittämään todisteita. Näin myös Salla pääsee osallistumaan.

Alkupuolella on makuuni hieman liikaa murhaajiin liittyvää psykologiaa (vaikka onkin kiinnostavaa). Tämä hidastaa seuraamista ja etenkin varsinaisen tarinan alkamista ja saa näin ollen kirjan niiltä osin hieman oppikirjamaiseksi. Mutta jos hieman malttaa, niin tarina lähtee jyräämään kohti jännittäviä tapahtumia.

Henkilöhahmot ovat kiinnostavia ja Sallan(kin) menneisyydessä on jotain outoa, jota avattaneen seuraavassa osassa. Entä olisiko Sallan parasta palata Suomeen?
- Salla oli halunnut kadota vanhasta elämästään. Siinä tuskallisen tutuksi käyneessä versiossa Salla tanssi isoäitinsä veivaaman posetiivin tahtiin ja suri äitinsä menetystä. Uudessa elämässä Salla leijui menneisyyden ja tulevaisuuden rajalla, valmiina putoamaan kumpaan tahansa.

Jäin miettimään Sallan kasvosokeutta. Haittaahan se noissa töissä, etenkin etsivänä. Ja kun Salla kohtaa erään menneisyyden henkilön, niin kuinka on mahdollista, että tunnistaa tämän?

Entä miten Daviden, Maran ja Cesaro Pizzuton vaiheet jatkuvat? Näistä etenkin Daviden hahmo on kiinnostava, entinen poliisi. Mies, joka käyttäytyy öykkärimäisesti, mutta jonka hahmon takaa pilkistää  hieman toisenlainen mies. Davidenkin käyttäytymisen taustalla muhii mystinen menneisyys. Odotan, että seuraavassa osassa pääsen tutustumaan lisää myös Davideen. 

Italialainen maailmanmeno yksityiskohtineen viehättää, vaikka Italiaa onkin tässä osassa hieman vähemmän. Kirjailija on asunut Italiassa kaksikymmentäviisi vuotta, joten ei ihme, että paikkakuvaukset tuntuvat todellisilta. Ja opin myös kiroilemaan italiaksi :D On suomennettu nätisti muotoon Pyhä jysäys, mutta sanakirja kertoo muuta. 

Tarinassa on houkuttavuutta ja henkilöhahmojen elämään on ujutettu kaikenlaista hämärää, jota ei vielä tässä osassa paljasteta. Luen siis mielelläni lisää. Kirjailija on suunnitellut kirjoittavansa trilogian.
Mukava aloitus uudelle sarjalle!

Kirjan taustakuvana on shakkipeli, koska kirjan nimi Italialainen peli tarkoittaa tietynlaista rauhallista shakkiavausta, joka sopii niin aloittelijoille kuin mestareille. 
Kuva kirjan alusta.


Shakkia kirjassa on vain nimeksi. Salla heräilee aina öisin sudenaikaan (03-05) ja koska ei saa unta, niin nousee pelaamaan puhelinshakkia. Lisäksi shakki esiintyy luvuissa, jotka on nimetty siirtojen mukaan, esim: Ensimmäinen siirto: valkea sotilas ruutuun E4.
Vala rakastaa shakkia, joten ei ihme, että se on tullut tarinaan mukaan.

Muista, että tässä maailmassa voit luottaa vain itseesi. Kaikki muut pettävät luottamuksesi ennen pitkää. Me synnymme tähän maailmaan yksin ja kuolemme yksin. Vaikka kuinka yrittäisimme kieltää totuutta, myös sen väliajan me vietämme yksin.
(Daviden ohje Sallalle)

+++++++
Kirjailija, ent. lentoemäntä, kieltenopettaja ja kääntäjä
Vera Vala, synt. 1976 Seinäjoella. Asuu Milanossa ja opiskelee yliopistossa psykologiaa. 

Kuvasin kirjailijan Dekkarifestareilla syksyllä 2022

******
Ilmestyneet teokset:
Arianne de Bellis-sarja
Kuolema sypressin varjossa 2012 - Kosto ikuisessa kaupungissa 2013 - Villa Sibyllan kirous 2014 - Tuomitut 2015 - Milanon nukkemestari 2016 - Suden hetki 2018

Salla Kotka -dekkarisarja:
Italialainen peli 2022 - Sisilialainen puolustus 2023

Muut:
Aprikoosiyöt 2021

Linkki: Aprikoosiyöt

Kommentit