Shelley Read: Minne virta kuljettaa & Kerstin Ekman: Suden jälki


Molemmissa teoksissa luonto on vahvasti mukana. 

Kuvittele leviä tanssimassa hoikkien, katseilta suojeltujen naisten lailla. Seiso rannassa, ja mieti kuinka lähellä olet elämää, joka on äänetöntä ja outoa kuin kuun pinta, valon ja lämmön ja äänen tavoittamattomissa.

Shelley Read: Minne virta kuljettaa, 320 s. - esikoisteos - suom. ilm. 2023 - Go as a river 2023 - suomennos: Jaakko Kankaanpää - alkuperäisen kannen suunnittelija: Kelly Hill - Storytelin äänikirja - kesto: 10 t 37 min. -  lukija: Mirjami Heikkinen - Otava

Esittelyteksti kustantajan sivuilta:

"Menestysromaani on rakkauskirje luonnolle ja ylistys äidinrakkaudelle.

Colorado 1948. Victoria asuu sukunsa persikkatilalla Iolan pikkukaupungissa. Hän on 17-vuotias ja perheensä ainut nainen synkkämielisten miesten joukossa.

Eräänä päivänä hän törmää alkuperäiskansaan kuuluvaan Wilsoniin, jolla on salaperäinen menneisyys ja pilkettä silmäkulmassa. Ennakkoluuloiset kyläläiset eivät katso nuorta rakkautta hyvällä. Kun Wilson katoaa, Victorialla joutuu tekemään siihenastisen elämänsä vaikeimman päätöksen. Hän jättää kotinsa ja pakenee vuorille.

Minne virta kuljettaa on vavahduttava kuvaus naisten ja alkuperäiskansojen kaltoinkohtelusta. Se on sydämen särkevä rakkaustarina ja vangitseva kertomus nuoren naisen sinnikkyydestä – kaikista niistä suunnista, joita elämä voi ottaa, kun siinä kulkee virran sinnikkyydellä, aina uusia uomia etsien."

Esittelyn perusteella odotin tarinassa olevan enemmän alkuperäiskansojen elämää. Nyt se on vain osanen, mutta silti hyvin oleellinen. 

Kirja on hyvä, pidin kyllä, vaikka tarinassa onkin ennalta-arvattavuutta. Kirja on nuoren Victoria Nashin kasvutarina, jossa on esittelyssä mainittua kiellettyä rakkautta. Tarinan alkaessa Victoria on 17-vuotias tyttö, joka rakastuu Wilson Moon-nimiseen alkuperäiskansaan kuuluvaan poikaan. Rakastuneet yrittävät pitää suhteensa salassa. Sitten Wilson katoaa.

Nashin perhe tarhaa persikoita ja on niistä ylpeä. Luonto onkin kirjassa hyvin esillä.
Pidin kirjasta ja sen koskettavasta tarinasta. Surullinen asia on myös se, että kotikaupunkia ollaan upottamassa ja persikkaviljelmät ovat vaarassa tuhoutua. Victorian onnistuu kuitenkin vaivalloisesti siirtää puut uuteen paikkaan. Iola jäi veden alle, kun jokea padotaan ja syntyy tekojärvi.

Loppuun olisin halunnut lisää. Tarina toimi hyvin kuunneltuna.

Lukija on hyvä. 

++++++
Kirjailija, joka on opettanut kirjoittamista ja ympäristötieteitä lähes 30 vuoden ajan
Shelley Read, asuu Kalliovuorilla.
Read jäi varhaiseläkkeelle 54-vuotiaana, jolloin alkoi tosissaan kirjoittaa tätä teosta.

*******
Ilmestyneet teokset:
Minne virta kuljettaa 2023
Kirjan käännösoikeudet myyty 30 kielialueelle.
...........

Oli kylmä. Ei vielä juurikaan päivänvaloa. Vasta eräänlainen aavistus. Minun metsästyskiväärini lojui yhä sohvalla pöydän toisella puolella. Lataamattomana. En tiedä, miksi. Niin vaan tapahtuu.

Kerstin Ekman: Suden jälki, 182 s. - suom. ilm. 2022 - Löpa varg 2021 - suomennos: Pirkko Talvio-Jaatinen - kansi: Rainer Fuhrmann - Storytelin äänikirja - kesto: 5 t 26 min. - lukija: Markus Bäckman -  Tammen Keltainen kirjasto

Esittelyteksti kustantajan sivuilta:

"Mestarillinen romaani ihmisen ja suden kohtaamisesta

Ekmanin tarkkanäköinen romaani on suuri tarina vanhenemisesta, rakkaudesta ja luonnosta – mutta myös tummanpuhuva mysteeri.
- Pian eläkkeelle jäävä metsästyksenjohtaja Ulf näkee 70. syntymäpäivänään suden. Hetki muuttaa kaiken. Vanhan miehen epäilys luontosuhteestaan ja elämäntyönsä eettisyydestä kasvaa järisyttäväksi identiteettikriisiksi. Pientä elämänpiiriä mullistavat käänteet sen kuin jatkuvat: Metsä palaa, karhu hyökkää, Ulf sairastuu. Ja rikos tapahtuu.
- Suureen susikysymykseen sekoittuu rikoksen mysteeriä, ikääntymisen kipua ja rakkautta. Ekmanille tyypillisesti jännitys maustaa yhteiskunnallista sanomaa ja hiljaa syvenevää ihmissuhdekuvausta. Kuin Vanhus ja meri Pohjolan metsissä!"

Monimuotoinen ja hyvin kirjoitettu tarina. Kerstin Ekman on aloittanut kirjallisen uransa jo 1959, joten on aikamoista, että vieläkin kirjoja ilmestyy. 
Kirjassa on paljon elementtejä, kuten luontoa ja rakkautta ja jopa rikosjuoni, kuten esittelyssä sanotaan. Mielenkiintoista on myös lukea 70-vuotiaan Ulfin ja hänen Inga-vaimonsa elämästä ja pitkäikäisestä avioliitosta.
Suosittelen.

Lukija on hyvä.
+++++++
Kirjailija, ent. opettaja ja kriitikko
Kerstin Ekman, synt. 1933 Risingessä Ruotsissa. Ekman on Ruotsin rakastetuimpia ja arvostetuimpia kirjailijoita.

 ******
Ilmestyneet suomennokset:
30 metriä murhaa 1960 - Kolme pientä mestaria 1963 - Noidankehät 1975 - Elämänlähde 1977 - Enkelitalo 1980 - Valokaupunki 1985 - Tapahtui veden äärellä 1994 - Herätä minut eloon 1998 - Ikimuiston merkki 2011 - Huijareiden paraati 2014 - Suden jälki 2022

Sudentalja -trilogia:
Herran armo 2002 - Viimeinen uitto 2004 - Raaputusarvat 2005

Muutama suomennetuista kirjoista on dekkareita, ainakin kaksi ensimmäistä sekä Tapahtui veden äärellä. Lisäksi lukuisa määrä suomentamattomia teoksia.

Luin viime vuonna hyvän historialllisen susiaiheisen kirjan, jota voin myös suositella:
Linkki: Päivi Alasalmi: Sudenraudat
Kirja perustuu tositapahtumiin, jossa sudet sieppasivat pikkulapsia ja alkoi susien metsästys. Lue lisää linkin takaa.
-------
Äänikirjapalvelun maksan itse.

Kommentit

  1. Ekmanin Suden jälkeä luin enemmänkin vanhenemisen kuvauksena ja vanhenemisen hyväksymisenä. Minäkin pidin kirjasta.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti