Keigo Higashino: Namiyan puodin ihmeet

 

Jättäkää vain huolet meidän harteillemme, Sekatavarakauppa Namiya.

Keigo Higashino: Namiyan puodin ihmeet, 317 s - suom. ilm. 2022 - kansi: Tuomo Parikka - Namiya Zakkaten no kiseki 2012, 2014 - suomennos: Kaisa Porrasmaa - Punainen Silakka 

Tämä Higashinon teos ei ole dekkari, vaikka mukana onkin pari roistoa ja muutamia mystisyyksiä. Niinpä tarinasta voi kertoa aluksi hieman enemmän. Alkuasetelma, josta tarina kehkeytyy:

Kaikki alkaa kun poliisia paenneet Atsuya, Shōta ja Kōhei murtautuvat (tosin ovi on auki) yöllä vanhaan hylättyyn sekatavarakauppaan. Kauppa on ollut suljettuna jo vuosikymmeniä ja omistajakin on kuollut jo kolmekymmentäkaksi vuotta sitten.
Miehet tutkivat taskulamppu kädessään myymälää kun Atsuyan selän takana rapsahtaa:
- ...jotakin valkoista putosi sisäänkäynnin eteen vedetyn murtosuojan edessä lojuvaan pahvilaatikkoon. Valaistessaan taskulampulla hän löysi kirjekuoren.

Miehet ovat ihmeissään. Eihän postia jaeta yöllä. Uteliaisuus kasvaa ja miehet avaavat kirjekuoren. Sisällä on kirje, jossa pyydetään neuvoa Sekatavarakaupan Namiyalta. 
Kaupan nimi on Sekatavarakauppa Namiya, joten kirje on tullut oikeaan osoitteeseen. Vanhasta lehdestä löytyy tieto, että kysyjät pudottivat huolikirjeensä postilaatikosta yöllä ja kaupan omistaja Yũji Namiya laittoi vastauksen maitolaatikkoon seuraavaksi aamuksi.

Pohdittuaan hetken kirjeen sisältöä miehet huomaavat, että kirjeessä puhutaan vuosikymmeniä vanhoista tapahtumista. Koska kirjoittaja ei vaikuta sekopäiseltä päättävät miehet vastata Jänis kuusta -lähettäjän kirjeeseen. He pudottavat kirjeen maitolaatikkoon ja lähes samantien kolahtaa etupuolen postilaatikko. Eihän vastaus nyt näin nopeasti voi tulla, mutta tuli se. Miten se on mahdollista. Siten, että kaupan sisällä aika kuluu hitaammin kuin ulkopuolella. 

Ja kuten arvata saattaa, eihän Jänis kuusta -henkilön kirje ole ainoa, joka postilaatikosta putoaa. Kirjeissä pyydetään apua erilaisiin huoliin ja ongelmiin, joihin kolmikko vastaa kykyjensä mukaan. Kunnes sitten saapuu kirje, joka aiheuttaa pohdintaa. Pitäisikö miesten jotenkin leikkiä ennustajia, sillä eiväthän he voi suoraan paljastaa tietävänsä asioita, joita on tapahtunut kolmenkymmenen vuoden aikana. Miehet ottavat riskin ja miten sitten käy henkilön, joka on saanut vastauskirjeessään vinkkejä tulevaisuuden tapahtumista.

Kirja koostuu ikäänkuin useammasta novellista, joissa on erilaisia avun tai neuvon pyytäjiä, joille kolmikko vastaa kykyjensä mukaan. Mikä hienointa, nämä tarinat linkkautuvat lopussa yhteen. Kannattaa siis olla luessa tarkkaavainen: mikä asia esiintyy useimmin? En paljasta mikä se on, vaan lukija saa itse miettiä.

En ollut lukenut ennalta kirjasta arvosteluita, sillä tarkoitukseni oli jossain vaiheessa lukea teos. Niinpä yllätyin. Tiesin, että kyseessä on itsenäinen teos ja ettei ole dekkari eli Galileo -sarjaa. 
Teoksen takakannessa sanotaan: ...palapelimäinen romaani, jossa on sydäntä, yllätyksiä ja ripaus taikaa. Voin kyllä vilpittömästi olla samaa mieltä. 
 
Namiyan puodin ihmeet on fantasiaa, mysteeriä, aikuisten satu. En osaa oikein sijoittaa mihinkään genreen, muttei haittaa, sillä viihdyin oikein hyvin tarinan parissa. Higashino on monipuolinen kirjailija ja taitava tarinankertoja, mistä tämä kirja oiva esimerkki. Lisäksi suomentaja Kaisa Porrasmaa on tehnyt hyvää työtä. Minä pidin ja voin suositella! Nyt jään mielenkiinnolla odottamaan mitä Punainen Silakka seuraavaksi julkaisee. Onkohan kirjailijalla lisää tämän tyylisiä kirjoja? Lukisin mielelläni. 

Huoliin vastaaja on upea ihminen. Hänen neuvoissaan ei ole minkäänmoista salakavaluutta tai kaartelua.

Kirja kustantajalta, kiitos!

++++++++ 
Kirjailija, ent. sähköinsinööri
Keigo Higashino, synt. 1958 Osakassa. Asuu Tokiossa. Higashinon kirjoja on myyty kymmeniä miljoonia kappaleita ja niistä on tehty lukuisia elokuvia ja tv-sarjoja. Kirjailija ei anna haastatteluja eikä hänen kuvaansa saa käyttää kirjojen markkinoinnissa. 

********
Ilmestyneet suomennokset:
"Galileo" -sarja:
Uskollinen naapuri 2020 - Myrkyllinen liitto 2021

Muut:
Namiyan puodin ihmeet 2022

Linkit:Lisäksi kirjailijalta on ilmestynyt lähes kolme tusinaa bestselleriä. Higashino on kirjoittanut dekkareita, romaaneja ja lastenkirjoja. 

P.S. Kun luin aiemmasta kirjasta ettei mies anna käyttää kuvaansa, niin tietysti alkoi kiinnostaa minkä näköinen mies on kyseessä. Ja löytyihän kuvia. Kunnioitan kirjailijan toivetta enkä laita kuvaa tänne. Halukkaat voivat itse googlata. 

Kommentit

  1. Minä olen oikein alkanut odotella, että sattuisi kirjastossa vastaan. Tällainen tarina tulisi nyt tosi tarpeeseen. En ole vielä lukenut kirjailijalta mitään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavast saat pian. Kokeile lukea myös dekkareita.

      Poista

Lähetä kommentti