Keigo Higashino: Uskollinen naapuri - lyhyehkösti - dekkari


Kumpi on vaikeampaa, luoda ongelma, jota kukaan ei pysty ratkaisemaan, vai ratkaista se? 

Keigo Higashino: Uskollinen naapuri, 287 s. - suom. ilm. 2020 - Japanissa ilm. 2005 - suomennos: Raisa Porrasmaa - kansi: Toni Eräpuro - kannen kuvat: Petri Artturi Asikainen - Kustantamo Punainen silakka ******** kirjaston kirja

Yasuko Hanaoka on yksinhuoltajaäiti, jolla on teini-ikäinen tytär Misato. Yasuko oli aiemmin työskennellyt hostess-baarissa, mutta on nykyään myyjänä puodissa, jossa myydään bentō-eväsrasioita. Yasuko on eronnut koska ex-mies Togashi oli väkivaltainen. Mies ei kuitenkaan ole jättänyt ex-vaimoaan rauhaan vaan etsii tämän aina käsiinsä, lupaa kaunista ja hyvää ja lopuksi kinuaa rahaa. 

Varoitus! Lopeta tähän jollet halua tietää tarinasta mitään. Tosin en paljasta enempää kuin mitä takakannesta voi lukea.

Erään kerran ex-mies on taas käymässä kaupassa ja haluaa tavata Yasukon ja kun tämä on haluton tapaamiseen Togashi uhkaa käydä "tervehtimässä"  Misatoa (joka ei ole Togashin tytär). Kun ex on taas kaivanut nykyisen osoitteen oli odotettavaa, että mies saapuu ovelle. Yasuko päästää lopulta miehen sisälle. Vierailu päättyy tappoon. 
Äiti ja tytär kauhistuvat ja ovat aikeissa soittaa poliisit paikalle, kun joku koputtaa ovelle. Naapuri oli kuullut kahakan ja saapui tarjoamaan apuaan. 
Tilanne on hankala, tunnustaako vai antaako naapurin auttaa. 

Rikosetsivä Kusanagi ja hänen apulaisensa nuorempi rikosetsivä Kishitani alkavat selvittää tapausta, joka osoittautuukin kinkkiseksi, sillä Yasuko vaikuttaa syylliseltä, mutta hänellä näyttäisi olevan täydellinen alibi. 
Miten käy? Joutuuko Yasuko rikoksesta tilille, vai selviääkö pinteestä? Ja millainen alibi Yasukolle on kehitetty? 

Tapahtumia seurataan eri henkilöiden kantilta, Yasukon, naapurin, Yukawan ja poliisin. Kirjan juoni oli erilainen, kiehtova ja monimutkainen. Onko tämä Higashinon tyyliä? Nähtäväksi jää. Toinen osa ilmestyy huhtikuussa.
Kirjailija on ammatiltaan insinööri, joten matematiikka kiinnostaa ja mies halusi sitä mukaan tarinaan. Minun makuuni kirjassa oli matematiikkaa hieman liikaa:
- Kiihdytettäessä kasvavan nopeuden muutos on sen hetkisen nopeuden derivaatta. Lisäksi ajettu matka on integraali alati muuttuvasta nopeudesta. 

Lisäksi on aikamoista vaihtoehtojen pyörittelyä ja jossittelua, ehkä turhan paljon, mutta se kuulunee  tyyliin. Etsivien lisäksi pohtimassa ovat myös älykäs naapuri ja Etsivä Galileo eli Manabu Yukawa, joka on sekä naapurin tuttu että etsivän ystävä ja fysiikan apulaisprofessori. 
Naapurin ja Yukawan keskustelusta:
- Aikaisemmin esitit tällaisen kysymyksen: kumpi on vaikeampaa, luoda ongelma, jota kukaan ei pysty ratkaisemaan, vai ratkaista se? Muistatko?
- Muistan. Minun vastaukseni on, että ongelman luominen on vaikeampaa. Ratkaisijan on vain seurattava ongelman esittäjää.
Siinäpä pulmaa kerrakseen.

Plussaa annan alussa olevasta henkilögalleriasta, joka pelasti minut usein kun aloin sekoittaa japanilaisia nimiä toisiinsa. Uskollinen naapuri on erilainen dekkari, jossa rikos ja syyllinen kerrotaan jo alussa. 
Kirja on ilmestynyt jo viitisentoista vuotta sitten, mutta en huomannut ajankulua tarinasta. Tai en ainakaan kiinnittänyt huomiota. 
Vaikken ollut hirveän ihastunut dekkariin, niin se oli mielenkiintoinen tuttavuus japanilaisten tapojen ja erilaisen tarinan takia. Juonen kehittely ainakin oli onnistunutta, sillä dekkari oli pakko lukea äkkiä loppuun, jotta sai tietää loppuratkaisun. Kiinnostaa kyllä tutustua lisääkin. 

Oli tärkeää, että joku nousisi vuorelle ensimmäisenä, mutta muiden ei tarvinnut tietää huipun valloituksesta.

++++++++ 
Kirjailija, ent. sähköinsinööri
Keigo Higashino, synt. 1958 Osakassa. Asuu Tokiossa. Higashinon kirjoja on myyty kymmeniä miljoonia kappaleita ja niistä on tehty lukuisia elokuvia ja tv-sarjoja. Kirjailija ei anna haastatteluja eikä hänen kuvaansa saa käyttää kirjojen markkinoinnissa. 
(Lähteet: Kirjan takalieve + Wikipedia)

********
Ilmestyneet suomennokset:
Uskollinen naapuri 2020
Tulossa: Myrkyllinen liitto ilmestyy huhtikuussa 2021. Lisää Higashinoa ja lisää Galileo-sensein seikkailuja. 

Lisäksi kirjailijalta on ilmestynyt lähes kolme tusinaa bestselleriä. Higashino on kirjoittanut dekkareita, romaaneja ja lastenkirjoja. 

P.S. Kun luin kirjasta ettei anna käyttää kuvaansa, niin tietysti alkoi kiinnostaa minkä näköinen mies on kyseessä. Ja löytyihn niitä kuviakin. Kunnioitan kirjailijan toivetta enkä laita kuvaa tänne. Halukkaat voivat itse googlata. 

P.P.S. Kustantamo Punainen Silakka on vuonna 2019 perustettu moderniin japanilaiseen rikoskirjallisuuteen erikoistunut kustantamo. Kustantamo lupaa julkaista japanilaisia, kotimaassaan sekä kansainvälisesti menestyneitä dekkaristeja. Ensimmäisenä aloitti Japanin suositumpiin kirjailijoihin kuuluva Keigo Higashino, jonka läpimurtoteos Uskollinen naapuri on.
(Lähde: Punaisen Silakan nettisivut)

P.P.P.S. Jos Japanista kertovat dekkarit kiinnostavat, niin kannattaa myös tutustua Heikki Valkaman gastrodekkareihin, joissa pääosassa on Japanissa asuva suomalainen huippukokki Riku Mäki. Tammi: Pallokala 2017 -  Lasejuuri 2018  - Tulikukka 2019  Linkki: Tulikukka
Hideo Yokoyaman  64-kirjaa en ole lukenut (Bazar). Dekkarissa seikkailee tokiolainen poliisi 
Yhdysvaltalaisen Sujata Masseyn kirjoissa seikkailee japanilais-yhdysvaltalainen Rei Shimura. Sarjassa liikutaan myös muualla kuin Japanissa (Gummerus).

Kommentit

  1. Pistin tämän kirjaston varauslistalle. En ole lukenut aikaisemmin yhtään japanilaista dekkaria.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kyllä mielenkiintoinen dekkari. Kannattaa tutustua.

      Poista
  2. Kivaa että japanilaistakin kirjallisuutta julkaistaan enemmän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä. Ja kiva, että tähän kirjaan tulee jatkoa.

      Poista

Lähetä kommentti