Simon Häggström: Bukarestin varjoissa, 2. osa - dekkari

Miksi jotkut ihmiset syntyvät pimeyteen, jota he eivät koskaan pääse pakoon, vaikka miten yrittäisivät, ja joka johti ennemmin tai myöhemmin rikkinäiseen elämään? Ja miten jotkut ihmiset, jotka ovat kokeneet kauheita asioita, oppivat varttuessaan käsittelemään menneisyyttään ja elämään aivan normaalia, turvallisista elämää?

Simon Häggström: Bukarestin varjoissa, 377 s. - 2. osa - suom. ilm. 2022 - kannen suunnittelu: Lisa Krebs - I skuggan av sektori 5 2020 -  suomennos: Hanna Arvonen - HarperCollins

Esipuheessa eräs romanialainen henkilö kertoo tarinansa, jonka pohjalta kirja on saanut alkunsa. Itse kertomus ja hahmot ovat fiktiivisiä, mutta useat henkilöt, jotka tarinassa esitetään on otettu suoran todellisuudesta... 
Tämäkin (kuten edellinenkin) teos käsittelee paritusta, ihmiskauppaa, prostituutiota ja näihin aiheisiin liittyvää rikollisuutta.

Luvut on nimetty kertojan + hänen olinpaikkansa mukaan, esimerkiksi: Poliisitalo, Kungholmen, Tukholma, 2. syyskuuta klo 12.10. Tapahtumapaikat ovat Tukholmassa ja Bukarestin slummeissa. Mukana poliisit Natalia Volotkova ja Markus Lundström, jotka ovat tuttuja edellisestä teoksesta. Mukana myös Tamir Abubaker. Toista puolta tarinasta avaavat ihmiskaupan uhrit sekä rikolliset.

Perheellinen rikoskomisario Markus Lundström on ihmiskaupparyhmän johtaja. Hänen vaimonsa ei aina ymmärrä työn vaativuutta eikä miehensä totaalista sitoutumista. Lovisan mielestä aviomies asettaa työn ennen perhettä:
- Hän rakasti perhettään, mutta normaali maailma vaipanvaihtoineen ja arkisine askareineen tuntui yhä merkityksettömämmältä. Poliisin työ oli hänen todellinen kutsumuksensa. (...) Hän oli omistanut elämänsä taistelulle rikoksia vastaan.

Toisinaan Markus on turhautunut, sillä tuntuu, että työn ulkopuolella olevat ihmiset eivät ymmärrä. Markus voi kyllä kertoa joistakin tutkinnoista, mutta eivät ihmiset oikeasti halua kuulla. Heitä kiinnostavat vain ulkomaanmatkat, asuntolainojen korot ja muu turha. Ei heitä kiinnosta ihmiset, joilla menee huonosti ja joilla ei ole ruokaa edes päiväksi.

Nataliakin on omistautunut työlleen, mutta hänellä ei ole perhettä "riesanaan". Natalia on sulkeutunut persoona, joka vain treenaa ja viettää aikaansa Putin-koiransa kanssa. Natalian menneisyydessä on jotakin, josta ei puhuta. (Minua kiinnostaa.) Kielitaitoinen (ruotsi, englanti, espanja ja venäjä) Natalia on kovan poliisin maineessa eikä aina toimi harkiten. 

Muutama sana itse tarinasta. Bukarestin slummeissa työskentelee niin värväreitä kuin prostituoituja. Heillä on paljon surkeammat työskentelyolosuhteet kuin esimerkiksi Tukholmassa. Niinpä värvärit värväävät ja tytöt haikailevat parempiin tienesteihin. Lisäksi slummialueella on köyhyyttä ja huumeiden käyttö on yleistä. Monet tytöt tahtovat auttaa perheitään, joten ulkomaille töihin lähtö on varteenotettava vaihtoehto. Tytöt ovat kuulleet, että yksi hyvä keikka Tukholmassa vastaa Romaniassa kuukausipalkkaa.
Värvärit ovat mainoita lirkuttelijoita, jotka osaavat maalata tytöille upeita tulevaisuudenkuvia. Nämä unelmat mielessään tytöt ovat valmiita lähtemään kohti tuntematonta. 

Tukholmassa pyöritetään tyttökauppaa, jossa likaisetkin keinot ovat sallittuja. Kuitenkin jotkut roistot ovat hempeämielisempiä kuin toiset ja ajattelevat tyttöjä ja heidän kokemuksiaan:
- Pahinta oli muutoksen näkeminen. Kokemattomat, sinisilmäiset tytöt hehkuivat tullessaan odotusta. He tulivat tänne toteuttaakseen unelman paremmasta tulevaisuudesta. Mutta kun he olivat muutaman viikon kuluttua hoitaneet työnsä ja istuivat samassa autossa matkalle Arlandalle, he olivat melkein aina äänettömiä. XX näki sen heidän silmistään, joissa oli pelkkää tyhjyyttä ja pimeää. Aivan kuin jokin olisi särkynyt heidän sisimmässään. Jokin, mitä ei voisi koskaan korjata.

Markus ja Natalia yrittävät saada rikollisia kiinni ja samalla pelastaa hakattuja, ryövättyjä ja nälkiintyneitä tyttöjä. Tehtävä osoittautuu vaikeaksi, kunnes Natalia saa ajatuksen...

Olipas taas tarina, huh! Alku lähti etenemään nitkutellen, mutta parani kyllä kun päästiin asiaan. Minusta He juoksivat pakoon on tarinaltaan parempi ja monipuolisempi. Muuten kyllä kirja on realistisen tuntuinen (ei ihme, kun ottaa huomioon Häggströmin ammatin). Rankka aihe, joten kannattaa miettiä lukemista, jos on herkkä ihminen.

Mielestäni kirjat voi lukea itsenäisinä teoksina, sillä tarina on erilainen. Poliisit ovat samoja.  Lopussa on lyhyt luku, jossa viitataan seuraavaan kirjaan, jonka aiheen vakoilin netistä.

P.S. Kuten tiedämme ihmiskauppaa tehdään ympäri maailmaa, myös Suomessa. Tampereella kaksi nepalilaisravintolaa ja niiden vastuuhenkilöt on tuomittu yhteisösakkoihin ja vankeustuomioihin. PAM eli Palvelualan ammattiliitto oli laskenut, että suurin työntekijälle maksamatta jäänyt palkka 8 vuoden ajalta oli yli 310 000 euroa. (Tuomiot eivät ole lainvoimaisia.) (Lähde: Yle Tampere 11.11.2022)

Totuus on, että me emme pysty auttamaan useimpia niistä, jotka joutuvat mukaan tähän maailmaan ja joita käytetään hyväksi. (...) ...jokainen ihminen, jonka elämän me olemme onnistuneet muuttamaan positiivisemmaksi, onpa hän rikoksen uhri tai rikollinen, merkitsee jotain.
(Simon Häggström esipuheessaan.)

Toivoisin, että juuri lukemasi kirja olisi kokonaan minun mielikuvitukseni tuotetta, mutta valitettavasti se ei ole. (...) Kirjoittaessani yritän saada paparille ne kokemykset, joita monille on vuosien aikana kertynyt prostituutiota ja ihmuskauppaa tutkivana poliisina. 
(Simon Häggström loppusanoissaan.) 

+++++++
Kirjailija, Tukholman poliisilaitoksen rikoskomisario (erikoistunut prostituutioon, seksuaalirikoksiin  ja ihmiskauppaan), luennoitsija
Simon Häggström, synt. 1982. Alunperin kirjoittaminen oli Häggströmille vain terapiaa, sillä koettuja rankkoja asioista piti käsitellä jotenkin. 
Mies on Ruotsissa aktiivinen keskustelija ja naisten oikeuksien puolustaja. Vapaa-ajallaan kirjailija kerää lippalakkeja ja Muumi-mukeja.

Simon Häggströmin piti tulla Helsingin Kirjamessuille, mutta jostain syystä haastattelu oli peruttu. Minua harmitti, muttta voin kuvitella kuinka paljon sapetti kahta takanani istuvaa ruotsalaisrouvaa, jotka kertoivat tulleensa Suomeen ja kirjamessuille Häggströmin takia.

*******
Ilmestyneet suomennokset:
He juoksivat pakoon 2022  - Bukarestin varjoissa 2022
Kolmas osa: 
Systrarna och ensamheten (2022)

Kommentit