Jussi Adler-Olsen: Natriumkloridi, 9. osa

 

1982. Hätäpuhelun jälkeen kesti vain viisi minuttia, ennen kuin ambulanssi kaartoi nurmikon poikki kohti sekasortoa. Näky syöpyi lähtemättömästi kaikkien katsojien verkkokalvolle.
(Prologin aloitus.)

Jussi Adler-Olsen: Natriumkloridi, 495 s. - 9. osa  Osasto Q-sarjaan - suom. ilm. 2022 - kansi: Mika Tuominen - Natrium Chlorid 2022 - suomennnos: Katriina Huttunen - Gummerus

Suosittelen ehdottomasti lukemaan sarjan kirjat järjestyksessä!

Ollaan edetty jo sarjan toiseksi viimeiseen osaan, joten en avaa sisältöä kuin hiukkasen. 
Pääosassa Osasto Q, jota luotsaa mököttävä apulaispoliisikomisario Carl Mørck. Miehellä on sarjan edessä ollut omia rankkojakin kokemuksia. Ryhmässä työskentelee värikäs porukka: erilaisista ongelmista kärsinyt Rose Knudsen, syyrialainen poliittinen pakolainen Hafez el-Assad sekä  Gordon Taylor. Murharyhmän pomona toimii Marcus Jacobsen, joka ei ole yhtään mielissään pääpoliisiaseman kellariremontista, sillä nyt Osasto Q on sijoitettu uusiin tiloihin, lähelle Jacobsenia. 

Sitten lyhyesti tarinaan:
Henkilö löytyy kuolleena. Tämä johtaa vanhan tapauksen avaamiseen. Vanhaa keissiä pidettiin aikoinaan onnettomuutena, joten sitä ei silloin tutkittu tarkemmin. Molemmissa tapauksessa yhteistä on se, että tapahtumapaikoilta löytyy suolaa. Miksi ? Ja lisää tulee, sekä rikoksia että suolakasoja. 

Eräänä kiireisenä päivänä Marcus saa järkytttävän puhelun:
- "Voi helvetti, tätä en olisi halunnut kuulla."

Entä mitä suunnitellaan kaupungin pohjoispuolella?
- Valinta on vaikea. Toinen heistä on odottanut vuoroaan muutaman vuoden, toinen oli ilmestynyt näköpiiriin vasta viime kuukausien aikana. Kannattaisiko ottaa se, joka aiheutti eniten vahinkoa?

Sarja on hyvä, tarinat koukuttavia ja jännittäviä, mutta. Olen huomannut pientä taisteluväsymystä. Selfieissä tarina alkaa rönsyillä ja Natriumkloridiin kaipaan tiivistystä. Hahmoissa ei ole enää mitään uutta (kuten edellisissä osissa). Huumori on edelleen ympätty Assadin kamelivitseihin ja huonoon kieleen, jota Carl jaksaa korjata.
- Mitä hiivaa me niillä lyhennyksillä täällä poliisissa teemme?
- Hiivaa? Tarkoitat kai, että mitä hiivattia me niillä lyhenteillä teemme...

Lisäksi jouduin hieman skarppaamaan, sillä tarinaan on tungettu aika paljon henkilöhahmoja.

Selfiessä paljastetaan Rosen tarina ja Uhri 2117:ssä Assadin. Odotin, että tässä osassa olisi ollut Gordonin tarina. Ehkä se ympätään lopetusosaan.

Uutta kirjassa on korona, joka saattaa kaikki ihmiset epätoivon partaalle, etenkin poliisit. Miten tutkimuksia voi hoitaa kun on oltava eristyksissä ja välttää ihmisiä? Entä maskien käyttö?
- XX:n koronatestin tulos on valitettavasti positiivinen, Carl, joten monet meistä joutuvat nyt karanteeniin, (..) Minun on pakko lähettää teistä useimmat kotiin eristykseen. (...)
- Assad, oletko kuullut, että hallitus on päättänyt sulkea Tanskan?

Yhdeksäs osa on koukku sarjan viimeiseen (10.) osaan, ja tarinassa johdatetaan henkilöhahmoja kohti loppuratkaisuja. Tämänkin takia sarja kannattaa lukea järjestyksessä.
Odotan lopetukseen Jussi Adler-Olsenilta hyvää tarinaa, koukuttavuutta, jännitystä ja etenkin henkilöhahmoille mielenkiintoisia kohtaloita, olivatpa ne sitten millaisia tahansa.
Kiinnostavaa nähdä lopettaako kirjailija dekkarin niin, että voi halutessaan jatkaa sarjaa vielä joskus. 

Mitähän sarjan jälkeen on tulossa, itsenäinen dekkari, sarjan aloitus? Sitä tosin  joudumme odottamaan, sillä Adler-Olsen sanoo levähtävänsä hetken intensiiviisten kirjoitusvuosien jälkeen. 

Mutta eipäs hötkyillä, jään ensin odottamaan päätösosaa.

Hänen oli nyt aika korjata sato ja saada vapaus vihdoinkin lähteä tästä sietämättömästä ja jumalattomasta maailmasta rauha mielessään.

P.S. Natriumkloridi eli ruokasuola, lääketieteessä keittosuola. Kaava NaCl.

Olen jollakin ulkomaanreissullani käynyt katsomassa suola-aavikkoa, joka oli kyllä vaikuttava näky.

++++++
Kirjailija, muusikko, kääntäjä, toimittaja
Jussi Adler-Olsen, synt. 1950 Kööpenhaminassa, jossa myös asuu juuri rakentamassaan puutalossa.

Kiinnostuin enemmänkin kirjailijasta kun kuuntelin häntä Helsingin Kirjamessuilla vuonna 2017. Tuolloin kaivoin tietoja kirjailijasta ja hänen suomalaisesta etunimestään. Luin myös, että päähenkilö Mørckillä on vastineensa kirjailijan menneisyydessä. Jos mainitut asiat kiinnostavat, niin klikkaa Selfiet -teoksen linkkiä tuosta alempaa ja lue lisää.

Suomennetut teokset:
Osasto Q-sarja:
Vanki 2012 -  Metsästäjät 2013 -  Pullopostia 2014 -   Tapaus 64  2015 -  Poika varjoista 2016 - Vartija 2017 -  Selfiet 2018 - Uhri 2117  2020  - Natriumkloridi 2022

Lasiavain -palkinto Pullopostia -kirjasta (v. 2020).

Muut: Aakkostalo 2001 - ...ja hän kiitti jumalia 2003

Kirjailijan teoksia on käännetty 40 kielelle ja myyty lähes 27 miljoonaa kappaletta. 

Uhri 2117, 8. osa
(Bonuksena Arne Dahlin Vapaus)

Kirja kustantajalta, kiitos!

Kommentit