Jussi Adler-Olsen: Selfiet, 7. osa - dekkari



"Kerro, kerro kuvastin, ken on maassa kaunehin", hän lausui ylimielisesti hymyillen ja hyväili peilikuvaa seomenpäillään. Hän suipisti huuliaan ja kuljetti sormiaan lanteilta rintoihin, edelleen kaulalle ja hiuksiin. Sitten hän nyppäsi angorapaidastaan nukkaa, tupsutti vähän pohjustusta pariin riittämättömästi peitettyyn kohtaan ja perääntyi melko tyytyväisenä....Hän oli valmis valloittamaan maailman.

Jussi Adler-Olsen: Selfiet, 535 s. 7. osa Osasto Q -sarjaan - suom ilm. 2018 - Selfies 2016 - suomennos Katriina Huttunen - kansi Mika Tuominen - Gummerus ****** kirjaston kirja

Jussi Adler-Olsson, synt. 1950 Kööpenhaminassa, jossa myös asuu, mutta talvikuukaudet viettää Barcelonassa.
- kirjailija, ent. toimittaja ja muusikko

Selfiet on sarjasta vähän poikkeava osa, sillä tässä käsitellään laajemmin Osasto Q:n jäsenen Rose Knudsenin menneisyyttä ja syitä siihen miksi naisella on ollut mielenterveysongelmia ja miksi käyttäytyy niin kuin käyttäytyy. Rose on hieman erikoinen sekä pukeutumiseltaan että käytökseltään. Aiemmat osat lukeneet tietävät Rosen "tempuista". Tässä osassa kerrotaan Rosen tarina.

Osasto Q:lla on tilat Kööpenhaminan poliisitalon kellarissa ja ryhmän tehtävänä on selvittää vanhoja, selvittämättömiksi jääneitä rikoksia.  Ryhmän kantavana voimana on älykäs apulaispoliisikomisario Carl Mørck. Tämän kotona asuu myös Carlin entinen työkaveri Hardy. Miksi Hardy asuu Carlin luona? Siihen on syynsä, jotka ovat selvinneet sarjassa jo aiemmin. Hardyn järjenjuoksussa ei kuotenkaan ole mitään vikaa, joten Hardy on apuna Osasto Q:lle.

Ryhmässä on myös syyrialainen Hafez el-Assad, jonka menneisyydessä lienee jotain hämärää. Assad ei ole vielä oppinut kunnolla tanskaa, ja Carl korjaakin usein miehen puhetta:
- "Entä karkulaisvuodet?" Assad kysyi.
" Ne ovat karkausvuosia, Assad", Carl korjasi.
tai
- "Aamuhetki mullan kallis, niin kuin sananlaskussa sanotaan!"
"Öö, ei Assad, ei sananlaskussa niin sanota, vaan että aamuhetki kullan kallis."

Eräässä palaverissa Assad oli kuitenkin esittänyt sanottavansa sujuvalla tanskan kielellä. Kummallista, miten kaunopuheinen tuo mies osasikin olla.
Kuka helvetti sinä oikeastaan olet, Assad? Carl ajatteli.

Ja millaista onkaan Assadin tarjoama "tappava" kahvi?
Assadin elämästa ei ole vielä näissä osissa tarkemmin  kerrottu, mutta oletan että tulossa on (kts. alateksti *).

Carlin esimies on palkannut kellaritiimiin vielä vahvistukseksi pitkän "keltanokan",Gordon Taylorin, joka  osoittautuu osaavaksi mieheksi ja joka on rakastunut erääseen kollegaan.

Osasto Q on lakkautusuhan alla, koska johdon mielestä tapauksien ratkaisuprosentti on liian pieni. Näin ei kuitenkaan ole.

Rosen tarinan lisäksi dekkarissa on tietysti rikoksiakin, niin vanhoja kuin uusiakin. Ensimmäiseksi mennään vuoteen 1995.
Lapsi menee vahingossa huoneeseen, jota ei ollut koskaan ennen nähnyt.
- Huoneen sisustus oli aivan erilainen kuin muualla talossa. Täällä seinät eivät olleet paljaat, vaan ne olivat isojen ja pienten valokuvien peitossa ja kun tarkemmin katsoi, niissa kaikissa oli sama mies.
Miksi kuvat olivat seinillä, mitä ne esittivät ja kuka oli valokuvissa esiintyvä mies? Lapsi tunsi todella hyvin valokuvien miehen.

Tarina jatkuu keväästä 2016, jolloin kaupungilla alkaa sattua kaikenlaisia ikäviä rikoksia, joista yhdessä on samanlaisia piirteitä kuin erässä vanhassa rikoksessa. Mahtavatko liittyä yhteen?
Kuka puolestaan on se hullu, joka törttöilee auton kanssa kaupungilla tuhoisin seurauksin?

Paljon tapahtumia on taas mahtunut kansien väliin, tosin sivujakin on 535.
Kirjojen tapot eivät ole liian raakoja, eikä tapahtumissa mässäillä yksityiskohdilla. Lisäksi tilkkeenä on pilkahdus huumoria, mm. Assadin vitsit. Tarinat on suunniteltu ja kirjoitettu hyvin.
Sarjan ensimmäisien osien kohdalla mietin miksei päähenkilöiden elämää ole avattu enempää. Asia selvisi kun kuuntelin Adler-Olsenin haastattelun, eli tulossa on.
--  Kts:*) blogin lopusta: Monta sanaa kirjailijasta. --

Olen pitänyt tähän asti kaikista sarjan ilmestyneistä osista (7 kpl), tosin Selfiet ei ollut suosikkini, koska juoni on päässyt vähän liikaa rönsyilemään. Plussana loppu, sillä se jäi mietityttämään...
Pieni asia, mutta alkoi ärsyttää se miten Assadista puhutaan. Liikaa toistetaan mm. käkkäräpää-sanaa:
- Assadin kaulavaltimo tykytti vimmatusti, mutta käkkäräpää ei vastannut kysymykseen.
tai
- Nyt se pitkäpartainen rosmo oli kuorsannut hänen vieressään sataviisikymmentä kilometriä.

 Eniten olen pitänyt Pullopostista, muut ovat olleet aika tasaisesti samalla viivalla. Hyvä sarja, pidän!

- Tämä oli toinen kerta kun hän oli nähnyt itsensä noin jääkylmänä, kyynisenä ja tunteettomana. Näky oli pysäyttävä.

Kävin kuuntelemassa Jussi Adler-Olsenia viime syksynä Helsingin Kirjamessuilla, jossa mies antoi itsestään kovin positiivisen kuvan. Niinpä teki mieli kaivaa blogiini enemmän kirjailijatietoja kuin aiemmin. Lisäksi kerron oikeasta hra Mørkista, josta kirjailija otti vaikutteita omaan Mørckiinsa. Tuttuun tyyliin ihan blogin lopussa on Adler-Olsenin suomennettujen kirjojen lista.

P.S. Mikä on meat tag? Se on on/oli joidenkin Yhdysvaltain sotilaiden käyttämä tunnistusmenetelmä.
Tatuoinnista käy ilmi sotilaan sukunimi, etunimien alkukirjaimet, armeijaosasto, veriryhmä ja uskonto. Monet sotilaat ottivat sellaisen tatuoinnin ennen kuin heidät lähetettiin rintamalle. Tatuoinnin avulla sotilas voitiin tunnistaa, jos hän kaatui palveluksessa ja oli hukannut tuntolevynsä.
(Lähde: Selfiet, mutta tietoa löytyy myös googlettamalla.)

+++++++++++++++
Monta sanaa kirjailijasta & tuotannosta:
Yksi mielenkiintoisimmista tiedoista on Jussi-nimen tarina. Kirjailijan koko nimi on Carl Valdemar Jussi Henry Adler-Olsen. Komea nimi miehellä, eikö.
Miksi yksi nimistä on suomalainen? Mies on kastettu alunperin Carl Valdemar Henryksi. A-O:n kolme vanhempaa sisarta rupesivat kutsumaan pikkuveljeä Junioriksi. Tästä äiti ei pitänyt, vaan alkoi sanoa poikaa Jussiksi ruotsalaisen tenorin Jussi Björlingin mukaan. Kouluun mennessä isä muistutti poikaa, että tämän nimi on Carl eikä Jussi. Tästä poika ei pitänyt, koska ei "tiennyt" olevansa Carl, vaan linnottautui kotiin, eikä suostunut menemään kouluun. Isä kirjoitti kuningas Frederik IX:lle ja kertoi tilanteen. Tanskassa Carl ja Valdemar ovat kuninkaiden nimiä, joten pojasta ei voinut tulla Jussi Carl Valdemar Henryä. Niinpä itse kuningas päätti mihin järjestykseen nimet laitetaan ja Jussi lähti opintielle. Adler-Olsenilla on edelleen tallessa kuninkaalta saatu kirje.

Kirjailija on opiskellut korkeakouluissa lukuisia aineita, kuten lääketiedettä, sosiologiaa, poliittista historiaa ja elokuvantutkimusta. Mies on toiminut myös kustannus- ja sarjakuvatoimittajana. Vapaa-aikanaan soittaa mielellään kitaraa, eikä säveltaminenkään ole vierasta.

Adler-Olsen ei pidä itseään rikoskirjailijana vaan jännityskirjailijana, joka lukee mielellään Charles Dickensin kirjoja. Dekkareihin mies ei tartu ennen kuin Osasto Q-sarja on valmis. Näin ei muista dekkareista tule vahingossakaan vaikutteita. Ja kun sarja on valmis, niin Jussilla on jo mielessä parikin uutta kirja-aihetta.
Jotkut lukevat nukkumaan mennessään kirjasta vain esim. viisi sivua. Tästä A-O ei pidä, sillä hän haluaa lukijan kokonaan itselleen...kirjan pitää olla kirjoitettu  niin hyvin, että on pakko jatkaa ja jatkaa viiden sivun jälkeenkin.

Kirjoja on käännetty noin 40 kielelle ja mies on saanut useita kirjallisuuspalkintoja, Läpimurtonsa A-O teki kirjallaan Vanki, joka aloitti Osasto Q-sarjan jota kirjailija on suunnitellut kymmenosaiseksi.
A-O on itse sitä mieltä, että sarjan jokaista osaa voisi lukea itsenäisenä teoksena. (Itse suosittelen lukemaan järjestyksessä, jos haluaa pysyä kärryillä hahmojen värikkäässä yksityiselämässä.)
Kirjassa Selfiet keskitytään myös Q:n jäsenen Rosen elämään ja *) jatkossa on tarkoitus kertoa myös muista jäsenistä, kuten esim. * Carlista. (Henkilökohtaisesti odotan eniten Assadin tarinaa.)
Vangista tehty elokuva oli vuonna 2013 Tanskan katsotuin elokuva ja sarjan elokuvia on tulossa lisääkin.

Carl Mørckin hahmolla on todellisuudessa vastine. Jussin isä oli psykiatri, jonka kautta pikkupoika pääsi tutustumaan sairaalapotilaisiin. Oikea Mørk oli tappanut vaimonsa ja tullut sen jälkeen hulluksi. Tapaus piinasi Mørkia koko elämän ajan, eikä mies parantunut koskaan. Jussille mies oli kuitenkin kovin kiltti ja opetti että hyvä ja paha asuvat samassa ihmisessä. Lisäksi rikoskomisario Mørckissa on hieman kirjailijaa itseään ja loppu on mielikuvitusta.

(Lähteet Wikipedia, Kaleva 10.11.2017 ja www.lukulampu.fi - sieltä löytyy myös Adler-Olsenin englanninkielinen haastattelu, joka on tehty 9.10.2014.)

***************'''
Suomennetut teokset:
Osasto Q-sarja: Vanki 2012 -  Metsästäjät 2013 -  Pullopostia 2014 -   Tapaus 64  2015 -  Poika varjoista 2016 - Vartija 2017 -  Selfiet 2018

Muut: Aakkostalo 2001 - ...ja hän kiitti jumalia 2003

Kommentit