Stephen King: Myöhemmin

 

Nelikymppisenä - sikäli kun elän niin vanhaksi - minä kai sitten muistelen asioita, jotka luulin ymmärtäväni kaksikymmentäkaksivuotiaana, ja tajuan, että oli paljon sellaista, mitä en ymmärtänyt alkuunkaan. Nyt tiedän, että aina koittaa myöhempi hetki.

Stephen King: Myöhemmin, 283 s, - suom. ilm. 2022 - kauhu/dekkari - Later 2021 - suomennos: Ilkka Rekiaro - kansi: Juri Patrikainen - Tammi

Jamie Conklin on kuusivuotias ja asuu äitinsä kanssa. Äiti on kirjallisuusagentti.
- Aiemmin sitä työtä teki hänen veljensä, Harry-enoni, mutta äiti ryhtyi jatkamaan enon duunia vuosi ennen siitä aikaa, josta minä nyt sinulle kerron. 

Harry-enolla on varhain alkava Alzheimerin tauti ja eno oli viety hoivakotiin. Jamien isästä äiti ei suostu puhumaan. Nyt äiti seurustelee Liz-nimisen poliisin kanssa.

Kaupunkia on piinannut vuosikymmeniä Jysäyttäjä, jonka kontolla on kymmeniä räjähdyksiä, joiden seurauksena on lukuisa määrä kuolleita ja haavoittuneita. Syyllinen on taitava välttämään valvontakameroita eikä jätä jälkiä, joten poliisi on turhautunut ja epätoivoinen.
Mutta ei Jysäyttäjäkään ole täydellinen, sillä hän tekee erään kerran virheen vai olisiko sittenkin vain huonoa tuuria? Joko nyt syyllinen saadaan kiinni?

Eräänä päivänä äiti ja Jamie ovat tulossa kotiin. Saman kerroksen toisen asunnon ovella seisoo Burkettin pariskunta. Toisessa heistä on jotakin outoa. Samassa yhteydessä äidille selviää, että hänen poikansa näkee kuolleita. 
- Minä näen heidät ja he tietävät että minä näen heidät. Niin on aina ollut. 

Kuolleet puhuvat Jamielle ja pysyvät lähistöllä muutamia päiviä ja sitten haihtuvat, mutta ajan kuluessa eräs kuollut ei katoakaan...
Sitten eräs äidin työlle erittäin tärkeä henkilö kuolee ja äiti keksii, että voisi hyödyntää Jamien kykyä. Kuolleet nimittäin ovat rehellisiä ja vastaavat niihin kysymyksiin, joita poika heille heittää.
Äiti ei tietenkään ole ainoa, joka haluaa käyttää hyväkseen Jamien taitoja. Joten mitä vielä mahtaakaan olla edessä? 

Aika kuluu, mutta häipyykö Jamien kyky? 
- Joskus näin valveilla ollessani kuolleita, mutta en kovin usein, eivätkä he olleet pelottavia. Kerran äiti kysyi, näenkö heitä edelleen, ja vastasin, etten juuri koskaan,koska tiesin sen rauhoittavan hänen mieltään. (...) "Ehkä se jää lapsuuden jutuksi", hän sanoi.

Tarina päättyy vuoteen 2018, jolloin Jamie on pukinpartainen 183-senttinen opiskelijapoika.  Entä vieläkö kuolleet ilmestyvät Jamielle? Sitäpä en paljasta :D

Olen lukenut Kingin alkupään tuotannon. Jossain vaiheessa tuli King-väsymys ja tuotanto jäi, kunnes aloitin uudelleen Mersumiehestä. Minusta alkupään kirjoissa on enemmän kauhua, vai tuntuiko se vain siltä kun kauhukirjallisuus oli harvinaisempaa. 
Myöhemmin-kirjaa sanotaan kauhuksi, jossa on dekkarin aineksia. Niin tai näin, jäin kaipaamaan alkutuotannossa esiintyvää kauhua. Sellaista mitä on esimerkiksi vuonna 1984 ilmestyneessä Christinessä. Nykyään kun dekkarit ovat raaistuneet, niin kuolleiden ilmestyminen tai niiden vammojen kuvailut eivät välttämättä ole kauhua. Pelon tuottamiseen tarvitaan jotain muuta...

Minusta on hienoa, että King on kirjoittanut myös muutakin kuin kauhua, kuten psykologista jännitystä ja dekkareita: Mersumies-trilogia (vaikka on siinäkin hieman kauhuelementtejä). Erityismaininnan annan kuitenkin kirjalle Keveys, johon on linkki alla. 

Ilkka Rekiaro on tehnyt kunnioitettavan työn suomentaessaan Kingin teoksia jo 1980-luvulta alkaen. Hienoa!

P.S. Kirjan kannessa ja taustankuvassa oleva silta on New Yorkin George Washington silta.

Siksi minulla ei ole hajuakaan, minkä kanssa olen tekemisissä. Tiedän vain, että minun kohdattava se. (...) No, sittenpähän nähdään. Niin nähdään. Sitten nähdään. Myöhemmin.

+++++++
Kirjailija, fantasia- ja kauhukirjailija. ent. englanninopettaja
Stephen King on synt. 1947 Portlandissa, Mainessa. King kirjoittaa myös salanimellä Richard Bachman
Kingin tuotannosta on tehty myös monia elokuvia ja tv-sarjoja.
King on yksi maailman kaupallisesti menestyneimmistä kirjailijoista. Vuonna 1974 ilmestyneen Carrien jälkeen King on kirjoittanut 63 romaania, 20 pienoisromaania ja yli 200 novellia. Teoksia on myyty arviolta 350 milj. kpl.
Kingin vaimo Tabitha King ja pojat Joe Hill ja Owen King ovat myös kirjailijoita.

**********
Suomennettuja teoksia netistä löytyy yli viisikymmentä, joista tässä osa:
Carrie 1987 - Painajainen 1990 - Hohto 1985 - Yö äänet 1989 - Kosketus 1989 - Tulisilmä 1982 -  Kauhun vuodenajat 1992- Christine, tappaja-auto 1984 - Uinu, uinu lemmikkini 1986 - Ihmissuden vuosi 1990 - Talismaani (yhdessä Peter Straubin kanssa) 1991 -  Se 1988 - Piina 1989 - Lohikäärmeen silmät 1993 - Tarpeellista tavaraa 1992 - Uneton yö 1994 - Unen sieppaaja 2001 - Liseyn tarina 2008 - Kuvun alla 2011 - 22.11.63  2013 - Tohtori Uni 2014 - Herääminen 2015 - Tervetuloa Joylandiin 2013 - Mersumies 2016 (Bill Hodges -dekkari 1/3) - Etsivä löytää  2017 (dekkari 2/3)  - Viimeinen vartio 2017 (dekkari 3/3)  -  Ruususen uni (yhdessä poikansa Owen Kingin kanssa) 2018 - Ulkopuolinen 2019 - Laitos 2020 - Keveys 2020 - Mitä enemmän verta 2021 - 
 Billy Summers 2021 - Myöhemmin 2022 -

Lisäksi vielä:
Musta torni-sarjaa 8 osaa ja
Richard Bachmanin nimellä 6 suomennosta.
Plus suomentamattomia teoksia on toistakymmentä.

Linkki Laitokseen, joka on lähinnä psykologista jännitystä: 

Keveys on fantasiaa ja hyvin erilainen kuin muut Kingit. Teos on tarina ahdasmielisyydestä, anteeksiannosta ja ystävyydestä. (Ps. Saatat tarvita nenäliinaa.) Linkissä mukana myös Karen Thompson Walkerin Ihmeiden aika, joka on dystopiaa.

Linkki novellikokoelmaan:  Mitä enemmän verta

Kommentit

  1. Kuuntelin tämän kirjan Toni Kamulan lukemana. Pidin kovasti, olenhan ihan King-fani. King on taitava tarinankertoja ja luo upeita henkilöhahmoja kirjoihinsa, tähänkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä totta. King on monipuolinen kirjailija ja hyvä tarinankertoja vaikkeivät kaikki lukemani kirjat ole olleetkaan minusta yhtä hyviä.

      Poista

Lähetä kommentti