Röyhkä & Aunola: Liian lempeä mies + Littorin & Marttinen: Kolme punaista rubiinia - dekkari - äänikirjat 2022

 

Parikirjoittaminen lisääntyy. Tässä kahden parin ensimmäiset yhdessä kirjoittamat dekkarit.
Toinen kertoo lapsien hyväksikäytöstä ja toinen taidevarkaudesta ja -väärennöksistä.

Vedessä kelluu laudanpätkä. Poika yrittää osua siihen kivellä. Kivi menee ohi ja lumpsahtaa vellovaan mustaan mereen. Lokki liitää taivaalla, tuulenpuuskat heittelevät sitä. Poika on avopäin, tuuli tuivertaa hänen vaaleita hiuksiaan. Hän kumartuu kahmimaan kallioiden välistä lisää kiviä ja viskaa uudelleen. On joulukuu.

Kauko Röyhkä & Anneli Aunola: Liian lempeä mies, 1. osa Alisa Aro  -sarjaan - ilm. 2021 - kesto:  07:35:00 / 335 s. - Ellibsin äänikirja - lukija: Aku Laitinen - Docendo 

Kolmekymppinen Kaisa Koso tulee poliisilaitokselle kyselemään mitä pitäisi tehdä. Kaisalla on Antti-poika, jonka viettää aikaansa Arvi Kaapponen-nimisen miehen kanssa, joka toimi Kaverit ry. -ryhmässä. Yksinhuoltaja Kaisa oli ollut iloinen, että oli löytänyt mukavan miehen Antille kaveriksi ja miehenmalliksi. 

Mutta sitten: Kaisa on viettänyt yhden yön samalla varastolla, jolla Arvi ja Anttikin joskus yöpyvät. Yöllä Kaisa oli herännyt ja kurkistanut toiseen huoneeseen, jossa Antti ja Arvi nukkuivat. Mutta eiväthän he nukkuneet vaan Kaisa näkee, että Arvi hyväksikäyttää hänen poikaansa.

Helsingin rikospoliisin väkivaltayksikön siveellisyysrikosjaoston (huh, mikä nimi) konstaapeli Alisa Aro alkaa tutkia tapausta ja saa selville, että Antti ei ole ainoa uhri. Eikä Arvi Kaapponen ainoa pedofiili, vaan on yksi monista isossa kansainvälisessä verkostossa. 
Tapahtumat sijoittuvat lamavuoteen 1993 ja poliisinkin määrärahoja on supistettu. Esimiesten vastustelusta huolimatta Aro ei halua jättää tapausta sikseen. Samaan aikaan rikolliset alkavat ruveta peittelemään jälkiään, mutta miten?

Miksi varastomies Arvi Kaapponen vie "poikiaan" työpaikalleen, outo valinta. Kaapponen on perheenisä, joka samalla elää sairasta fantasiaansa ja puolustaa tekojaan, joita ei pidä väärinä. 
Tarina etenee vaivattomasti, mikä ei ole ihme, sillä Röyhkältä on ilmestynyt useita kirjoja. 
Aunolan poliisitausta puolestaan tuo uskottavuutta. 

Kirja on aiheeltaan rankka ja ahdistava. Surulliseksi tarinan tekee sekin, että koulukotipojilla ei tunnu olevan mitään arvoa. Minun makuuni hyväksikäytöistä kerrottiin turhan paljon ja yksityiskohtaisesti. Tämän takia dekkari jäi minulle vain ok-kirjaksi. Siitä huolimatta aion kyllä lukea seuraavankin osan.

Kirjailijat ovat alustavasti suunnitelleet kirjoittavansa trilogian.

+++++++
Kirjailija, rockmuusikko
Kauko Röyhkä (oik. Jukka-Pekka Välimaa) synt. 1959 Valkeakoskella. Röyhkä on tuottelias kirjailija, jonka ensimmäinen proosateos ilmestyi jo 1980, Tien varrella Waterloo. Sen jälkeen on ilmestynyt yli kolmekymmentä kirjaa, proosaa ja muuta, mm. Ville Haapasalo - sarjaa (yhdessä Juha Metson kanssa)

*******
Ilmestyneet teokset:
Alisa Aro -sarja yhdessä Anneli Aunolan kanssa:
Liian lempeä mies 2021 - Tanssipartneri 2022

Kirjat perustuvat Anneli Aunolan työssään kohtaamiin tapahtumiin. 

Muut Röyhkän kirjat voi googlettaa. 

++++++++
Kirjailija, eläkkeellä oleva rikospoliisi
Anneli Aunola, synt. 1949

Aunola on työskennellyt mm. Helsingin rikospoliisin väkivaltarikosjaoksessa. Kirjailijan työparina on työskennellyt mm. ylikonstaapeli ja rikoskirjailija Matti Yrjnä Joensuu. Aunola on Joensuun Harjunpää -dekkareiden Onerva Nykäsen esikuva.
....................

Seinälle ilmestyi kaksimetrinen kuva rubiinisilmäisestä nukesta, jolla oli raidallinen essu ja käsilaukku. Kuvan alareunaan oli suurella kirjoitettu lähtöhinta yksitoista miljoonaa euroa.

Pauliina Littorin & Antti Marttinen: Kolme punaista rubiinia, kesto: 9 h 57 min.  / 371 s.    - ilm. 2019 - Ellisbin äänikirja - lukija: Aarne Linden -  Aula & Co

Kirjan sisältökuvaus Aulan sivuilta:

"Leo Lennox on skotlantilaisessa sukulinnassa varttunut parikymppinen nuorukainen, joka saapuu Helsinkiin kadonneen isänsä muistotilaisuuteen. Leo jää Suomeen ja alkaa pyörittää hienoston suosimaa isän antiikkiliikettä Yrjönkadulla muuttaen sen nykykulttuuriin erikoistuneeksi keräilyliikkeeksi.

Leo saa huutokaupattavaksi rubiinein koristellun muumimammanuken. Kun tieto arvokkaasta nukesta leviää, joukko kansainvälisiä taiderikollisia pyrkii kiihkeästi kaappaamaan sen itselleen. Nukke katoaa ja alkaa kiivas ajojahti vain muutama päivä ennen huutokauppaa.

Samaan aikaan Leon upporikas skotlantilainen eno katoaa. Liittyvätkö tapaukset toisiinsa? Entä missä on pitkään kadoksissa ollut Leon isä Kullervo, joka tunsi rubiininuken alkuperäisen omistajan?"


Sanoisin kirjaa suomalaiseksi perusdekkariksi, jossa on jännitystä ja koukuttavuutta vain nimeksi. Henkilöhahmoja oli aika paljon ja alussa oli vaikeata muistaa kuka kukin on - etenkin kun en ole harjaantunut äänikirjojen kuuntelija. Tarinassa liikutaan myös monissa maissa: Ruotsi, Norja, Skotlanti ja Suomi. Hyppäykset maasta toiseen vaati tarkkaavaisuutta. Helsinki on yksi tarinan pääpaikoista. Tapahtumia dekkarissa riittää, jopa hieman liikaa. 

Henkilöhahmoista etenkin skotlantilaisessa sukulinnassa kasvanut perijä Leo Lennox on epäuskottava. 
*) Taideväärennökset on aiheena mielenkiintoinen, mutta valitettavasti niistä on turhan vähän tekstiä ja juuri taideväärennöksistä olisin halunnut lukea. Pääosassa on taidevarkaus. 

Ihan kuunneltava kirja, ja pysyin monista tapahtumista ja paikkasiirroista kohtuullisen hyvin kärryillä, mutta eräs asia vaivasi. Miksi miljoonien arvoista taide-esinettä säilytetään niinkin heppoisessa paikassa kuin liikkeen epämääräisessä piilossa,  olkoonkin, että paikka on olevinaan hyvä. Uskokoon ken haluaa. Ja eihän paikka ole hyvä, jos taide-esine pystytään sieltä varastamaan. 

Tiivistystä toivoin sekä henkilömäärän karsintaa, juonien ryhdittämistä ja oleelliseen keskittymistä. Oliko pakollinen rakkaussivujuoni tarpeellinen? Minusta sen olisi voinut jättää pois. Lopussa tarinan aukikirjoittaminen on turhan pitkä, mutta täytyyhän juonet paljastaa. 
Ei valitettavasti ollut minun kirjani, tällaisenaan ainakaan.

Plussaa annan kirjan lopusta!

*) Vuonna 2017 on ilmestynyt Tammen kustantama teos: Jouni Ranta ja Marko Erola: Vilpitön mieli. Miten myin Suomen täyteen väärennettyä taidetta. En ole kirjaa lukenut, mutta olen käynyt vuonna 2019 Tampereen Komediateatterissa katsomassa kirjan pohjalta tehdyn musiikkikomedian Vilpitön mieli. Esityksen lavastuksena oli 12 Veli Sepän aitoa  öljyvärimaalausta. 

Veli Seppä on taidemaalari tai kuvantekijä, kuten mies itseään nimittää, joka tuomittiin 2017 taideväärennöksistä (104 kpl) ehdolliseen vankeustuomioon. Seppä itse oli tunnustanut lähes 200 taideväärennöstä.
Jouni Ranta puolestaan oli taidekauppias, joka myi vuosien ajan väärennettyjä maalauksia, etenkin Sepän töitä. Ranta on kertonut myyneensä 2000 arvoteosta, mm. Picassoa, Gallen-Kallelaa, Järnefeltiä, Halosta...  Jouni Ranta tienasi miljoonia, mutta Seppä vain pennosia. Myös Ranta tuomittiin..

+++++++
Kirjailija, taideasiantuntija, taidekirjoittamisen ja -rikollisuuden asiantuntija
Pauliina Littorin, nyk. Pauliina Laitinen, synt. 1970 Porissa.  Asuu Helsingissä. 

Kirjailija, Suomen päätoimittajien yhdistyksen pääsihteeri 
Antti Marttinen

******
Ilmestyneet teokset:
Kolme punaista rubiinia 2019 (kirjoitettu yhdessä)

Lisäksi Littorinilta on ilmestynyt taideaiheisia tietokirjoja.

Kommentit

  1. Parikirjoittaminen on tätä päivää. Aika monet dekkaristit kirjoittavat yhdessä ja aika monen nimen takaa löytyy kaksi kirjailijaa. Tunnetuin ehkä Lars Kepler.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti