Vaikka kansissa on samoja värejä, niin sisältö on tyystin erilainen. Karran trillerissä pohditaan kuinka pitkälle vanhemmat olisivat valmiita venymään lapsensa hyväksi. Ahosen dekkarissa puolestaan Markku Isaksson tutkii ovelia ryöstöjä.
Petri Karra: Musta valo - 400 s. - ilm. 2019 - helikopterivanhemmuus - kansi: Sanna-Reeta Meilahti - Tammi ********kirjaston kirja
- Se oli mustaa valoa. Kyllä. Pimeyttä vastaan on joskus taisteltava äärimmäisellä pimeydellä. Ei ole oikeudenmukaisuutta. -
Poika soittaa. Isä vastaa. Kirja kertoo 23-vuotiaasta Nikosta, joka on syyllistynyt vakavaan tekoon ja jolla on edelleen niin suuria ongelmia elämässään, että on "siivottu" perheestä.
Poika soittaa. Isä vastaa. Kirja kertoo viisikymppisestä yleisen kirjallisuustieteen professorista Henrik Vallista, joka on Nikon isä.
Poika soittaa. Isä vastaa. Kirja kertoo rikoskomisario Anna Koskisesta, joka on Nikon äiti ja Henrikin vaimo.
Poika soittaa. Isä vastaa. Kirja kertoo 6-vuotiaasta Mikaelista, joka on Nikon poika ja Henrikin ja Annan lapsenlapsi, joka asuu isovanhempiensa luona.
Poika soittaa. Isä vastaa. Ja siitä alkaa varsinainen helvetti. Niko on syyllistynyt erääseen asiaan, johon tarvitsisi kipeästi isänsä apua. Äidille ei saa kertoa. Henrik joutuu taistelemaan omatuntonsa kanssa, auttaako poikaansa vai ei. Jokunen vuosi sitten oli tapahtunut onnettomuus, joka "rampautti" koko perheen ja sen vuoksi ollaan valintojen edessä.
Mihin kaikkeen vanhemmat ovat valmiita auttaakseen lastaan? Kuinka pitkälle rajoja voi venyttää?
Ja mihin kaikkeen perhe vielä joutuukaan?
Karra kirjoittaa sujuvasti, ja tarinakin on hieman erilainen, joskin aika epätodellinen. Annan sen kuitenkin anteeksi, sillä fiktio on fiktiota. Olisin tiivistänyt. Minun makuuni tiettyjä asioita vellottiin liikaa - jahkailtiin, pähkäiltiin. Edelleen: muutama v...u ja oksentaminen vähemmän. Pidin siitä ettei ole liikaa ihmisiä ja siitä, että aiheesta huolimatta pieni huumorin kukka kukkii. Kivoja olivat myös suluissa olevat ajatukset:
- Viisikymppistä Henrikiä (vähän vanha kerholaiseksi) nolottaa häpeänpunan verran.
Entäs sitten kirjan loppu? Noh, loppu mikä loppu...
Ihan luettava kirja - ok.
Hämärtää, valo kuolee, jäljellä mustaa valoa.
P.S. Helikopterivanhemmuus on ylihuolehtivuutta ja liiallista lapsen auttamista ja hänen asioihinsa puuttumista vielä aikuisiän kynnykselläkin.
(Lähde: Iltalehden artikkeli 2018)
Curling-vanhemmuus tarkoittaa, että vanhemmat haluvat raivata jokaisen pettymyksen lapsen tieltä, mutta tekevät samalla tälle karhunpalveluksen. Lapsen elämä on kuin sileää curling-rataa. Curling-lapsista kasvaa röyhkeitä aikuisia, jotka eivät kestä vastoinkäymisiä. Curling-vanhemmuuskäsitteen on luonut tanskalainen psykologi Bent Hougaard.
(Lähde: Terveyskirjasto Duodecim)
+++++++++
Kirjailija, käsikirjoittaja:
Petri Karra, synt. 1960 Vaasassa ja asuu Helsingissä. Kirjailija tutkii teoksissaan perhettä ja elämän kehämäistä luonnetta. Esikoisteoksesta on tehty elokuva ja Mustasta valosta on tekeillä tv-sarja.
Karran harrastuksiin kuuluu kuntosali.
(Lähde: Tammen kirjailijasivu)
***********
Ilmestyneet teokset:
Haarautuvan rakkauden talo 2008 - Kohtalonohjaaja 2011 - Pakenevat unet 2012 - Kotiinpaluu 2015 - Musta valo 2019
--------------------------------
Markus Ahonen: Sieluttomat, 5. osa Markku Isaksson -sarjaan, 473 s. - ilm. 2019 - kansi: Sanna-Reeta Meilahti - WSOY **********kirjaston kirja
Helsingin poliisin väkivaltarikosyksikön rikosylikonstaapeli Markku Isaksson tutkii Helsingissä tapahtuvia ryöstöjä, jotka on toteutettu huolella ja oveluudella. Valitettavasti ryöstöissä joutuvat myös sivulliset kärsimään. Mikä on tämä varasporukka ja paljonko ryhmässä oikein on porukkaa pystyäkseen toteuttamaan nämä eriskummalliset ryöstöt?
Tarinassa eletään läheisesti etenkin erään voron yksityiselämää.
Koplaa johtaa salaperäinen henkilö, joka on ollut palkkasoturina Srebrenicassa joukkomurhien aikaan 1995.
Lisäksi Isakssoninkin yksityiselämässä tapahtuu.
Ihan kuin toistaisin itseäni kun sanon, että olisin tiivistänyt. Liikaa nimettyjä henkilöitä, liikaa tapahtumia, etenkin kun elettiin milloin 1970-, 1980- tai 1990-luvulla. Ollaan Suomessa ja toisinaan Bosnia-Hertsegovinassa.
Aika paljon vellottiin myös lapsuus- nuoruus- ja äitijutuissa. Aihe oli hyvä, ja muutamat hahmotkin ja osaahan Ahonen kirjoittaa, mutta mutta...
Minusta Sieluttomat hävisi aiemmille dekkareille. Harmi.
++++++++++
Kirjailija, toimittaja:
Markus Ahonen, synt. 1972 Helsingissä, asuu Irlannissa. Kirjoissa pohditaan mm. yhteiskunnallisten asioiden, suomalaisen ilmapiirin ja ihmissuhteiden lisäksi ihmisten välillä olevia ehkä turhiakin jännitteitä ja miten ne johtavat rikoksiin. On myös kytköksiä kansainvälisiin tapahtumiiin (kuten mm. Syyrian sota).
Kirjailija harrastaa musiikkia, kirjoja, elokuvia, kuntoilua ja turhan nippelitiedon muistamista.
(Lähde: Wikipedia)
***********
Ilmestyneet teokset:
Isaksson-sarja: Meduusa 2006 (uud. laitos 2016) Palava sydän 2008 (uud. laitos 2016) - Jäljet 2014 - Sydämenmurskajaiset 2016 - Sieluttomat 2019
Tulossa: 6. osa Anna pahan kiertää, ilmestyy loppusyksystä 2021.
Lisäksi on ilmestynyt muutama lastenkirja sekä rakkausaiheinen novellikokoelma Kotipaikani on rakkaus
^^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
Insta: #pirittaolen
Kommentit
Lähetä kommentti