Nousiainen: Rakkauden lähettiläs & Kekkonen: Tämän naisen elämä - äänikirjat 2022

Pystyykö suomalainen psykologi parantamaan Brasiliassa sijaitsevan Suomen suurlähetystön henkilöstön työhyvinvointia?
Kekkosen kirjassa vakavampi aihe: Miten äidin mielenterveysongelmat heijastuvat tyttären elämään nyt ja aikuisena.
Miniarviot:

Tämä olisi paras työpaikka ikinä, ellei täällä olisi näitä töitä ja ongelmia.

Lasse Nousiainen: Rakkauden lähettiläs, ilm. 2021 - Ellibs / E-Äänikirja - kesto: 05:14:03 / 292 s.  lukijat: Ari-Matti Hedman ja Eino Heiskanen  - Aula & Co 


Suomen suurlähetystö on saanut työtyytyväisyyskyselyssä historiansa huonoimman tuloksen. Niinpä paikalle lähetetään Suomesta psykologi Jukka, jonka pitäisi selvittää mistä huonommuus johtuu ja saada henkilökunta viihtymään. Lähetystössä työskentelevät: konsuli Liisa, sihteeri Anita, harjoittelija Anna, kiinteistövastaava Reinaldo sekä Sonja ja hänen miehensä Mikko, joka on mukana vain aviomiehen roolissa.

Käy ilmi, että Jukka on mielistelevä itserakas tyyppi, joka kuvittelee olevansa lahja lähetystön väelle ja olevansa paljon fiksumpi kuin onkaan. Jukka luulee lisäksi, että kaikki lähetystön naiset ovat häneen lääpällään, etenkin nuori harjoittelija Anna. Totuus on kuitenkin jotain muuta.
Henkilökunta puolestaan näkee Jukan läpi, eikä ole tyytyväinen. Ei Jukkaan eikä hänen välillä koomisiinkin menetelmiinsä. Esimerkiksi toisten hikisten jalkojen hieronta brasilialaisessa kuumuudessa ei tunnu mukavalta menetelmältä lisätä yhteishenkeä. 

Paitsi suurlähetystön varsinaista väkeä Jukka hiostaa myös Sonjan puolisoa. Mikko on laiskanpuoleinen mies, joka mielellään lojuu altaalla ja pelaa nettipokeria.

Miten Jukka mahtaa onnistua tehtävässään?

Alku lähti jotenkin jähmeästi, enkä ensin tajunnut tarinan ponttia. Onneksi pian pääsin kärryille ja ymmärsin mikä mies Jukka oikeastaan on. Tämän jälkeen kirjaa oli hauska kuunnella ja nauttia huumorista. 
Pokerikuvauksia oli makuuni liikaa. En osaa ko. peliä enkä ymmärrä siitä mitään ja vaikka osaisinkin, niin pokeria olisi voinut vähentää.
Kirjassa on kaksi kertojaa: toinen on psykologi Jukka ja toinen Mikko, joten äänikirjaversiossakin on kaksi lukijaa. Kesti hetken ennen kuin opin erottamaan lukijoiden äänet. Kuuntelin kirjaa pätkissä, enkä aina muistanut kumman kertojan osuuteen olin jäänyt. Erottuvat äänet olisi helpottanut, mutta menihän se näinkin. 
Kirjaan on mukavasti ympätty brasilialaista maailmanmenoa, joka eroaa aikalailla Suomen tavoista ja tottumuksista. 
Sangen viihdyttävä romaani, jonka Nousiainen kirjoitti Brasilian kaipuuteensa. 

+++++++
Kirjailija, toimittaja, käsikirjoittaja ja komediantekijä
Lasse Nousiainen, synt. 1978

Kirjan mainosvideolta napattuja kuvia. Kirjailija on asunut Brasiliassa kaksi vuotta, josta maisemakuvat. Pipopäinen kirjailijakuva on otettu Tuusulassa.

*******
Ilmestyneet teokset:
Konttaava koomikko 2017 - Itärajatapaus 2019  -  Rakkauden lähetttiläs 2021
 
Linkki edelliseen teokseen Itärajatapaus

Kirja kertoo huumorin keinoilla mm. sukukateudesta, sukulaisten pärjäämisestä keskenään sekä myös naapurivihasta ja menneisyyden salaisuuksista.
Kannattaa lukea tämäkin.

.......................

En ole kertonut äidistä, en yksinäisyydestäni enkä hiljaisesta talosta.

Helmi Kekkonen: Tämän naisen elämä, kesto: 04:53:54 / 211 s. -ilmestynyt 2021 - kansi: Elina Warsta - Ellibsin äänikirja - lukija Pihla Viitala *******Siltala 

Tarina alkaa kun punaisiin pukeutunut 15-vuotias Helena on isänsä kanssa lähdössä äidin hautajaisiin. Helena oli halunnut pukea päälleen juuri tämän mekon, sillä äiti oli pitänyt siitä. Ja mikä surullisinta, Helena tuumii, että äidin kuolema on hänen vikansa.

Kirjassa eletään Helenan elämää vuosikymmenien ajan aina teinistä aikuiseksi. Miten äidin mielenterveysongelmat vaikuttavat naiseksi kasvamiseen, opiskeluihin, työelämään ja ihmissuhteisiin?  Pystyykö Helena sitoutumaan ja miltä oma äitiys mahtaisi tuntua?
Tarina muistuttaa myös siitä, että pahasta olostaan kannattaa avautua, eikä sulkea niitä sisämpää sekä että apua kannattaa aina pyytää. 

Hienosti minä-muodossa kirjoitettu kirja, joka kulkee kahdella aikajanalla. Kaunista, osin surullistakin tekstiä, joka pysähdyttää ajattelemaan.
Kirjailija on työstänyt kirjaansa viisi vuotta ja kertoo: "Kirjan kirjoittaminen on ollut uskomattoman vaikeaa ja raskasta, vaikeampaa kuin mikään tähän mennessä kirjoittamani, ja samalla uskomattoman palkitsevaa."

Kekkosen blogista napattua:" Minua on aina kiehtunut se mitä ei sanota enemmän kuin se mitä sanotaan. Hiljaisuudet ja salaisuudet, pelot ja toiveet, jokaisen omin olemus. Kaikki se mitä me muut emme näe."

Valitettavasti lukijan (Pihla Viitala) epäselvä artikulointi pilasi osin lukunautintoani. 

Kansi on upea ja informatiivinen.

+++++++
Kirjailija, toimittaja:
Helmi Kekkonen, synt. 1982

*******
Ilmestyneet teokset:
Kotiin 2009 (novellikokoelma) - Valinta 2011 - Suojaton 2014 - Vieraat 2016 - Nurinkurin Anna, lastenkirja (kuvitus Aino Louhi) 2019 - Olipa kerran äiti  2019 - Tämän naisen elämä 2021


Kommentit

  1. Helmi Kekkosen kirja on lukulistalla. Pidin kovasti hänen novellikokoelmastaan Kotiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kyllä lukea. Minua alkoi kiinnostaa tämän myötä myös edelliset teokset.

      Poista

Lähetä kommentti