Marko Kilpi: Undertaker - Kuolemanpelko 5. osa - dekkari

 

Kirkkaus. Yhtäkkiä se on kaikkialla. Se on niin voimakasta, että se vaikuttaa taivaalliselta. Portit ovat avautuneet, mutta minkä ja minne? Taivaan vai helvetin? Kadotukseen vai pelastukseen? Onko heidän mentävä valoa päin vai siitä pois?

Marko Kilpi: Undertaker - Kuolemanpelko, 347 2. - 5. osa Undertaker -sarjaan - ilm. 2021 - kansi: Marko Kilpi - CrimeTime ********kirjaston kirja

Undertaker on sarja, jonka erillisistä osista ei voi paljoa kirjoittaa juonta paljastamatta.
Kustantaja Jouni Tervo sanoi Tampereen Kirjafestareilla Marko Kilpeä  haastatellessaan: "Ei ole vain viittä erillistä kirjaa, vaan yksi kirja ja yksi tarina." Senpä vuoksi on luettava järjestyksessä.

Sarjan pääosassa on hautausurakoitsija ja ammattirikollinen Jarmo Kivi, joka elää myös toisenlaista elämää rakastavana perheenisänä. Kivi käyttää hautaustoimistoaan peitteenä erilaisille rikoksille.
Toinen päähahmo on Tuomas Lintu, joka on päätynyt Kiven kilpimieheksi vastoin tahtoaan. Kivi oli käyttänyt Tuomaksen ahdinkotilaa hyväkseen ja nyttemmin Tuomas on kaulaansa myöten toiminnassa mukana. Nyt Tuomas käy kamppailua sisimpänsä kanssa ja tuntee, että on raskaasti pettänyt rakkaansa, Marian. 
- Millaiseksi hän on paljastunut? (...) Hän on paljastunut ihmiseksi, jolla ei pitäisi olla enää oikeutta olla ihminen. Hän on se, joka kolmestakymmenestä hopearahasta on valmis myymään kenet tahansa, itsensä ensimmäisenä. (...) Hän on tehnyt asioita, joita ei olisi koskaan kuvitellut tekevänsä. 

Dekkarissa mukana myös poliisipäällikkö Härkönen, rikosylikonstaapeli Juutila, rikoskonstaapelit Laakso ja Nurminen sekä Milla ja Tiina, jolla on aikanaan ollut omat haasteensa. 

Aiemmissa osissa on annettu ymmärtää, että Kiven menneisyys liittyisi  jotenkin Thaimaan tsunamiin vuonna 2004. Tässä osassa saamme lukea niistä tapahtumista. Mikä oli Kiven tausta ja menneisyys? Mutta tietenkään emme saa tietää kaikkea tästä mysteerimiehestä, vaan paljon jäi vielä hämärän peittoon.

Jos Kivi ja Lintu ovat roistoja, niin niitä löytyy myös lain toiselta puolelta. Poliisissa kiehuu edelleen, joten kehen voi luottaa ja kehen ei? 
Kuka pyörittää laajaa huumekauppaa? Mistä Helsingin terroristi-iskussa oikein oli kysymys? Ja selviävätkö kaikki mukana olleet siitä hengissä? 
Poliiseilla on paljon selvitettävänään. Millan sanoin:
- Jotenkin tuntuu, että mikään entinen ei päde, hän aloittaa vaivaantuneesti. - Mistään ei saa kiinni. Kaikki on niin isoa ja epämääräistä. Kun vuorta tuijotetaan, niin kukaan ei huomaa hiekanjyvää.

Terrori-isku aiheena sitoo kirjan vahvasti tähän päivään, sillä vain joitakin päiviä sitten Suomessa otettiin kiinni viisi kantasuomalaista ihmistä epäiltynä terrorismirikoksesta. Poliisi epäilee henkilöiden suunnitelleen terroristista tekoa. Poliisin mukaan epäillyt miehet edustavat radikaalia äärioikeistolaista aatetta. (Lähde: Yle uutiset 3.12.2021)

Kirjafestareilla Kilven haastattelussa puhuttiin myös Kuolemanpelon tarinan uskottavuudesta. Kilpi pitää tarinaa uskottavana, koska maailma on täynnä epäuskottavia asioita. Kaikki on mahdollista.

Pelottavaa ja niin totta. Jos itse aikanaan, ennen WTC:n terrori-iskua joku olisi kirjoittanut dekkariin, että neljä matkustajakonetta kaapataan ja kaksi niistä ajetaan tahallaan päin New Yorkin World Trade Centerin kaksoistorneja, niin olisin saattanut pitää tarinaa aika epäuskottavana. Tai että joku yksittäinen ihminen kykenisi ensin tekemään terrori-iskun Oslossa, jossa kuoli kahdeksan henkilöä ja sitten matkata lähisaarelle ampumaan kuusikymmentäyhdeksän nuorta. 

Undertakereissa tarinat etenevät nopealla tahdilla. Kilpi kirjoittaa lyhyttä tekstiä, eikä selittele.
- Hän kokee yhteyden.
- Hän kokee vastuun.
- Hän kokee vihan.

Aikajanat vaihtelevat ja henkilöt niissä, joten lukiessa saa olla tarkkana. Undertaker -sarja ei ole hyvänmielen luettavaa. Tapahtumat ovat rajuja ja ruumiita tulee. Eivätkä henkilötkään ole mukavia, vaikka heissä saattaa olla (olevinaan) leppoisiakin puolia. Kilvellä on aivan omanlaisensa tyyli kirjoittaa. Minä pidän. 

Kuinka väärässä olinkaan viimeksi kun kuvittelin, että Kiven tarina loppuisi neljänteen osaan. Sellaisen käsityksen nimittäin aikanaan sain. Osien määrä on lennossa muuttunut, sillä alunperin sarjasta piti tulla kymmenosainen, sitten 6-8 osaa.  Nyt en enää arvaile mitään. 

Osat on ehdottomasti luettava järjestyksessä, sillä dekkarit alkavat niistä tapahtumista mihin edellinen on loppunut. Lisäksi Kilpi ei harrasta kertausta, vaan olettaa, että edellisen kirjan tapahtumat ja henkilöt ovat muistissa. Ilman omia muistiinpanojani en olisi sarjasta selvinnyt, sillä vuodessa ehtii unohtaa aika paljon. 

Nyt sitten odottamaan ensi syksynä ilmestyvää seuraavaa osaa, sillä Kuolemanpelko jäi tietysti jännään kohtaan.

P.S. Huomasin pienen virheen sivulla 225. Lukee Kivi kun pitää lukea Tuomas, mutta teksistä kyllä huomaa, että on kyse virheestä. 

Kuka on vihollinen?
Kuka pelastaja?
Kuka on uhka?
Kuka turva?

++++++++
Kirjailija, dokumentaristi, vanhempi konstaapeli ja kansanedustaja 
Marko Kilpi, synt. 1969 Rovaniemellä. Asuu Kuopiossa ja pääkaupunkiseudulla. 

Kuvasin Marko Kilven Tampereen Kirjafestareilla 3.12.2021


*********
Ilmestyneet teokset:
Jäätyneitä ruusuja 2007 - Kadotetut 2009 - lastenkirja: Konstaapeli Kontio: Näkymätön vaara 2010 - Elävien kirjoihin 2011 - Kuolematon 2013 

Undertaker-sarja: 
Undertaker: Kuolemantuomio 2017 - Undertaker: Kuolemanenkeli 2018 - Undertaker: Kuolemanlaakso 2019 - Undertaker: Kuoleman kosketus 2020 - Kuoleman pelko 2021
Tulossa: Undertaker 6 Kuolemankauppiaat ilmestyy toukokuussa 2023.


Linkit muihin osiin paitsi ensimmäiseen;



Kommentit

  1. Rakastan Marko Kilpeä kirjoittajana, mutta tästä osasta jäi kyllä vähän kiireellä hutaistu maku. Löysin useammankin nimikömmähdyksen ja lisäksi useita outoja kielivirheitä. Tälläisiin en ole aiemmin Kilven kirjoissa törmännyt. Tiina esimerkiksi peräytti auton katoksesta 😅

    VastaaPoista

Lähetä kommentti