Coben: Jäljittäjä & Bakkeid: Nuku lapsi armaani - lyhyehkösti - dekkari

 

Mystinen päähenkilö, kadonneita henkilöitä ja valtaapitävien salaisuuksia. Taattua Cobenia. 
Bakkeidin uusimmassa dekkarissa päähenkilö Thorkild Aske joutuu mm. kohtaamaan menneisyyttään.

Miten hän jaksaa tätä piinaa joka ikinen päivä? (...) ...kutsuvat häntä pilkkanimillä, kuiskivat kaikkea hirveää, ilkkuvat ja nauravat ivallisesti. Heittelevät tyttöä tavaroilla. Klemmareilla, kuminauhoilla, nenästä kaivetuilla räkäklimpeillä. 

Harlan Coben: Jäljittäjä, 378 s. - suom. ilm. 2021 - osa 1. Wilde -sarjaan - The boy from the woods 2020 - suomennos: Saana Rusi - kansi: Taittopalvelu Yliveto - Minerva Crime ******** kirjaston kirja

Sitten eräänä päivänä kiusattu tyttö on kadonnut. Matthew, tytön luokkatoveri, on huolissaan ja haluaa tietää miksi koulutoveri on kadonnut ja minne. Niinpä poika menee tv-studiolle ja pyytää apua mummiltaan, joka on kuuluisa puolustusasianajaja ja tv-persoona Hester Crimstein.
Hester ei saa apua poliisilta, ja päättää itse ensin hieman tutkailla ja lopuksi pyytää Wilden apua. 
Hester oli ollut lyhyen aikaa Wilden ensimmäinen kasvatusäiti. 

Kirjan päähenkilö on arvoitus. Westvillen asuinalueen liepeiltä Ramapo-vuorten metsistä oli aikoinaan löytynyt yksinään elänyt, takkutukkainen noin 6-8 -vuotias poika, Wilde. Kukaan ei tiedä kauanko poika oli metsässä elänyt, miten oli sinne päätynyt ja etenkin: kuka poika on ja missä hänen perheensä on.

Tarinassa on aikaa kulunut kolmekymmentä vuotta, mutta miehen muisti ei ole vieläkään palannut. Wilde on nykyään armeijan erikoisjoukkojen jäljittäjä. Mies on alkanut kiinnostua juuristaan ja lähettänyt DNA-näytteen ja saanut vastauksenkin siihen. Mitä kirjeessä sanottiin? Joko Wilden arvoitus ratkeaa?

Tytön jälkeen katoaa toinenkin nuori, samalta luokalta kuin tyttö. 
Paitsi nuorten katoamista esiin tulee valtaapitävien salaisuuksia. Mistä loppujen lopuksi mahtaa olla kysymys ja löytyvätkö nuoret?

Muutamaa lipsahdusta vaille olen lukenut Cobenin kirjat ja pitänyt kaikista. Ja mikä parasta, Coben kirjoittaa itsenäisiä rikosromaaneja. Paitsi nyt. Kriitikoiden ja lukijoiden pyynnöstä kirjailija kirjoittaa Jäljittäjälle jatkoa. Tuleeko kirjoja yksi vai useampia, sen aika näyttää.
Wilde on sen verran erikoinen päähenkilö, että hänelle voi muutaman osan kirjoittaakin, etenkin kun Wilden yksityiselämää avataan tässä dekkarissa vain nimeksi. Mukavaa saada jatkoa.

Cobenilla on aina hyvät tarinat ja henkilöhahmot. Jäljittäjän teksti on aika paljon dialogia, muttei se  minua haitannut. Hyvin kirjoitettuja dekkareita lukee aina mielikseen. 

++++++++
Kirjailija 
Harlan Coben, synt. 1962 Newarkissa New Jerseyssä, jossa myös edelleen asuu. 
Kirjailijan kirjoja on myyty maailmanlaajuisesti huikeat yli 75 miljoonaa kappaletta ja käännetty 45 kielelle.

*********
Suomennetut rikosromaanit:
Ei sanaakaan 2004 - Sillä tiellään 2005 - Viaton 2006 - Kadonneet 2009 - Tiukassa otteessa 2010 - Loukussa 2011 -  Lupaa ja vaikene 2014 - Saalistaja 2015 - Petät vain kerran 2017 - Älä päästä irti 2018 - Verenperintö 2019 - Jäljittäjä 2021

Myron Bolitar-sarja: Lupaus 2008 - Ruma totuus 2012

Mickey Bolitar -nuortendekkarit: Pakopaikka 2012 - Täpärällä 2014
......................

Nuku lapsi armaani, sateen valitukseen. Äiti kätkee aarteesi. Luut pienoiset ja lippaasi. Niin et herää yöhön pimenneeseen... Et enää herää yöhön pimenneeseen.

Heine Bakkeid: Nuku lapsi armaani, 420, 3. osa Thorkild Aske -sarjaan - suom. ilm. 2021 - Vi skal ikke våkne - suomennos: Jonna Joskitt-Pöyry - kansi: Erlend Askhov & Tiia Javanainen, Purotie Design - taustakuva tuunattu netin ilmaiskuvasta - Into Kustannus Oy ******** kirjaston kirja

Entinen ylikonstaapeli Thorkild Aske on joutunut erinäisten seikkojen vuoksi jättämään työnsä, eikä miehellä täten ole enää poliisin valtuuksiakaan. Siitä huolimatta Thorkild välillä esittelee itsensä poliisiksi. Hommat sujuvat näin kätevämmin. Tällä hetkellä Aske on pakollisella työelämään valmistavalla kurssilla, jossa opetellaan kynttilän valamista. Aske on turhautunut. Sitten tulee Islannista sopivasti tieto, että sisarusten isä on kuolemassa syöpään. Thorkild ja Liz lähtevät Islantiin.

Isä sanoi, että halusi nähdä lapsensa vielä ennen kuolemaansa. Aikoinaan vanhemmat olivat eronneet, isä oli jäänyt Islantiin ja äiti oli muuttanut lasten kanssa Norjaan. Aske ei ollut nähnyt isäänsä kahteenkymmeneenviiteen vuoteen, ei sen jälkeeen kuin alotti poliisikoulun. Oli myös päättänyt ettei enää ikinä palaa Islantiin.

- Thorkild, olen pulassa, isä kuiskasi. Pahassa.
Käy ilmi, että isä on tuomittu vankilaan nuoren tyttöystävänsä taposta. Isä kiistää. Thorkild päättää selvittää asiaa. 

Isä oli aikoinaan toiminut luonnonsuojeluporukassa nimeltä Kutistuva Islanti, joka toimi ainakin kesällä 1982. Ryhmä vastusti tiettyjä viranomaisia näiden tekojen takia. 
-Ne ovat padonneet  jokia, rakentaneet keskelle luontoa kauheita betonihirvityksiä ja tulvittaneet lintukosteikkoja, ja niin he tekevät lopuillekin virroille ja kosteikoille, jos emme heitä pysäytä. 

Nykyisin isä on mukana Vihreä talvi -ryhmässä, joka vie turisteja vuorille näyttääkseen, mikä Islannissa on vialla.

Ryhmät eivät aina toimineet ihan laillisesti, eivät silloin eivätkä nyt. Isänsä kautta Thorkild ja Liz joutuvat perehtymään myös Vihreä talvi -ryhmään ja siinä toimiviin henkilöihin. Käy ilmi, ettei ole kyse mistään nappikaupasta, vaan paljon vakavimmista asioista, joissa ihmishengilläkään ei ole väliä, jos se palvelee ryhmän toimintaa. 

Aske tutkii siis isänsä syyllisyyttä/syyttömyyttä sekä luonnonsuojeluryhmän toimia. Samalla sisarukset joutuvat menneisyyden pyörteisiin. Mitä oli tapahtunut kesällä 1982? Kesällä, jolloin äiti otti lapset kainaloonsa ja muutti Norjaan. Selviävätkö eron syyt? Onko isä vankilassa syyttömänä?

Jostain syystä en oikein päässyt tähän osaan kiinni. Bakkeid kirjoittaa kyllä hyvää dialogia ja nykyisyys menneisyys (1982) lomittuvat oivasti, jotain vain jäi puuttumaan. Ehkä kaipasin lisää toimintaa. Varsinaiseksi pahikseksi epäilin tiettyjä henkilöitä, joista eräs osui oikeaan.  
Pidän Bakkeidin tekstien luontokuvauksista ja tietysti myös huumorista. Kuka muu keksisi laittaa kokoneen poliisin kynttilänvalamiskursssille?

Heine Bakkeidia verrataan Jo Nesbøhun, mutta minusta Bakkeidilla on kyllä aika paljon kirittävää päästäkseen samalle tasolle.

+++++++
Kirjailija:
Heine Bakkeid, synt. 1974 Grantangenissa, Norjassa. Bakkeid on jo vuonna 2006 kirjoittanut  ensimmäisen dekkarinsa, mutta nuorille aikuisille.

*************
Suomennetut teokset:
Meren aaveet 2019 (esikoisdekkari aikuisille) - Paratiisin kutsu 2020 - Nuku lapsi armaani 2021
Tulossa: Haudattu salaisuus - ilm. syyskuu 2022

Lisäksi löytyy suomentamattomia nuorten aikuisten kirjoja.

Linkki ensimmäiseen osaan: Meren aaveet
(Bonuksena Anton Bergin: Kahdeksantoista)

Linkki toiseen osaan: Paratiiisin kutsu

Kommentit

  1. Cobeninnkirjan aion lukea / kuunnella. En ollut asiaa sen kummemmin ajatellutkaan, mutta hänen kirjansa tosiaan ovat ollet aina omia itsenäisiä juttujaan. Ei oke tarvinnut miettiä, onko tämä varmasti sarjan seuraava. Mutta nyt sitten tiedossa vähuntään kaksiosainen tarina.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti