Tomas Gads: Hymytyttö, 3. osa Ryhmä Halme-sarjaan - dekkari


Kuin valkea höyhen, jolla ei ollut kiire minnekään. Äänet ympäriltä lakkasivat. Höyhen jatkoi leijailemistaan kevyesti hennossa ilmavirrassa.

Tomas Gads (pseud.): Hymytyttö. 3. osa Ryhmä Halme -sarjaan, 319 s. - ilm. 2021 - kannen suunnittelu: Sanna-Reeta Meilahti - Bazar Kustannus ********* kirjaston kirja

Tarina alkaa: hotellin siivooja oli koputtanut huoneen oveen, mutta kukaan ei ollut vastannut. Niinpä siivooja astui sisään ja löysi ruumiin. Henkilön vierellä, valkoisella tyynyllä on ruusu. 
Tapausta alkaa tutkia Ryhmä Halme Ann-Mari Forsmanin johdolla. Halme on Jenkeissä, eikä kukaan oikein tiedä mitä tekemässä ja milloin olisi palaamassa. 
*) Ryhmä Halmeen koostumus lopussa. 

Isla-Eden Salo on aamiaispöydässä selaamassa sanomalehteä.
- Pysäytä, komensi äiti. He molemmat tuijottivat uutista nuoren mallitytön kuolemasta.
- Järkyttävää. Kuinka nuori hän olikaan. Isla, tuo nuori nainen voisi yhtä hyvin olla sinä.

Isla-Eden on miettinyt, että voisi opiskelujen lisäksi tehdä mallintöitä. Sitä varten tarvitaan mallikansio. Isla oli päättänyt mennä samalle kuvaajalle, joka oli ottanut kuuluisan mallin Selena Aallon kuvat. Kuvaajalla on hyvä maine, joten varmaan tulisi hienoja kuvia. Ja kyllä, ainakin kuvaaja oli ollut kannustava ja rohkaiseva. Mies ei vaan ollut pitänyt siitä kun Isla-Eden oli ottanut itsestään videon instaa varten, vain omille seuraajilleen. Mies oli kai luullut, että video menisi jollekin juorupalstalle. 
Miten Isla-Edenin suunnitelmat etenevät?

Poliisit jatkavat tutkintaa, joka ei tunnu etenevän. Niklas kelaa hotellin valvontakameroiden tallenteita, kunnes huutaa:
- Mutta minähän tunnen tuon miehen!

Kuka mahtoi olla tunnistettu mies? Joko tutkinta nyt nytkähtäisi eteenpäin? Ryhmä saa onneksi täydennystä, sillä Halme palaa takasin johtoon. Esimies oli esittänyt uhkavaatimuksen: joko heti Suomeen tai paikka pannaan hakuun. 

Jonkun ajan kuluttua löytyy toinen uhri ja tapauksessa on samankaltaisuuksia hotellisurman kanssa. Onko liikkeellä jopa sarjamurhaaja? Tuleeko uhreja lisää? 

Kaksi tavallista perhettä, naapureita. Mutta ovatko perheenjäsenet sittenkään tavallisia? Mitä salaisuuksia löytyy? Yllättävätkö salaisuudet jopa oman perheen jäsenet?

Tässä osassa kerrotaan enemmän rikostutkija Magnus Mehtosesta. Tiedetään, että Magnuksella ja hänen Greta-vaimollaan ei ole kaikki ihan kunnossa, mutta mies ei halua puhua asiasta ja tuntuu olevan vastuuton ja itsekäs. 
Greta oli tilannut kylppäriremontin ja se oli maksettu, mutta sitten tuleekin uusi lasku. Magnus alkaa tutkia remonttifirman toimia oman työnsä ohella. Tämä aiheuttaa sanomista.

Tarina on sinänsä ok, mutta mietin onko kerroksia liikaa. Ainakin Nemesis-kuvion olisin ehkä jättänyt pois. 
Entä kuka/ketkä olivat syyllisiä? Pidin enemmän edellisestä kirjasta Luopiot, joka on mielestäni sarjan toistaiseksi paras. 

Joka tapauksessa Gadsin dekkareiden parissa viihtyy. Pidän myös siitä, että jokaisessa osassa avataan lisää henkilöhahmojen taustoja ja mahdollisia salaisuuksia. Jos lukee vain yhden osan, niin saattaa ihmetellä miksi joistakin hahmoista on kerrottu niin vähän. Senpä vuoksi kannattaakin lukea kaikki osat ja mieluiten järjestyksssä, sillä henkilöiden tarinat etenevät. Magnus on ollut kautta linjan mielenkiintoinen hahmo, josta toivoisin saavani lukea enemmänkin vaikka Hymytytössä Magnuksen roolia avattiin lisää. 

Tällä kertaa myös Halme ja hänen suhteensa jäivät vähällä huomiolle, mutta otaksun, että ehkä saamme tietää pariskunnasta enemmän seuraavassa osassa. Kirjailijat halunnevat keskittyä kussakin osassa pääsosin vain yhteen hahmoon. Se on ok, kunhan muut eivät jää liian taustalle. Onko seuraavana vuorossa Niklas vai Ann-Mari tai Kristian?

Pidän siitä, että kirjassa kerrataan edellisiä tapahtumia ja kerrotaan missä tilanteissa henkilöt nyt ovat, koska ei millään voi muistaa kaikkea. 
Isla-Eden, siinäpä nimi, jota en olekaan ennen kuullut. Kiva, että nimien kanssa nähdään vaivaa, eikä aina turvauduta tuttuihin ja turvallisiin. 
Myös kansi ilahdutti yksinkertaisuudellaan ja viehätti silmää.

Seuraavaa osaa odotellessa, etenkin kun Hymytytön lopussa on pieni yllätys. 

Purjehdin tässä kaikessa rauhassa ja kaikki tulee menemään hyvin. Olen hyvä ihminen. Olen riittävän hyvä ja kelpaan sellaisena kuin olen.

Elämällä oli tarkoitus ja hänellä olisi vihdoin tilaisuus jättää edes jokin jälki itsestään.

P.S.
*) Ryhmä Halmeen koostumus:
Ryhmän kokoaa klassisesta musiikista pitävä, kansainvälistä uraakin tehnyt komisario Halme, joka toimii myös pomona. Rikosylikonstaapeli Ann-Mari Forsman on entinen talousalan huippujohtaja.
Magnus Mehtonen on rikostutkija ja psykologi, jonka tyyli välillä ärsyttää muuta ryhmää. Magnuksen elämästä kerrotaan enemmän Hymytytössä. 
Sergei Petrov, rikosylikonstaapeli, on saatu houkutelluksi Lappeenrannasta Turkuun. Petrovin kokemus rajalta ja kielitaito ovat hyödyksi. Petrovin tarinaa avattiin toisessa osassa.
Nuori Niklas Lindholm on nykyään vanhempi konstaapeli ja  it-alan diplomi-insinööri, joka tekee väitöskirjaa viihdepeleistä ja niiden vaikutuksista. Eli some-ekspertti. Tosin poikamaisesta olemuksesta ei voisi päätellä, että Niklas on ollut jo vuosikausia nettipoliisin asiantuntija.  
Kristian Kvist, oikeuslääkäri, jolla on ollut ongelmia, mutta nyt näyttäisi menevän paremmin.


+++++++++
Kirjailija(t):
Tomas Gads = on enemmän kuin Roos ja Nummela yksilöinä yhdessä. Gads ajattelee ja kirjoittaa toisin kuin kumpikaan ajattelisi tai kirjoittaisi yksin. Gads on utelias, rohkea, ennakkoluuloton ja peloton. Kirjailijat jakavat taustatyön, henkilöhahmot ja tarinan.
(Lähde: Tomas Gadsin kotisivu)

Tomas Gads =  
Satu Roos, synt. 1958 Mikkelissä. Kirjailija on taustaltaan sosiaalipsykologi ja alun perin biokemisti. Työskentelee työyhteisöasiantuntijana.
Kaisa Nummela, synt. 1979 Turussa, on myös taustaltaan sosiaalipsykologi. Nummela toimii psykologina. Molemmat asuvat Iisalmessa.

Kuvasin Kaisa Nummelan (vas.) ja Satu Roosin viime kesänä (2020) Varkauden Dekkarit-festivaaleilla.

********

Ilmestyneet teokset:
Pirulainen 2019   - Luopiot 2020 - Hymytyttö 2021

Linkki ensimmäiseen osaan:Pirulainen

Linkkin toiseen osaan: Luopiot

Kommentit

  1. Kiitos blogista, kaikki osat olen lukenut ja pitänyt. Kirjailijoiden taustat näkyvät päähenkilöiden kuvauksessa hyvin ja tuovat todentuntua jatkoa myös odotan :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti