Dolores Redondo: Sydämen pohjoispuoli - dekkari

Hän rakasti isäänsä valtavasti, oli aina rakastanut. Hän oli jo sanomaisillaan tämän ääneen, kun tunsi aitan (= isän) lämpimien huulten kosketuksen tämän kuiskatessa hänen korvaansa: "Amaia, älä kerro siitä kenellekään."

Dolores Redondo: Sydämen pohjoispuoli, itsenäinen esiosa Baskimaan murhat -trilogiaan, 735 s. - suom. ilm. 2020 - La cara norte del corazón 2019 - suomennos: Sari Selander - kannen suunnittelu: Eevaliina Rusanen - Gummerus******** arvostelukappale

Kirjailija sanoo teoksen alussa mm. näin: " Kaikissa viimeisimmissä romaaneissani pohjoinen on ollut merkittävä suunnannäyttäjä ja inspiraation lähde. (...) ...kaikissa pohjoisen rooli on niin tärkeä että sitä voi pitää kaikkien tarinoiden punaisena lankana. Mistään ei löydy kuitenkaan yhtä kylmää ja lohdutonta paikkaa kuin ihmissydämen pohjoispuoli"

Elokuussa 2005 
Vanhempi rikoskonstaapeli, 25-vuotias Amaia Salazar on käynyt koulunsa USA:ssa kaksitoistavuotiaasta lähtien ja opiskellut Bostonissa oikeustiedettä, valtio-oppia ja käyttäytymistieteitä. Jatko-opinnot Amaia suoritti kotimaassaan Espanjassa ennen kuin aloitti sikäläisen poliisin palveluksessa. 
Nyt Amaia osallistuu Europolin poliisien vaihtoon FBI-akatemiassa Virginiassa Yhdysvalloissa. Koulutusaika on lopuillaan, ja vielä olisi jäljellä mielenkiintoisin luento eli erikoisagentti Aloisius Dupreen seminaari. Oppilaiden tehtäväksi annetaan tutustua tosielämän tapaukseen, jossa Säveltäjäksi kutsuttu sarjamurhaaja toimii aina suurten luonnonkatastrofien aikana. Murhaaja etsii tietynlaisen perheen, tappaa heidät ja saa surmapaikan näyttämään sekavalta, ikäänkuin hurrikaanin aiheuttamalta. Jotain yhteistä paikoilla silti on: tietyllä tavalla asetellut ruumiit, joiden lähellä on aina eräs esine. 
- Edessänne olevassa kansiossa on kaikki informaatio, joka meillä on hallussamme: naapureiden ja silminnäkijän lausunnot, rikospaikkakuvat, perheenjäsenten biografiat sekä tutkinnan vaiheet tähän saakka.

Oppilaiden tehtävänä on laatia saatujen tietojen pohjalta kolme profiilia: maantieteellinen, uhri- ja käyttäytymisprofiili. Amaia palauttaa raportin ennätysajassa ja vaillinaisin vastauksin, koska pohjaksi annettu informaatio oli Amaiasta liian puutteellista. 

Kurssin aikana Dupree ja muut agentit ovat yllättyneet ja vaikuttuneet naisen päättelykyvyistä. Niinpä erikoisagentti tarjoaa mahdollisuutta liittyä tiimiin. Amaia oli aiemmin hylännyt FBI:n työpaikkatarjouksen, mutta lähtö hurrikaanialueelle kiinnostaa. Tehtävä ei tule olemaan helppo.

Ennen lähtöään Amaia saa kotipuolesta puhelun, ja joutuu sen myötä palaamaan lapsuutensa haamuihin ja päästään vialla olevan äitinsä aiheuttamiin hirvittäviin muistoihin. Amaian perheeseen kuuluu Rosario-äiti, lempeä, mutta tassukkamainen Juan-isä sekä isosiskot Flora ja Rosaura. 
Kotona asuminen oli aikoinaan pienelle tytölle ahdistavaa ja pelottavaa. Onneksi tukena ja turvana on ollut ja on edelleen Engrasi-täti (isän sisko), joka "pelasti" Amaian. 
Tämän kirjan lisäksi perhetapahtumista kerrotaan Baskimaan murhat-trilogiassa.

New Orleansia on lähestymässä historian pahin hurrikaani ja FBI on varma, että Säveltäjä iskee silloin. 
Tarkoitus olisi päästä paikalle ennakoivasti eli ennen murhaajaa ja löytää se oikeanlainen perhe, joka kohtalona ehkä tulisi olemaan kuolema.

Millainen on tämä sarjamurhaaja, joka toimii vain luonnonkatastrofien aikaan?
- Meidän on otettava huomioon, että nykyisin tiedämme hyvinkin tarkkaan, milloin hirmumyrsky, sykloni tai hurrikaani on lähestymässä, ja niin tietää hänkin. Nimenomaan hurrikaani sanelee hänelle, minne hänen pitää mennä, eli Jumala itse ilmoittaa paikan hänelle.

Säätiedoista saa selville hurrikaanipaikan, mutta mistä murhaaja löytää oikeanlaisen kohteen, joka on aina samanlainen perhe: vanhemmat, vanhus ja tietty määrä lapsia, joiden pitää olla oikeata sukupuolta. Millaisten kriteerien mukaan murhaaja valitsee uhrit? Tyypin oikeustaju on omanlaisensa ja sen perusteella hän yhdistää Luojan tahdon omiin haluihinsa.

Aika mahdottomalta kuulostava tehtävä. Ensinnäkin katastrofialue aiheuttaa ongelmansa ja toiseksi alueella liikkuu paljon ympäri maata tulevia ihmisiä: poliiseja, palomiehiä, esiapujoukkoja, lääkäreitä, ensihoitajia, ambulanssihenkilökuntaa, median edustajia ja eri järjestöjen vapaaehtoisia, hirmumyrskyn metsästäjiä ja kaikenlaisia hulluja.  

Sarjamurhaajajahdin lisäksi erikoisagentti Dupreella on käynnissä toinenkin tapaus, johon liittyy mystiikkaa ja rämealueilla rämpimistä. Miehellä tuntuu olevan omia synkkiä menneisyyden muistoja. Dupree haluaa Salazarin mukaansa myös tähän tiimiin, joten Amaia joutuu työskentelemään kahden tapauksen parissa.
Mistä Dupreen keississä on kyse? Siitä saatte lukea ihan itse. Sen verran sanon, ettei ole mikään kaunis juttu sekään.

Tarina etenee USA:n eri paikoissa, paitsi takaumat, jotka sijoittuvat Espanjaan. Hurrikaanin iskiessä ollaan New Orleansin ytimessä. 
Tehdyt rikokset ovat raakoja, mutta kirjailija kuvailee niitä maltillisesti. Puoliväliin asti pidin kirjasta kovastikin, mutta sitten New Orleansin tuhoja kuvaillaan liikaa ja kun siirrytään Dupreen toiseen tapaukseen Mississippi-joen rämeikköihin, niin tarina hajoaa. Tulee mystiikkaa, voodoota yms. Tiivistystä kaipasin pariin otteeseen. Eri juonikuluista sarjamurhaajan metsästys oli se mielenkiintoisin, joten ehkä se yksinään olisi riittänyt? Ja sitten se loppu... Noh, lukekaa itse.

Parasta minusta olivat menneisyyden tapahtumat. Pidin myös kuvailevasta kirjoitustyylistä, vaikka se on välillä turhan yksityiskohtaista. 
- Tummat, kuralätäköiden väriset lasit heittivät takaisin hieman pyöristyneen heijastuksen raitiovaunusta.
Samanlaista ilmaisutapaa kirjailija käyttää myös henkilökuvauksissaan: 
- Amaia jäi seisomaan paikoilleen ja miehen puoleen kääntyessään näytti toisen puolen itsestään. Tiikerin kauniin turkin. Jopa ääni kuulosti kehräävältä.

Täyteläinen kirja, kaikin puolin. Plussaa annan suomentaja Sari Selanderille, joka käyttää vivahteikasta kieltä, kuten esimerkiksi sanat lutakko, uuvahtaa ja juilia osoittavat. Kaikkia baskin kielisiä sanoja ei ole suomennettu, mutta kirjan lopussa on sanasto, joka kannattaa huomioida kirjaa lukiessa. 

Ihan säällinen dekkari, vaikkei kohdallani ylitäkään edellisiä teoksia.

Jollei ole vielä lukenut Baskimaan trilogiaa, niin kannattaa miettiä kummin päin lukee. Ehkä aloittaisin tästä, koska sijoittuu ajallisesti ennen Baskimaan murhia ja on esiteos trilogialle. Mutta toisinkin päin käy, sillä Sydämen pohjoispuoli on itsenäinen teos, jossa mm. läpikäydään Amaian rankkaa lapsuutta.

Isä meidän isä meidän isä meidän isä meidän isä meidän isä meidän...  isä meidän isä meidän...

P.S. Espanjan tapahtumat sijoittuvat Baztán-joen laaksoon ja siellä olevaan Elizondon kylään, joka on Navarran maakunnassa, Espanjassa.

P.P.S. Tarinassa sarjamurhaajaa kutsutaan nimellä Säveltäjä, mutta miksi se on koko ajan kirjoitettu pienellä? 

++++++++
Oikeustiedettä ja gastronomiaa opiskellut kirjailija
Dolores Redondo, synt. 1969 San Sebastiánissa, Espanjassa. Asuu Pohjois-Espanjassa.

********
Ilmestyneet teokset:
Baskimaan murhat -sarjat
Sydämen pohjoispuoli  2020 (esiteos, sijoittuu aikaan ennen trilogiaa) - Näkymätön vartija 2015 -   Luualttari 2016 -  Myrskyuhri 2016 - 

Muut:
Tämän kaiken minä annan sinulle 2018 
Kirja voitti Suomen dekkariseuran myöntämän ulkomaisen jännityskirjallisuuden kunniakirjan vuonna 2019.

Linkki Redondon edelliseen kirjaan Tämän kaiken minä annan sinulle. Teos on itsenäinen, eikä kuulu Baskimaan murhat - sarjaan

^^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen
Pinterest
Twitter

Kommentit

  1. Tykkäsin tästä, mutta tosiaan puolivälin jälkeen tuli olo että luen samanaikaisesti kahta eri kirjaa. Että puoliväliin asti oltiin tiiviisti Säveltäjä-jahdissa, sitten hänet jätettiin kokonaan syrjään kunnes yhtäkkiä vedettiin takaisin. Tiivistämistä tai yhtenäisempää tarinaa olisin kaivannut.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti