Håkan Nesser: Vasenkätisten seura - dekkari

"Joo!" Marten huudahti. "Sopii kuin nenä naulaan vai miten hitossa se sanotaan. Vasenkätisten seura! Täydellinen nimi."
Oli 25. tammikuuta 1958. Kello oli vähän vaille seitsemän illalla. Elämässä oli juuri kääntynyt uusi lehti.

Håkan Nesser: Vasenkätisten seura, 504 s. - itsenäinen teos - suom. ilm. 2020 - De vänsterhantas förening 2018 - suomennos: Aleksi Milonoff - alkuperäiskansi: Karin Hagen - Tammi ******** kirjaston kirja

1950-luvun lopussa joukko pikkupoikia perusti VKS:n eli Vasenkätisten seuran. Edellytyksenä jäsenyyteen oli tietysti vasenkätisyys, jota yritettiin kouluissa tuohon aikaan kitkeä pois.
- Korjauskäsine. Se oli nahkaa ja haisi vähän paskalta, vähän lampaalta ja enemmän vanhalta hieltä, ja se sidottiin tiukasti vasempaan käteen jo aamulla ennen virrenveisuuta (...) Opettaja Bolster on ilkeä akka!
Koska vasenkätisiä poikia ei ollut riittävästi, niin seuraan kelpuutettiin myös kaksostytöt.
Mitä seurassa tehtiin? No, eipä mitään ihmeellistä, juteltiin, poltettiin tupakkaa ja myöhemmin juotiin alkoholia, jonka joku nuori oli pihistänyt kotoaan. Mukavaa yhteiseloa ja -oloa riittää vuosikausia, kunnes eräs jäsenistä saa päähänpiston, jolla on erittäin vakavat seuraukset.

Vuonna 1991 seuran jäsenet saavat vaaleansinisen kirjekuoren, jonka sisällä on kutsu saapua Vasenkäteisten seuran ylimääräiseen kokoukseen. Luvassa olisi mukavaa yhdessäoloa ja menneisyyden muistelemista, maukasta ruokaa ja hyviä juomia. Voimme luvata, että kadut jos jäät pois.

Niinpä ryhmä tapaa Mollyn täysihoitolassa, kohtalokkain seurauksin.
Mitä Mollyn täysihoitolassa tapahtui? Sitä tutki tuolloin komisario Van Veeteren ryhmänsä kanssa.
Liittyvätkö nämä 1960-luvun tapauksiin?

Sitten kuluu 21 vuotta ja eletään syksyä 2012. Van Veeteren on ollut eläkkeellä jo hyvän aikaa ja kuluttaa päiviään kirjakaupassa ja pelaten shakkia. Veeterenin 75-vuotiaspäivät lähestyvät. Välttääkseen juhlimisen pariskunta on sanonut kaikille läheisilleen lähtevänsä Uuteen-Seelantiin, mutta lähtevätkin ihan muualle.

Sitten läheltä entistä Mollyn täysihoitolaa löytyy ruumis. Ja kuinka ollakaan Van Veeteren joutuu mukaan tutkintaan. Toki kiinnostaakin, koska uusi ruumislöytö liittyy kaksikymmentäyksi vuotta vanhoihin tapahtumiin, joissa komisario oli mukana. Avukseen Veeteren saa rakkaan Ulrike-vaimonsa, entisen oikeuspsykologin.
- "Mutta olitko silloin tyytyväinen tutkintaan?" Ulrike kysyi lopulta. "Sanoiko sinun kuuluisa vaistosi mitään? Siis että kaikki ei ehkä ollutkaan kohdallaan."

Vanha tapaus avataan uudelleen ja tutkimukset johtavat myös Ruotsiin. Ja siellä mukaan astuu Kymlingen poliisista komisario Gunnar Barbarotti. Marianne-vaimo oli kuollut ja viime hetkinään pyytänyt ettei Gunnar jäisi suremaan. Pitäisi jatkaa elämää ja löytää rinnalle uusi nainen, vaikkapa eronnut rikosylikonstaapeli Eva Backman. Eva ja Gunnar ovat viisikymppisiä, joten aikaa tuhlattavaksi ei liiemmin ole.
Niinpä kun Ruotsissa tapahtuu rikos, jonka jäljet johtavat Veeterenin tapaukseen, on yhteistyö selvää: Van Veeteren plus vaimo Ulrike Fremdli sekä Gunnar Barbarotti ja Eva Backman.

Näissä tapauksissa riittää totta totisesti tutkittavaa. Mitä on tapahtunut 1960- ja 1990- luvuilla sekä 2012?

Hyvä idea yhdistää kahden dekkarisarjan päähenkilöt. Tosin Van Veeterenillä on suurempi rooli kuin Gunnar Barbarottilla. Olisiko siksi, koska hänellä on syntymäpäivät :D. Miehet ovat jotenkin samantyylisiä: harkitsevia, tyyniä, pohdiskelevia ja läheisiään rakastavia. Barbarottia vaivaa ettei ole koskaan tavannut isäänsä elävänä. Sen vuoksi on ehkä uskonnollinen ja Veeteren on puolestaan enemmän musiikki-ihmisiä.

Pidän Nesserin hieman vanhahtavasta tyylistä, jossa kulkee aina huumori mukana, mutta sitä ei ole viljelty liikaa, vaan ripoteltu sinne tänne. Esim. kun herra, jolla on jalkaproteesi lähtee miestenhuoneeseen sanoen: "Mutta ensin pitää käydä puuteroimassa proteesi." Tai kun henkilön sanotaan muistuttavan kylvystä nousutta parsaa jne.

Nesserin teksti on aina sujuvaa ja helppolukuista, mutta vaikeita nimiä mies tuntuu rakastavan; Moerkergraacht (kanava), Oostwerdingen (paikkakunta) tai Sören Bengalpramavatnas. Musiikki on tarinassa läsnä, aina Moody Bluesista ja Bruce Springsteenistä Bachiin ja sellosarjoihin.

Tarina etenee kolmella aikajanalla. Ja lisäksi mukana on päiväkirjamerkintöjä.

Nesser on yksi taitavimmista juonenpunojista, joita tiedän. Kirjailija kehittää juonia, harhauttaa, yllättää ja toisinaan vetää maton alta. Vasenkätisten seurassa ei ihan päästy näihin kaikkiin. Kertomus etenee aika rauhalliseen tahtiin ja pohdintoja on aika paljon puoleen jos toiseen.
- Minäkin pähkäilin sitä pitkään. Lopulta päädyin siihen, että vastausta ei ole... tai että kysymys oli hyödytön. Niin kuin aiemmat kysymykset, joihin ei löydy vastausta.

Tällä kertaa minulta ei lähtenyt matto alta, sillä arvasin tarinasta yhtä sun toista.
Silti pidin!

Kuvittelen varmaan jatkossakin, että elämä on elämisen arvoista, mutta ei se ole. Maanpäällinen elämä on jumalauta todellinen murheen laakso.

++++++++
Kirjailija ja entinen äidinkielen ja englannin opettaja
Håkan Nesser, synt. 1950 Kumla / Ruotsi. Asunut New Yorkissa ja Isossa-Britanniassa ja nyt ilmeisesti taas Ruotsissa.
Nesser lienee tunnetuin komisario Van Veeteren-sarjastaan, jonka tapahtumat sijoittuvat kuvitteelliseen Maardamin kaupunkiin. Toinen suosittu sarja kertoo italialaisruotsalaisesta komisario Gunnar Barbarottista, joka niin ikään asuu kuvitteellisessa kaupungissa, Kymlingenissä.

**********
Suomennetut kirjat:
Gunnar Barbarotti-sarja: Sukujuhlat  2011 -  Kokonaan toinen juttu 2012 -  Herra Roosin tarina 2013 -  Yksinäiset 2014 -  Pikku-Burman teurastajatar 2015 - Koston jumalatar 2021

Van Veeteren-sarja: Toden ja ilveen verkko 1993 - Kaalbringenin kurkunleikkaaja 2000 - Kotiinpaluu 2001 - Syntymämerkki 2002 - Komisario ja hiljaisuus 2003 - Münsterin juttu 2004 - Carambole 2006 - Ewa Morenon juttu 2007 - Pääsky, kissa, ruusu, kuolema 2008 - Tapaus G - murha menneisyydestä 2009

Barbarotti + Van Veeteren:
Vasenkätisten seura 2020

Muut: Kim Novak ei uinut Genetsaretin järvessä 2005 - Carmine Streetin sokeat   -2016 - Taivas Lontoon yllä 2017 - Elävät ja kuolleet Winsfordissa 2018  - Café Intrigo 2019

Lisäksi lukuisia muita suomentamattomia romaaneja.

Alla linkki vuonna 2019 ilmestyneeseen novellidekkariin Café Intrigo, jossa on viisi todella taidokkaasti punottua rikostarinaa.
https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2019/02/hakan-nesser-cafe-intrigo.html

P.S. Vasenkätisyyttä ei tilastoida. joten arviot vaihtelevat 5-20% väestöstä. On kuitenkin  mahdollista, että määrä vaihtelee maittain ja kulttuuripiireittäin. Myös suhtautuminen on erilaista. Joissain maissa vasenta kättä pidetään likaisena.
Vielä 1960-luvulla Suomessa koulun kirjoitustunnilla kahlittiin vasenkätisten lasten vasen käsi kiinni, koska haluttiin lasten oppivan kirjoittamaan oikealla kädellä. Tutkimusten mukaan sekä vasen-  että oikeakätisyys ovat vaikeasti muutettavissa.
Tiesitkö, että kissoilla ja koirillakin esiintyy kätisyyttä.
Kuuluisia vasenkätisiä: Marie Curie, Leonardo da Vinci, Bill Gates, Barack Obama, Julia Roberts ja monet muut.
(Lähde: Wikipedia)

^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen
Pinterest
Twitter

Kommentit