Miksi japanilaiset ovat niin tyyniä katastrofinkin äärellä? Mitä kaikkea lahjan antaminen merkitsee? Kuinka yritykset voivat pysyä samassa suvussa vuosisatoja? Asuuko vuoressa todella jumala? Entä mikä saa japanilaisen purskahtamaan nauruun?
Japanin ymmärtämiseen ei riitä pelkkä sanakirja tai matkaopas. Tarkkanäköinen tietokirja vie lukijan perusnähtävyyksiä syvemmälle ja päästää ääneen esimerkiksi samuraisuvun perillisen ja tunnetun japanilaiskoomikon. Japanin-tuntija Liisa Karvinen tarjoaa heidän tarinoidensa kautta ymmärrystä ja oivalluksia maasta, sen ihmisistä ja kulttuurista.
Oiva teos jokaiselle, joka on käynyt Japanissa, on aikeissa vierailla siellä tai on vain kiinnostunut japanilaisesta kulttuurista ja maan tavoista. Kivasti etenevä teos saa kuvailuineen Japaniin matkustamisen kiinnostamaan entistä enemmän.
Karvinen kirjoittaa hyvin, ja toimittajan ammatin voi nähdä tekstissä. Uutistoimittajana Karvinen kirjoittaa tehokkaasti eikä jaarittele. Lisäksi Karvinen tuntee Japanin, sillä hän on valmistunut yliopistosta pääaineenaan Japanin tuntemus. Kirjailija on myös asunut maassa eri pituisia aikoja, puhuu ja lukee japania ja on toiminut mm. Ylen ulkomaankirjeenvaihtajana raportoiden myös Japanista.
Japanilainen kulttuuri vaikuttaa todella erilaiselta ja kiehtovalta. Jos matkustaisin Japaniin, minun olisi opeteltava paljon heidän tapojaan ja tottumuksiaan, etten nolaisi itseäni.
Kirja ei kuitenkaan ole pelkkä matkaopas eikä tietokirja, vaan kertoo myös esimerkiksi asukkaiden arjesta. Mieleeni jäi eräs tapa, joka ei Suomessa tulisi kuuloonkaan. Japanilaiset kertovat hymyhuulin tai jopa naureskellen surulliset asiat, kuten vaikkapa jonkun läheisen kuoleman.
Jos ikinä matkustan Japaniin, ostan kirjan itselleni ja yritän omaksua heidän kulttuuriaan. Minulle, joka en tiedä Japanista paljoakaan, kirja on informatiivinen. Tiedän vain sen verran, mitä olen televisiosta nähnyt ja lehdistä tai kirjoista lukenut. Historia on tullut tutuksi esim. kuuluisan James Clavellin loistavista teoksista, Shōgun etunenässä.
Jos taas kaipaa japanilaisia nykykirjailijoita, googlettamalla niitäkin löytyy rutkasti. Enkä malta olla mainitsematta toista yleläistä toimittajaa, Heikki Valkamaa, joka on kirjoittanut dekkareita ja muita Japani-aiheisia teoksia. Valkama on asunut vuosia Japanissa ja on japanin kielen taitaja.
Lukija ok.
P.S. Kirjan taustalla on tekemäni kanavatyö. Työssä näkyy vain yksi kimonopukuinen nainen, mutta työssäni niitä on neljä.
+++++
Kirjailija, japanologi, ent. diplomaatti
Liisa Karvinen
Kirjailija seuraa sumopainia, rakastaa Japanin vuoria ja luontoa ja harrastaa ikebana-kukkienasettelua.
Ai että harmittaa. Näin entisen työkaverini, siis kirjailijan, Helsingin Kirjamessuilla ja juttelimmekin hetken, mutten muistanut ottaa valokuvaa.
******
Ilmestyneet teokset:
Riisiä tiskin alta: Tarinoita nousevan auringon maasta 2013 - Japani hymyn takana 2024
-------
Äänikirjapalvelun maksan itse.
Kommentit
Lähetä kommentti