Kaarina Griffiths: Lintumies, 2. osa

 

Lintumies kuulemma asuu rantaluolassa ja elää ihmisverellä. Se vaanii korkeilla paikoilla, mielellään hautausmaiden läheisyydessä. Sitten se hyökkää pimeän turvin, levittää valtavat siipensä ja iskee uhriensa kimppuun.

Kaarina Griffiths: Lintumies, 384 s.  - ilm. 2024 - 2. osa Cornwall mysteerit -sarjaan - kansi: Anna Väänänen - Otava

Mawnan Smithin pieneen kylään ollaan järjestämässä taidefestivaalia, jonka myötä kyläläiseet ovat jakaantumassa kahtia. Skismaa on ollut vanhoillisten ja uudistusmielisten välillä. Kaikki eivät halua kylään turisteja, uusia taloja tai liikeyrityksiä.
- Ei saa olla meteliä, ei saa olla lapsia, ei saa rakentaa kunnon vuokrataloja ettei heidän omien talojensa arvoo laske. Maalaisten traktorit sotkevaat tiet ja kalastajat sopivat kyllä muuten rantakylän idylliin, mutta haisevat pahalle ja juovat liikaa.

Lintumies-festivaali järjestetään. Kylän rauha kuitenkin järkkyy kun pari nuorta juoksee peloissaan pubiin kertomaan, että ovat nähteet kirkontornissa ihmisenkokoisen lintumiehen. Kirkon puuhanaisen Selma Landerin mielestä Lintumiehen näkeminen tietää pahaa.

Rauha järkkyy entisestään kun Selma löytää ruumiin. Rikoksessa on viitteitä Lintumiehen legendaan. Edellisen kerrran Lintumies oli nähty joskus 1970-luvulla.

Rikostarkastaja Paul Diggins saapuu väkensä kanssa tutkimaan tapausta. 

Profiloija ja kriminaalipsykologi Antti Honkanen nauttii elämästään isänä ja ruusujen hoitajana. (Trennan sokkelo -kirjassa kerrotaan Antti Honkasesta enemmän.) Mutta puolisoiden välinen rakkauselämä ei enää kukoista niin kuin alussa.
Vaimo Helen touhuaa omiaan hoitaen talleja sekä järjestäen turisteille ratsastustunteja. 

Antti lukee lehdestä murhasta ja mielii mukaan tutkimuksiin. 
Kuinka ollakaan ja Digginsin yllätykseksi pomo itse ehdottaa Honkasen mukaan ottamista. 
- Olenkin miettinyt, että olisi hyvä saada Antti Honkanen tähän mukaan. Minulla on epämiellyttävä olo, että tämä ei lopu tähän, ja että tekijä iskee uudelleen. Profiloijan tietämys olisi paikallaan. Ja Honkanen tuntee väkeä Mawnan Smithin kylässä.

Pomon aavitus oli oikea, sillä tapahtumat eivät jää murhaan. Mitä tapahtuu ja oliko kyseessä rituaalimurha? Miten lintu ja sulat liittyvät tarinaan? 

Yksityiselämän puolella Amorin nuoli tekee tehtäviään, mutta kehen nuoli osuu?

Griffiths parantaa kyllä kirja kirjalta, mutta vieläkin olisin tiivistänyt. Monisanaisuutta voisi vähentää, eikä asioita tarvitse kertoa niin perinpohjaisesti, mutta nämähän ovat makuasioita.
Cornwallin maisemia olisi voinut kuvailla enemmän. Niistä en saisi tarpeekseni.
Päähenkilöistä pidän koska he ovat ongelmattomia, mitä nyt vähän rakkaus reistaa. 
Tarina ja kirjoitustapa ovat kirja kirjalta ehyempiä. Loppupuolelle on kehitetty oivasti jännitystä. 
Plussaa annan sitä, että Griffiths liittää kansantaruja kirjoihinsa, edellisessä osassa merenneitomyytin ja nyt tarun Lintumiehestä. Kiinnostavaa.
Plussaa annan myös dekkareissa harvoin nähdystä henkilöhahmoesittelystä! Toivoisin näkeväni niitä useammin.
  
Tavallaanhan Lintumies on jo 3. osa, mutta Trennan sokkeloa ei ole nimetty Cornwall - mysteerin alle, vaikka päähenkilöt ovat samoja. Ensimmäinen teos, Punainen piru ja musta enkeli, on erillinen dekkari.

Tällä kertaa kirjassa on myös prologi, joka kivasti sitoo tarinaa. Prologissa pitää olla jotain kiinnostavaa, joka houkuttelee lukemaan eteenpäin. Nyt on. Mikä merkitys onkaan kadonneella valokuvalla?
Kelpo dekkari ja toistan vielä, että on ilahduttavaa huomata, että kirjailija parantaa dekkari dekkarilta. Seuraavaa osaa odotellen.

Monimetriset aallot hyökyivät ulapalta ja iskeytyivät kalliojyrkänteen edustalla kohoaviin teräviin, tummiin kivenjärkäleisiin hajoten valkoiseksi vaahdoksi. Taivas roikkui matalalla pahaenteisen kellanharmaana.

++++++++
Kirjailija, toimittaja, psykoterapeutti 
Kaarina Griffiths on asunut Saksassa, Sveitsissä, Ranskassa ja asuu nyt Cornwallin kreivikunnassa, Englannissa. 

Kuvasin kirjailijan Helsingin kirjamessuilla 2023, jolloin Lintumies ei vielä ollut ilmestynyt.

********
Ilmestyneet teokset:
Punainen piru ja musta enkeli 2018 - Trennan sokkelo 2020 

Cornwall mysteeri -sarja:
Meren syliin 2023 - Lintumies 2024




...............
Kiitos kirjasta!

Kommentit

  1. Kiitos paneutuneesta arviosta! On hienoa kuulla, että on pystynyt luomaan tarinan joka kiehtoo. Seuraava on jo tulilla.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti