Beatrice Salvioni: En pelkää mitään & Moa Herngren: Ruotsalainen avioero

Kahden nuoren tytön elämään 1930-luvun Italiassa. - Miten Ruotsissa saatetaan erota?

Minäkö muka olisin pystynyt liikkumaan: enhän enää edes muistanut, että minulla oli yhä ruumis. Se tuntui yhtä kaukaiselta muistolta kuin suusta pudonnut hammas. Tunsin vain huulillani ja kielelläni veren maun, ja minun oli vaikea hengittää.
(Ote prologista.)

Beatrice Salvioni: En pelkää mitään, 320  s.  - suom. ilm. 2024 - La Malnata 2022 - suomennos: Leena Taavitsainen-Petäjä - Storytelin äänikirja  - kesto: 9t 16 min - lukija: Elisa Salo - Gummerus

Äänikirjan sisältö kustantajan sivuilta:

"Kirjallinen sensaatio täynnä raikasta vihaa!
  Italia vuonna 1936. 13-vuotias Francesca makaa joenpenkalla puolipukeissa päällään miehen ruumis. Hänen ystävänsä Maddalena ryömii apuun, ja he piilottavat ruumiin rantapusikkoon. ​

  Maddalena, jonka sanotaan tappavan pelkän katseen voimalla.​
  Kunniallisen perheen tyttären Francescan ensimmäinen valhe – varastetut kirsikat – oli alku tyttöjen ystävyydelle. Maddalenan seurassa Francesca oppii sivuuttamaan yhteisön paheksunnan."

Romaanin prologi on pysäyttävä ja sitä lukee henkeä pidätellen kunnes alkaa helpottaa. Kahdesta eri yhteiskuntaluokasta tulevien tyttöjen elämää ja ystävyyttä on kuvattu hienosti. Tosin väistämättä välillä tulee mieleen Elena Ferranten Napoli-tetralogia. En kuitenkaan  antanut sen häiritä vaan keskityin Salvionin teokseen, ja olisin viihtynyt kauemminkin Italiassa. 

Sisältökuvauksen alussa on sanottu erikoisesti, "raikasta vihaa", mutta ehkäpä se juuri sitä onkin.
Kiitoksien saajien nimiä olisi kirjan lopusta voinut rutkasti vähentää.
Nimiä riitti ja riitti. Onko ihan tarpeellista, vaikka onkin kiitollinen niin monille henkilöille? Kuunnellessa on tosi puuduttavaa. Olisin tietysti voinut olla kuuntelematta, mutta kuuntelen/luen aina kirjat loppuun asti.

Luulen, että tästä nuoresta kirjailijasta tullaan vielä kuulemaan! Ja näkisin mielelläni tämän myös elokuvana tai tv-sarjana. Pidin kirjasta ja odottelen lisää.
   
Lukijan lukeminen on ok, mutta ääni ja kirjan tarina eivät kohtaa. 

++++++
Kirjailija
Beatrice Salvioni, synt. 1995, asuu Monzassa.

Teoksen julkaisuoikeudet myytiin jo käsikirjoitusvaiheessa lähes 30 maahan.

******
Ilmestyneet teokset:
En pelkää mitään 2024

......

Niklaksen piti kantaa vastuu yhdestä ainoasta asiasta. Ja sitten mies kehtaa kiukutella. Hänelle? Hänen ruumiinsa jännittyy silkasta vihasta, ja hän käännähtää taas puoli kierrosta. Saatananhelvetinääliö.

Moa Herngren: Ruotsalainen avioero, 351 s. - suom. ilm. 2024 - Skilsmässan - 2022 suomennos: Sirje Niitepõld -  Storytelin äänikirja - keto: 10t 43 min. - lukija: Anna Saksman - Gummerus

Äänikirjan sisältökuvaus kustantajan sivuilta:

Jokaisessa erossa on kaksi puolta. Ruotsalainen avioero on yhden avioliiton läpivalaisu molempien osapuolten näkökulmasta. Se kertoo tutun tarinan yllättävällä tavalla.
 - Bea ja Niklas ovat olleet yhdessä yli kolmekymmentä vuotta ja elävät mukavaa elämää hienostoalueella Tukholmassa. Eräänä iltana tyhjänpäiväisen riidan päätteeksi Niklas katoaa. Bea olettaa hänen palaavan pian kotiin häntä koipien välissä, mutta tunnit kuluvat, eikä Niklaksesta näy jälkeäkään."

Onpa aika erilainen teos mitä yleensä luen. Tällaiset ihmisuhdedraamat ja avioerokirjat jäävät usein lukematta. Ehkä minua nyt viehätti kaunis kansi. Ei vainenkaan. Törmäsin kirjaan äänikirjapalvelussani ja huomasin, että se oli saanut 4,1 pistettä 463 kuulijalta. Ei paha. Entä mitä sanotaan kirjailijasta? *)
Miten kävi? Pidinkö?

Alku on turhan tahmea ja ehkä myös hippasen liian pitkä. Se tuli selväksi, että asioista pitäisi puhua ja avioliittoa vaalia ennen kuin on liian myöhäistä. Vaimon toiminta alkoi ärsyttää aika nopeasti. Ei ihme, että ero tulee, jos on noin takertuvaa sorttia. Toisaalta mies on kyllä turhan nössö. 

On hyvä, että tarinaa käydään läpi molempien kantilta. Loppujen lopuksi sanoisin, että tässä tarinassa korjattavaa olisi riittänyt molemmille. 
Lopun ratkaisu oli pieni pettymys.
Ehkä pitäisi sanoa, että on hyvä kirja, kun tarina sai ärsyyntymään. 

Lukija hyvä.

++++++
Kirjailija, journalisti, käsikirjoittaja
Moa Herngren, synt. 1969
*) Hän on yksi Netflixin hittisarjan ja elokuvan Bonus-perheen käsikirjoittajista.
Hänen läpimurtoteoksensa Ruotsalainen avioero on myynyt Ruotsissa yli 100 000 kappaletta, ja sen käännösoikeudet on myyty 20 maahan. Ruotsissa kirja on ollut ehdolla sekä Vuoden kirjaksi ja Storytel Awardsien vuoden parhaaksi romaaniksi.

Kirjailija on kirjoittanut toistakymmentä kirjaa, joista Ruotsalainen avioero on ensimmäinen suomennettu.

*******
Ilmestyneet suomennokset:
Ruotsalainen avioero 2024

------
Äänikirjapalvelun maksan itse.
- Kirjojen taustat omia maalauksiani.

Kommentit