Melissa Da Costa: Kaikki taivaan sini

 

Nyt Émile on vapaa lähtemään. Mikään ei pidättele häntä. Hänellä on kaksi vuotta elinaikaa jäljellä, ja perhe valmistautuu jo menettämään hänet.

Mélissa Da Costa: Kaikki taivaan sini, 646 s. - suo. ilm. 2024 - Tout le bleu du ciel  2019- suomennaos Saana Rusi - kansi Eevaliina Rusanen - Storytelin äänikirja - kesto: 22t 37 min. - lukija: Joonas Kaukoranta - Tammi

Osallistun tällä kirjalla kirjasomen naistenviikkohaasteeseen. Kirjailijalla ei ole nimipäivä, mutta toisella päähenkilöllä melkein, Joana = Joanne.

Äänikirjan sisältö kustantajan sivulta:

Ilmoitus: Nuori mies, elinaikaa kaksi vuotta nuoruusiän Alzheimerin takia, etsii matkakumppania viimeiseen suureen seikkailuun.

Parantumattomasti sairas Émile haluaa jättää taakseen sairaalat, perheen myötätunnon ja ystävänsä. Yllätyksekseen hän saa vastauksen ilmoitukseensa, ja kolme päivää myöhemmin matkailuauton kyytiin nousee Joanne selässä reppu, päässä leveälierinen hattu, vailla selityksen sanaa. Alkaa matka Ranskan kauneimman luonnon siimekseen, yllättäviin kohtaamisiin, syvälle elämän ja kuoleman kysymyksiin. Émilellä on kohtalonsa, Joannella oma tarinansa, ja yhdessä he oppivat auttamaan toisiaan. Kaikki taivaan sini on viisas ja tunteikas tarina ystävyydestä, rakkaudesta ja toivosta."

Aihe on vakava ja tärkeä. Aika hurjaa sairastua nuorena aivoja rappeuttavaan muistisairaukeeen, Alzheimeriin. Oli pakko googlettaa. Dementia ei ole vain vanhusten sairaus, vaan siihen voi sairastua myös nuorena tai keski-ikäisenä. 

Kirjan Émile on kaksikymmentäkuusivuotias, eikä halua elää loppuaikojaan sairaalassa lääketieteen koekaniinina tai läheistensä rasitteena, kuten nuorukainen ajattelee. Niinpä Émile päättää lähteä viimeiselle matkalle ja kuolla kaukana läheisistä.

Alussa näkökulma on vahvasti Émilen, mutta sairauden edetessä päähenkilöksi vaihtuu Joanne. Kirjassa käsitellään monia eri asioita: tietysti itse sairautta, mutta myös erilaisia suhteita vanhempiin, ystävyyttä, välittämistä ja luontoa sekä Joannen kautta meditaatiota Émile ja Joanne matkaavat Etelä-Ranskan ja Pyreniden maisemissa, jotka on kuvattu kauniisti. Ei ihme, sillä kirjailija on kotoisia Ranskan maaseudulta.

Tarina on muuten hieno, mutta hieman turhan pitkitetty minun makuuni. Lyhyempänä versiona olisin pitänyt vielä enemmän. Varoitus: saatat tarvita nenäliinaa.

Lukija hyvä.

+++++
Kirjailija, työskennellyt viestintäalalla
Mélissa Da Costa, synt. 1990
Kaikki muuttui, kun kustantaja löysi Kaikki taivaan sini -kirjan omakustanteiden sivustolta. Kirjaa on nyt myyty yli 600 000 kappaletta, ja Da Costa on noussut Ranskan suosituimpien kirjailijoiden joukkoon.

*****
Ilmestyneet suomennokset:
Kaikki taivaan sini 2024

---


Kirjasomen naistenviikkohaastetta luotsaa kymmenettä kertaaTuija. Kiitos! 
Tuijan blogista löydät myös haasteeseen osallistuvia.

Nimipäiviään viettävät tänään Johanna, Hanna, Jenni, Jonna, Hannele, Hanne ja Joana.
Lämpimät onnittelut!

Kommentit

Lähetä kommentti