Jane Harper: Ulkopuoliset, 3. osa

 

Nukkuva vauva oli löytyessään hieman alle kuusiviikkoinen, hyvän painoinen ikäisekseen ja muutoinkin hyvinvoiva, vaikkakin jätetty oman onnensa nojaan.
(Ote johdannosta.)

Jane Harper: Ulkopuoliset, 406 s.- suom. ilm. 2024 - 3. osa Aaron Falk -sarjaan - Exiles 2022 - suomennos: Maija Lehmuksenoksa - alkuperäiskansi: Lisa Amoroso - Tammi

Oli keväinen ilta Etelä-Australian osavaltiossa kun Kiewarran pikkukaupungissa vietetään kevätmarkkinoita. Festivaalikävijät olivat poistuneet alueelta ja sähköasentaja on illalla viimeisenä lähdössä kotiin kun huomaa jotakin alueen kauimmaisessa nurkassa. 
- Hän kumartui kurkistamaan vaunuihin, suoristautui ja työnsi sitten kuomun kokonaan alas. Viileä ilma sai kapaloidun käärön liikahtamaan ja sähköasentajan kaivamaan puhelimensa esiin.

Vaunuissa on hieman alle kuusiviikkoinen vauva, jonka potkupuvun pesulapussa lukee Zoe Gillespie. Vaunujen tavaratilassa on puhelin, autonavain, henkilökortti, maksukortteja ja käteistä. Mutta missä vauvan äiti on? 
Zoen isä Rohan Gillespie löytyi ja tämä saapuu hakemaan tyttärensä. 
Etsintäpartiot kävivät läpi koko festivaalialueen, parkkipaikan, läheiset viinitarhat ja lopulta sukellustiimi kutsuttiin tutkimaan järven syvännetttä. Mutta äitiä ei löytynyt.

Kiewarrassa lomalla oleva Aaron Falk sattuu olemaan tuolloin huvipuistossa. Niinpä Aaroniakin puhutettiin todistajana.

Kiewarra on pieni maalaiskaupunki, jonka asukkaat tuntevat toisensa. Poliisi Greg Pacon Charlie-veli oli ollut naimisissa nyt kadoksissa olevan Kim Gillespien kanssa. Nyt Kim on aviossa Rohanin kanssa. 

Kuluu vuosi, eikä Zoen äitiä ole löytynyt. Aaronn Falk palaa paikkakunnalle ystävänsä ja kollegansa Greg Racon lapsen ristiäisiin. Aaron ja Greg ovat tavanneet ensi kerran viisi vuotta sitten erään rikostutkinnan parissa. Raco on nyt pienen maalaiskaupungin pidetty ylikonstaapeli. 
Aaron Falk puolestaan on töissä Melbournessa keskusrikospoliisin rahanpesun selvittelykeskuksessa.

Kimin  katoaminen on vaivannut Racoa ja mies on kerännyt kaikenlaista aineistoa kansioon, jonka nyt antaa Aaronille. Jospa tämä löytäisi tiedoista jotain uutta. 
Kimin Zara-tytär ei suostu uskomaan äitinsaä katoamiseen vaan järjestää kaikenlaisia tempauksia äidin löytymiseksi.

Gregin ja Charlesin isä oli kouluttanut aikoinaan ylikonstaapeli Dwyerin, joten hän tuntee hyvin Racon perheen. Dwyerin mielestä Greg ei kerää muistiinpanoja menneisyyden tapahtumista ilman syytä. Tietääkö Greg Raco enemmän kuin sanoo. Ylikonstaapeli ihmetttelee myös miksei kukaan muista nähneensä Kimiä tai puhuneensa tämän kanssa vaikka kaupungin piirit ovat kovin pienet.
Mitä siis Kimille on tapahtunut?
----
Olen pitänyt Harperin teoksista, vaikka vähän hidastempoisia ovatkin. Nyt kuitenkin petyin Ulkopuolisiin. Puolivälissä ei vielä mitään ollut tapahtunut. Aina vain veivataan Kimin katoamista ja yksityielämää on liikaa, myös Aaronista. Toisaalta sen saatan ymmärtää, sillä jos sarja loppuu tähän, niin Aaronin elämään pitää saada jonkinmoinen järjellinen loppu. 
Saavutus siis tämäkin saada aikaan yli 400 sivua näin vähillä dekkariaineksilla. Tiivistystä olisin siis vaihteeksi kaivannut ja lisää tapahtumia. 
Loppupuolen jännittävät sivut parantavat hieman tarinan yleiskuvaa. 

Ulkopuoliset lopettaa (ainakin tämän hetkisen tiedon mukaan) Aaron Falk- sarjan. Tuleeko sitten taas itsenäinen teos. Katsotaan ja toivotaan. Olen pitänyt niistä enemmän kuin tästä sarjasta. Aion jatkaa Jane Harperin teoksien lukemista, vaikka tässä yksi mahalasku (minulle) onkin.  Vaikka pidän menevimmistä dekkareista, niin aina välillä leppoisampi tarina viehättää. Lisäksi Australiaan sijoittuvat kirjat ovat makuuni.

P.S. Osuva yksityiskohta: kirjan tapahtumat sijoittuvat Australiaan ja löysin kuvistani kirjan taustakuvaksi Australiassa olevan maailmanpyörän. 

Näemme vain sen, mitä odotamme näkevämme.

+++++++
Kirjailija, ent. taloustoimittaja
Jane Harper on syntynyt v. 1980 Manchesterissa. Perhe muutti Australiaan kun Harper oli 8-vuotias. Teini-ikäisenä Jane muutti perheensä kanssa takaisin Britteihin, mutta palasi myöhemmin. Harper asuu nykyään Melbournessa.

Kirjailija on monesti palkittu ja kirjoja on myyty maailmanlaajuisesti yli miljoona kappaletta.

********
Ilmestyneet suomennokset:
Aaron Falk-sarja:
Kuiva kausi 2019  - Luonnonvoimat 2020 - Ulkopuoliset 2024

Muut:
Kadonnut mies 2021 - Selviytyjät 2022

Linkit:
Kuiva kausi, 1. osa

Luonnonvoimat, 2. osa

Kadonnut mies

Selviytyjät
......
Kustantajalle kiitos kirjasta!

Kommentit