Jørgen Jæger: Varjojahti & Kameleontit & Kuoleman sinfonia, osat 1-3

 

Löysin minulle uuden norjalaisen dekkaristin, joka on maassaan kovin suosittu. Kuuntelin sarjan kolme ensimmäistä osaa.

Hän kiskaisi sydän pamppaillen oven auki portaiden alla olevaan kaappiin, livahti sisään ja veti oven tiukasti kiinni perässään.

Jørgen Jæger: Varjojahti,  1. osa Ole Vik -sarjaan -  vain ääni- ja e-kirja - suom. ilm. 2023 - Skyggejakten 2003 - suomennos Eeva-Liisa Nyqvist -kansi: Emma Graves -  Storytelin äänikirja - kesto: 9 t 16 min. - lukija: Jukka Pitkänen - Word Audio Publishing

Koostearvio lopussa.

Äänikirjan sisältökuvaus Suomalaisen sivuilta:
"Viihdyttävän ja psykologisesti tarkkanäköisen menestysdekkarisarjan ensimmäinen osa.

"Jahtaako vanha mies harhaisen mielensä varjokuvia, vai vaaniko jossain todellinen tappaja? Monet kadehtivat Ingolf Holgersenia. Mittavan omaisuuden romukauppiaana luonutta eläkeläistä pidetään häikäilemättömänä ja kylmäpäisenä liikemiehenä, mutta vain harvat tietävät totuuden julkisivun takana. Holgersen kärsii paranoidisesta skitsofreniasta, ja kun eräänä iltana tämä sitten soittaa hätääntyneenä pojalleen Catolle ja kertoo pihalleen ilmestyneestä mustapukuisesta, aseistautuneesta miehestä, pelkäävät läheiset Holgersenin jälleen sairastuneen. Onko vanha mies taas syöksymässä harhoihin, vai mistä on kyse? Kun onnettomuus iskee, on nimismies Ole Vikin ryhdyttävä selvitystyöhön, mutta salaperäisestä hyökkääjästä ei tunnu löytyvän jälkeäkään. Sitten tutkinta saa yllättävän suunnan...

Jørgen Jæger on kriitikoiden ylistämä norjalainen dekkarikirjailija. Varjojahti avaa suositun, kuvitteelliseen Fjellberghavnin pikkukaupunkiin sijoittuvan Ole Vikistä ja tämän kollegoista kertovan jännitysromaanisarjan."

Lopuksi-osiosssa kirjailija kertoo skitsofreniasta ja sen oireista.

Lukija on sama kaikissa osissa ja on hyvä.

++++++++
Kirjailija
Jørgen Jæger, synt. 1946 Bergenissä. Sarjaa on myyty Norjassa miljoona kappaletta vuonna 2021. Kirjat on käännetty saksaksi, ruotsiksi, tanskaksi ja hollanniksi. Lisäksi diginä neljä ensimmäistä osa suomeksi, venäjäksi, espanjaksi ja puolaksi.

*******
Ilmestyneet suomennokset:
Varjojahti 2023 - Kameleontit 2023 - Kuoleman sinfonia  2023

Tämä on ryöstö! Minulla on pistooli, ja ammun, jos yrität jotain. Lado kaikki setelit tiskille! HETI!

Jørgen Jæger: Kameleontit, 2. osa Ole Vik -sarjaan - suom. ilm. 2023 - Kameleonene 2004 - suomennos: Tuula Tuuva-Hietala - kansi: Emma Graves - Storytelin äänikirja - kesto: 8t 30 min. - lukija: Jukka Pitkänen -
 Word Audio Publishing

Sisältö Suomalaisen sivuilta:
"Outojen pankkiryöstöjen aalto ravistelee seutua. Kun Ole Vikin lomasuunnitelmat saavat hirvittävän käänteen, on pelissä muutakin kuin nimismiehen maine...

Ole Vikin elämä hymyilee. Hartaasti odotettu lemmenloma tuoreen tyttöystävän Hilden kanssa tyssää kuitenkin jo ennen lentokenttää, kun he joutuvat sattumalta keskelle pankkiryöstöä. Tilanne riistäytyy käsistä, ja ryöstäjä vie Hilden mukanaan. Kaoottisen tilanteen vuoksi kukaan ei tiedä, mitä on tapahtunut. Kun tilanne lopulta selviää, aika alkaa käydä vähiin... Samaan aikaan kun ryöstöaalto pyyhkäisee yli seudun, käydään poliisivoimissa sisäistä valtataistelua. Ole Vikin on otettava selvää, kehen voi luottaa – ja kuka on todellinen kameleontti kaiken takana?"

Jälkisanoissaan Jæger kertoo Subutexista ja sen käytöstä. Norja on ollut Euroopan yliannostustilastojen kärjessä. Toukokuussa 2004 pelkästään Oslossa tapahtui yliannostuskuolemia joka toinen päivä. Vanha tilasto koska kirja on ilmestynyt 2004.

Totuus valkeni hänelle asteittain. Hän jäi lamaantuneena seisomaan kuin ei olisi uskonut omia silmiään, ja syke jylisi hänen korvissaan ukkosen lailla.

Jørgen Jæger: Kuoleman sinfonia - suom. ilm. 2023 -  Dødssymfoni 2005  - suomennos: Tuula Tuuva-Hietala - kansi: Emma Graves - Storytelin äänikirjja - kesto: 10t 4 min. - lukija: Jukka Pitkänen - 
Word Audio Publishing

Sisältökuvaus Suomalaisen sivuilta:
"Rauhallinen kesäilta Fjellberghavnin pikkukaupungissa muuttuu keskiyön jälkeen karmaisevaksi painajaiseksi, kun paikallinen grillikioskiyrittäjä Per Hoff löytää kotiin palattuaan rakkaat lemmikkinsä hirvittävällä tavalla teurastettuina. Se on kuitenkin vasta alkusoittoa, sillä kaksi muutakin kotia joutuu törkeän ilkivallan ja terrorin kohteeksi. Nimismies Ole Vikillä kollegoineen on edessään pitkä ja raskas yö heidät koettaessaan sitoa langanpäitä yhteen. Onko kaikkien hyökkäysten takana sama henkilö? Onko vainolle jokin syy?

Samaan aikaan Fjellberhavnin polisiivoimissa sisäiset ristiriidat kasvavat kasvamistaan, ja lopulta yksi sen jäsenistä joutuu järkyttävän rikoksen kohteeksi. Ole Vikin on valittava puolensa keskellä kiireisintä tutkintaa. Sitten löytyy ruumis. Mitä Fjellberghavnissa oikein on meneillään?"

Vaikka kirjat on kirjoitettu jo 20 vuotta sitten ei aika näy tarinoissa, tai ehkä vain joissain pienissä yksityiskohdissa. Päähenkilö on mukavan tavallinen poliisi/henkilö.
Kaikki osat ovat ihan kuunneltavia perusdekkareita. Toinen osa hieman ensimmäistä parempi, muuten ovat aika tasalaatuisia ja se on positiivista. Odotan vielä neljättä suomennosta, johon en ole törmännyt.

Löysin sarjaan 14 osaa. Näinköhän loputkin suomennetaan? Teokset saatavissa vain e- ja äänikirjaversioina.

Kommentit

  1. Minustakin tämä on hyvä sarja.Harmi vaan, että vähäänaikaan ei ole tullut suomennoksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, kaivelin nettiä ja yritin löytää jotain tietoa - edes neljännestä osasta.

      Poista

Lähetä kommentti