Hanna-Riikka Kuisma: Korvaushoito

 

Missään ei tuntunut kodilta. Koulussa täytyi koko ajan pitää pokeri, ettei ajautunut paarialuokkaan. Kotona piti pysyä poissa silmistä, ettei isä saanut väärästä eleestä tai ilmeestä tekosyytä raivokohtaukselleen. 

Hanna- Riikka Kuisma: Korvaushoito, 348 s. - ilm. 2024  - Storytelin äänikirja -  kesto: 11 t 29 min. - lukija: Jukka Pitkänen - Like Kustannus Oy

Äänikirjan esittelyteksti kustantajan sivuilta:
"Kylmäävän tarkkanäköinen tarina lamavuosina levinneestä huumeaallosta ja sen veteraaneista. Päihdepiireistä irtautuneen miehen elämä järkkyy, kun hän kuulee uuden vinkin vuosikymmeniä sitten kadonneen pikkusiskonsa vaiheista. Suistavatko kipeät muistot hänet takaisin teollisuuskaupungin armottomaan huumemaailmaan vai onnistuuko hän pitämään kiinni vaivalla rakentamastaan uudesta elämästä?

Kahdessa aikatasossa etenevä romaani on pysäyttävän todentuntuinen syväsukellus addiktion maailmaan, yhteiskuntamme varjoihin ja päihdepolitiikan vaiheisiin 1990-luvulta nykypäivään."
------
Poikkeuksellisesti tällä kertaa hieman enemmän äänikirjasta:
Olen lukenut Kuismalta vain Kerrostalon, jossa on "huumeiden ja itsensä myyjiä, on huumeidenkäyttäjiä, rikollisia ja alkoholisteja, jotka viettävät aikaansa sekä lähiökapakassa että toistensa kodeissa. Kenellä nyt kulloinkin sattuu olemaan jotain juotavaa. Tämän lähiöromaanin ihmisillä ei mene kovin hyvin." (Ote blogistani)

Korvaushoidossa on hieman samanlaisia ihmisiä samantyyppisissä ympäröissä, paitsi että nyt keskitytään enemmän huumeisiin ja niiden käyttäjiin. 
Tarina on kuvattu päähenkilön näkökulmasta Mies kertoo rajusta menneisyydestään, jossa huumeiden käyttö alkoi jo kersana 1990-luvun lamavuosina ja nyt nelikymppinen mies yrittää elää päihteetöntä elämää. Mies käy kerran kuukaudessa opioidikorvaushoidoissa.

Mikä sitten johti päihteisiin niin nuorena? Sotien aikana rintamalla käytettiin lääkkeinä koviksi huumeiksi luokiteltavia aineita, joilla oli ikävät seuraukset. Moni veteraani jäi nimittäin koukkuun. Näin oli käynyt myös ukille, joka oli vaihtanut huumeet runsaaseen alkoholiin. Alkoholi oli myös väkivaltaisen isän ongelma. Poika oli päättänyt, ettei koske alkoholiin, koska oli nähnyt miten voi käydä, mutta toisin kävi. Altistavia tekijöitä oli: sukurasitteeet sekä koulun jatkuva alistaminen ja mollaaminen. Esimerkiksi: pojalla oli kirjoittamisen lahja ja kun poika kirjoittaa koulussa hyvän aineen, syyttää opettaja poikaa plagioimisesta. 

Kirjassa käytetään rajua tekstiä ja se tuntuu  pelottavan realistiselta. 
Tarina on sinällään hyvä ja aidontuntuinen, mutta jossain vaiheessa narkomaanien elämän kuvailu alkoi hieman puuduttaa. Kahdella aikajanalla (nykyisyys, 1990-luku) etenevä teksti toimii, mutta kaipasin lisäksi nykypäivään "jotakin" lisää tasoittamaan huumemaailman rajua menoa. Mutta ehkä Kuisma on halunnutkin kirjoittaa pysäyttävän tarinan. 

Tarinassa on myös pieni dekkarimainen juttu, jossa mies saa tietää jotain aikoinaan kuolleen läheisensä kuolemasta. Mitä mies sen takia tekee vai tekeekö mitään? Lisäksi odotin koko kirjan ajan pysyykö mies raittiina vai sortuuko? Vaimokin miehellä on, joten jotakin hän on tehnyt oikein. Mutta jaksaako vaimo vai heittääkö miehen elämästään?

Romaani on pysähdyttävä. En ole koskaan tuntenut ketään sortunutta, enkä tiedä ketään, joka tuntisi, niinpä televisio ja kirjat ovat ainoita, joissa olen "törmännyt" huumemaailmaan. Rajua ja surullista on.

Teos on fiktiivinen.

Lukija tietysti erinomainen!

++++++
Kirjailija, kolumnisti, taidekriitikko ja kuvataiteilija. 
Hanna-Riikka Kuisma, synt. 1978. Asuu Porissa.

Hanna-Riikka Kuisma Turun Kirjamessuilla 2019 

***********
Ilmestyneet teokset:
Elinkautinen 2005 - Käärmeenpesä 2007 - Sydänvarjo 2011 - Valkoinen valo 2013 - Viides vuodenaika 2016 - Kerrostalo 2019 - Syyllinen 2021 - Korvaushoito 2024
Kerrostalo oli ehdolla kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajaksi.
- Lisäksi antologioita, joissa Kuisma on mukana.


Linkki: Kerrostalo
--------
Äänikirjapalvelun maksan itse.

Kommentit