Anders de la Motte: Keräilijä, 1. osa & Karin Fossum; Kuiskaaja, 13. osa

 

Kuka on Keräilijä? Kuka kuiskailee? Kaksi hyvää dekkaria!

Hän ei kyennyt selittämään, mitä oli tapahtunut - eikä hän tunnistanut edes omia vanhempiaan. Niin hänelle oli kerottu.

Anders de la Motte: Keräilijä, 453 s. - suom. ilm. 2024 - Bortbytaren 2022 - suomennos: Aki Räsänen - kansi: Marcin Sɫociński - Storytelin äänikirja - kesto:
14 t 58 min- lukija: Sanna Majuri - Into

Esittelyteksti kustantajan sivuilta:

Rikostarkastaja Leonore Askerilla näyttää olevan Malmön poliisin vakavien rikosten yksikön johtopaikka käden ulottuvilla. Kaikki muuttuu, kun nuori pariskunta katoaa salaperäisesti ja kesken korkean profiilin rikostutkinnan johto päättääkin siirtää Askerin syrjään. Hän joutuu niin sanotun kadonneiden sielujen yksikön johtajaksi. Poliisiaseman kellarissa sijaitseva yksikkö erikoistuu ”outojen” tapausten tutkintaan. 

Nöyryytyksestä huolimatta Asker uppoutuu yhteen erikoisista tapauksista. Joku asettelee pieniä pahaenteisiä hahmoja pienoisrautatien maisemiin, ja pian selviää, että yksi näistä edustaa todellista kadonnutta naista. 

Tapauksen yhteys hylättyihin ja rappeutuneisiin paikkoihin saa Askerin ottamaan yhteyttä Martin Hilliin, arkkitehtuurin professoriin, joka on kiinnostunut urbaanista löytöretkeilystä. Pian Asker ja Hill alkavat epäillä, että näennäisen banaalin tapauksen takana piilee epätavallinen pahuus.

Onpa kerrankin mukava sanoa, että tässä on hyvä dekkari. Pienoisrautatien linkittäminen juttuun on uutta ja virkistävän erilaista. Tarina on jännittävä ja kantaa loppuu
n asti. Odotan mielenkiinnolla jo seuraavaa osaa.

Lukija on hyvä

+++++++
Kirjailija, kv. turvallisuuskonsultti ja ent. poliisi
Anders de la Motte, synt. 1970 Billesholm, Ruotsi

*******
Ilmestyneet suomennokset:
Trilogia:
Peli 2013 - Lume 2014 - Kupla 2015 

Kadonneet sielut -sarja:
Keräilijä 2024

Kesäparatiisin murhat -sarja yhdessä Måns Nilssonin kanssa (cozy crimeä):
Kuolema asuntonäytössä 2022 - Antiikkikauppiaan murhat 2023 
-----------

Kauniiksi häntä ei voinut sanoa, ja sen hän tiesi ilman muuta itsekin. Hän liikkui niin kuin huomaamattomat naiset useimmiten, varovasti huoneen poikki, anteeksipyyntö katseessaan. 

Karin Fossum: Kuiskaaja, 368 s. - 13. osa Konrad Sejer -sarjaan - suom. ilm. 2024 - Hviskeren - suomennos: Tarja Teva - kansi: Miriam Edmunds / Maria Mitrunen - 
- Storytelin äänikirja - kesto: 11t 18 min. - lukija: Jussi Puhakka - Johnny Kniga

Esittelyteksti kustantajan sivuilta:

"Pakahduttava rikosromaani naisesta, jota kukaan ei huomaa ennen kuin on jo myöhäistä.
Nainen nimeltä Ragna istuu Konrad Sejerin kuulusteltavana.
Ragna on menettänyt epäonnistuneessa kurkkuleikkauksessa äänensä eikä pysty puhumaan muuten kuin kuiskaamalla. Hänen elämänpiirinsä on suppea, mutta kaikki oli hyvin siihen asti, kun hän löysi postilaatikostaan nimettömän kirjeen, jossa luki ”Sinä kuolet”. Kirje laukaisi hänessä hillittömän pelon ja vainoharhaisuuden, jotka johtivat tapahtumien vyöryyn.
Seuraukset olivat kohtalokkaat."

Olen lukenut monta Fossumin teosta ja myönnän etteivät kaikki ole ihan olleet mieleeni, suurin osa kuitenkin. Fossumin dekkarit ovat erilaisia ja tämäkin poikkeaa valtavirrasta. Tarina etenee hiljokselleen saaden lukijan olemaan varpaillaan: tapahtuisiko kohta jotain?

Päähenkilö Ragna Riegel on yksinasuva keski-ikäinen reppana, joka oli siis menettänyt äänensä epäonnistuneessa kaulaleikkauksessa muutama vuosi sitten ja pystyy nyt puhumaan vain kuiskaamalla. 

Ragna asuu vanhemmilta perimässään vanhassa talossa ja käy kaupassa töissä.
Ragnalla on poika, joka on karistanut maan tomut jaloistaan. Rikard Josefin isä ei ole ikinä ollut mukana kuviossa. Ragnalla ei ole ystäviä. Kerran eräs turisti törmää vahingossa ja sanoo naista kultasekseen. Tällä Ragna elää monta päivää, sillä kukaan ei ole koskaan sanonut kultasekseen - eivät edes vanhemmat.

Sitten Ragna saa uhkauskirjeen, joka ahdistaa entisestään säikkyä naista. Kuka nyt hänelle tahtoisi pahaa, pienelle vaatimattomalle ja näkymättömälle naiselle. Niin, ja mitä sitten tapahtuukaan?

Vilkaisin huvikseni mitä tähdet sanoivat Storytelissä: 3.2. Melkein arvasin ettei nelosta heru, sillä tarina ei uppoa kaikkiin. Yleensä minäkin pidän menevimmistä tarinoista, mutta Kuiskaajassa on vain sitä jotakin mistä pidän. Fossum osaa pitkittää jännitystä viimeiseen asti. Dekkarin voi lukea itsenäisenä teoksena, vaikka on Konrad Seger -sarjaa, sillä Konradilla on loppujen lopuksi aika pieni osuus tarinasta, jota hallitsee Ragna.

P.S. Kirjaan on jäänyt pieni virhe: Ragna ei ole ollut pikkupoika vaan tyttö.


P.P.S.  On myös toinenkin Kuiskaaja-niminen dekkari, ja se on kirjoittanut Alex North. Siitäkin pidän ja harmi ettei kirjailijan muita teoksia ole suomennettu. 


Lukija: Dialogissa ärsyttää kun Ragnan kuiskailevat vuorosanat luetaan hassusti eläytyen.

+++++++
Karin Fossum, synt. 1954 Sandefjord/Norja. Kirjailijalta on ilmestynyt myös runoja ja novelleja. Evan katse ilmestyi 1997 ja aloitti Konrad Sejer -sarjan, joten julkaisutahti on ollut aika hidas.

*******
Ilmestyneet suomennokset:
Konrad Sejer -sarja:
Evan katse 2000 - Älä katso taaksesi 1998 - Ken sutta pelkää 1999 -  Piru valoa kantaa 2000 - Rakas Poona 2001 - Mustat sekunnit 2006 - Harriet Krohnin murha 2006- Toisenlainen rakkaus 2008 - Paha tahto 2009  - Varoitus 2010 - Carmen Zita ja kuolema 2014 - Kuiskaaja 2024 

Muita:

Hullujenhuone 2005 -  Jonas Eckel 2004 - Marraskuun neljännen vastainen yö 2005 - Murtuma 2007 - Minä näen pimeässä 2012
--------
Äänikirjasovelluksen maksan itse,

Kommentit