Karen Swan: Kesytön saari 1. osa & Varastetut hetket, 2. osa & Tracy Rees: Ruusutarha

 

Dekkareiden lomaan romantiikkaa ja viihdettä. 

Kunpa he voisivat jäädä saarelle....Mutta heidän tiensä oli päätetty, eikä päätöstä voinut muuttaa. Ei yhdenkään kohdalla.

Karen Swan: Kesytön saari, 478s. - suom. ilm. 2023  - 1. osa Kesytön saari -sarjaan - The Last Summer 2022 - kannen suunnittelu: Mirella Mäkilä - suomennos: Ilkka Rekiaro - Storytelin äänikirja - kesto: 15 t 45 min. - lukija: Eija Ahvo - Otava

Äänikirjojen sisältö vain kustantajan sivuilta:

"Menestyskirjailijan rosoisen romanttinen historiallinen sarja alkaa kaukaiselta Skotlannin saarelta.

Taitava kiipeilijä ja lintujen tuntija Effie Gillies asuu pienessä yhteisössä karunkauniilla St Kildan saarella ja kamppailee nuorena naisena paikastaan miesten maailmassa. Kesällä 1930 saarelaisten elämä on mullistumassa, kun heidät siirretään Skotlannin mantereen puolelle turvallisempiin oloihin.

Effien sydän ei kuitenkaan ole turvassa. Kielletyt tunteet yli luokkarajojen heräsivät jo komean lordi Sholton vieraillessa saarella, ja yllättäen he kohtaavat uudelleen täysin erilaisissa oloissa. Voiko rohkean naisen rakkaus voittaa ylivoimaisetkin esteet?"

Alku lähtee hieman nihkeästi liikkeelle, mutta kun kirja etenee, tarinakin alkaa rullata. Mielenkiintoinen tuo St. Kildan saaren tarina. Väki oli asunut saarella vuosisatoja, eikä moni ollut edes seilannut laivalla saati käynyt mantereella. Saarella ei ole ollut hevos- saati autokyytejä. 

Päähenkilö on erilainen, etenkin toimissaan St Kildan saarella. Effie mm. kiipeili jyrkänteellä ja pyydysti sieltä merilintuja syötäväksi.

Viihdyttävä romanttinen tarina, jossa on kivasti pientä jännitystä mukana. Loppupuoli tosin on minulle aavistuksen liian siirappinen, muuten mukavaa kuunneltavaa.
Kirjaa on verrattu Suon villi laulu-teokseen.

Plussaa luontokuvauksista, jotka houkuttelevat matkustamaan St. Kildalle. 
Hirta on Skotlannin länsireunalla sijaitsevan St Kildan saariston suurin saari.

Huomaa että kyseessä on sarja, sillä kirja loppuu inhoamaani cliffhangeriin. Niinpä kuunteluun toinenkin osa.

Karttakuva antaa hieman osviittaa kuinka kaukana St. Kilda on. Wikipediassa sanotaan mm. näin: Se on maailmaperintökohde ja asumaton vuodesta 1930 alkaen. (...) Saarella pesii monia merilintulajeja. 


Kirja sai alkunsa eräästä Swanin lukemasta lehtiartikkelista, jossa kerrottiin, että saaren asukkaat "joutuivat" lähtemään saarelta, vaikka olisivat halunneet jäädä.

Lukija on hyvä. Kiva, että Ahvo muuttaa hieman ääntään kun henkilö vaihtuu. Onneksi ei kuitenkaan liikaa.

++++++
Kirjailija, ent. muotitoimittaja
Karen Swan, synt. 1948 Englannissa ja asuu Sussexin maaseudulla. Kirjailijalla on tapana kirjoittaa ja julkaista kaksi kirjaa vuodessa, toinen kesäaikaan ja toinen jouluksi.

******
Ilmestyneet suomennokset:
Kesytön saari -sarja:
Kesytön saari 2023 - Varastetut hetket 2024
Käsittääkseni sarja on trilogia, mutta voi osia olla enemmänkin.

Lisäksi on lukuisa määrä suomentamattomia teoksia.
........

Kaikilla perheillä oli kymmeniä kellareita eri puolilla saarta. Toisissa säilytettiin myrskylinnunöljyä tai höyheniä, toisissa suolattuja lintuja, voita tai turvettta. Lampaat hakeutuivat usein kellareihin sateensuojaan, ja joskus joku asukas säikähti pahemman kerran, kun kellarista pyrähti lintu siipiään räpyttäen.

Karen Swan: Varastetut hetket, 424 s. - 2. osa Kesytön saari -sarjaan - suom. ilm. 2024 - The Stolen Hours - suomennos: Ilkka Rekiaro - kannen suunnittelu: Mirella Mäkilä - Storytelin äänikirja - kesto: 13 t 57 min. - lukija: Eija Ahvo - Otava

Sisältökuvaus kustantajan sivuilta:
"Karunkaunis skotlantilainen saari, vastentahtoinen morsian, kielletty romanssi. Vangitseva historiallinen kirjasarja jatkuu.

Mhairi MacKinnon on vanhin yhdeksästä lapsesta, ja perheen elannon vuoksi hänen on solmittava avioliitto. Sopiva sulhanen löytyy, mutta hänen karkeutensa tulee ilmi liian myöhään. Kihlautunut Mhairi palaa vielä kesän ajaksi kotiin naapurinsa Donaldin saattelemana. Heidän välilleen kasvaa syvä, aito rakkaus, mutta Donald on jo naimisissa. Lisäksi kesällä 1930 St Kildan saarten evakuointi lähenee.

Ystävykset Mhairi, Effie ja Flora vetivät yhtä köyttä jo Kesytön saari -sarjan avausosassa. Voivatko ystävät nyt auttaa Mhairia hänen kamppailussaan onnen saavuttamiseksi?


Pidän enemmän ensimmäisen osan tarinasta. Myös Varastetettujen hetkien alkupuoli on turhan pitkitetty ja tiettyjen asioiden kuvailu liian yksityiskohtaista. Nämä seikat paikoin pitkästyttivät.

Kiva, että ollaan palattu Hirtan saarelle ja hyvä, että päähenkilö on vaihtunut. Joskin ensimmäinen osa loppuu cliffhangeriin, joka ei sitten jatkukaan toisen osan alussa. Erikoinen ratkaisu, mutta syy miksi näin on tehty selviää myöhemmässä vaiheessa. Tämäkin osa jää kesken. 

Kirjailija on kirjoittanut 24 kirjaa, joista Varastetut hetket oli vaikein kirjoittaa, sillä Swan oli emotionaalisesti kiinni edellisen kirjan Effiessä ja Sholtossa. Lisäksi juonet oli punottava erilailla. Kiitoksissaan Swan kirjoittaa kirjoitusprosessista, muttei kerro milloin seuraava osa ilmestyy. Olisiko nyt vuorossa Floran tarina ja joko siinä kaikki juonenpäät yhdistettäisiin? Pengoin aika tovin eri sivustoja ja löysin lopulta tiedon, että alkuperäinen 3. teos ilmestyy kesällä 2024 ja totta tosiaan pääosassa näyttäisi olevan Flora. Milloin suomennos sitten tulee, sitä en tiedä. Täytyy malttaa odottaa.

Sarja juontaa juurensa historiallisista faktioista, mutta henkilöt ja heidän kohtaamansa haasteet ovat fiktiivisiä. Kukin kirja kestittyy yhteen hirtalaisista nuorista naisita, jotka olivat ystävyksiä ja naapureita saarella. Heidän tarinaansa nivoo yhteinen keskeinen arvoitus.

Lukija: eläytyykö Ahvo tässä osassa enemmän vai kuvittelenko vain?Ainakin mies- ja naisäänet luetaan erilailla. Enempi eläytyminen olisi alkanut tökkiä 

Ainakin tämä huone oli heidän omansa. Ainakin he olivat kaikki yhdessä. Ainakin he nukkuivat samassa paikassa joka yö.

Tracy Rees: Ruusutarha, 440 s. - suom. ilm. 2023 - The Rose Garden  2021 - suomennos: Anu Heino - Storytelin äänikirja -  kesto: 13 t 27 min. - lukija: Usva Kärnä - Sitruuna Kustannus

Äänikirjan sisältötiedot kustantajan sivuilta:

"Olive Westallen, 28, elää etuoikeutettua, joskin melko yksinäistä, elämää perheensä hulppeassa kodissa. Häntä pidetään liian vanhana menemään naimisiin, mutta hänellä on radikaaleja suunnitelmia perheensä tulevaisuuden varalle – suunnitelmia, jotka järkyttävät hänen yläluokkaista maailmaansa.

Ottilie Finch, 12, on vastikään muuttanut naapuriin. Perhe on hiljattain paennut Durhamista skandaalia, josta hän on autuaan tietämätön. Lontoo on uusi ihastuttava leikkikenttä, etenkin sen eläintarha ja kanaalit, joissa riittää vilskettä kaikkina kellonaikoina. Ainoa huono puoli on äidin salaperäinen sairaus, joka pitää tämän suljettuna huoneeseensa.

18-vuotiaalle Mabsille elämä kanaalilla on kaikkea muuta kuin eksoottista: se on jokapäiväistä työtä, jonka niukan palkan hän vie kotiin leskeksi jääneelle isälleen ja nuoremmille sisaruksilleen. Kun Mabsille tarjotaan kotiapulaisen paikkaa Finchien upeassa talossa, tilaisuus vaikuttaa pääsylipulta parempaan elämään. Hän ei kuitenkaan tiedä, ettei kaikki ole niin täydellistä kuin miltä näyttää. Pian Mabs sotkeutuu salaisuuksiin, jotka ajoivat Finchit pois edellisestä kodistaan."

Alku on turhan hidas, ja hieman sekava, mutta myös tämä tarina paranee loppua kohden. Epäilin siirappiseksi, muttei ollut liikaa. Mukava historiallinen hyvänmielen kirja viktoriaanisesta Englannista. Viktoriaaninen aika oli 1837 -1901, jolloin kuningatar Viktoria oli vallassa.
Ylläolevien kirjojen lisäksi vallan sopivaa kuunneltavaa alkuvuoden lomalaiselle.

Lukijan hieman lapsekas ääni sopii hyvin tarinaan.

++++++
Kirjailija,
työskennellyt muun muassa tarjoilijana, baarimikkona, myymäläapulaisena, kiinteistövälittäjänä ja luokka-avustajana
Tracy Rees, synt. 
1972 Isossa Britanniassa ja asuu Gowerin niemimaalla Etelä-Walesissa.

******
Ilmestyneet suomennokset:
Ruusutarha 2023
Lisäksi kirjailijalta on ilmestynyt muutamia kääntämättömiä historiallisia viihdekirjoja.
--------
Äänikirjapalvelun maksan itse.

Kommentit