John Boyne: Kaikki särkyneet paikat, jatko-osa

 

Minä olen vain henki, joka leijuu Puolan taivaalla, enemmänkin ajatus kuin henkilö. Joukko sattumanvaraisia ajatuksia leijailemassa pilvien seassa.

John Boyne: Kaikki särkyneet paikat, 368 s. - suom. ilm. 2023 - jatko-osa Poika raidallisessa pyjamassa -kirjalle - All the Broken Places 2022 - suomennos: Kari-Pekka Toivonen - Bazar

John Boyne oli päättänyt heti Poika raidallisessa pyjamassa -kirjan jälkeen, että haluaa kirjoittaa tarinaan jatkon. Mitä ensimmäisessä kirjassa tapahtuu ja etenkin miten se loppuu? En missään nimessä halua paljastaa näitä asioita jos on joku, joka ei muista tai ei ole lukenut kirjaa. 

Kaikki särkyneet paikat:
Vuonna 1946 äiti ja Gretel-tytär pakenevat Puolasta Pariisiin ja yrittävät aloittaa siellä uutta elämää sodan kauhujen jälkeen.
Äiti on kärsinyt tapahtuneesta niin paljon, että on alkanut juoda. Äiti haluaisi avioitua uudelleen saadakseen itselleen ja tyttärelleen elättäjän ja paremman elämän. Kun herra Toussaint alkaa pyydellä treffeille, on äiti innoissaan ja varma, että kosinta tulee. Miten sitten käykään, on toinen juttu. Sitä en paljasta.

Tytärtä puolestaan kiinnostaa kauppiaan Émile-poika. Mutta onko kiinnostus molemminpuolista vai onko pojalla jotain takaa-ajatuksia.

Vuonna 1952 kaksikymmentäyksivuotias Gretel muuttaa Australiaan saadakseen vihdoin rauhan elämäänsä. Gretel kohtaa vahingossa henkilön menneisyydestä. Henkilön, jonka näkeminen saa sykkeen nousemaan. Tunnistaako henkilö Gretelin?

Lontoo 2022
Leskirouva Gretel Fernsby on asunut samassa talossa kuusikymmentäkaksi vuotta ja kauan oli asunut alakerran asukaskin. Nyt  asunto on tyhjillään ja Gretel jännittää keitä asuntoon muuttaa. Muuttaja on nuorehko Dancy-Wittin perhe eli isä Alex, joka on elokuva-alalla. Äiti on näyttelijä, joka tosin on nyt kotirouvana. Perheellä on yhdeksänvuotias Henry-poika, johon Gretel tutustuu vaikka poika tuo mieleen muistoja, jotka haluaisi unohtaa.

Pian Gretel huomaa, että asunnossa tapahtuu jotain. Vanhus on huolissaan ja pohtii pitäsikö tehdä jotakin vai vain ummista silmät. Menneisyyden tapahtumat valtaavat mielen ja Gretel tekee ratkaisunsa. 
--------
Tarina etenee aluksi aika hitaasti ja olen jo hieman tuskastua. Eikö mitään tapahdu. Tapahtuu, tapahtuu, mutta aikanaan. Olin kärsimätön. Mitä pidemmälle lukee, sen enemmän tarina alkaa kiinnostaa ja vetää imuunsa. Boynemaiseen tyyliin, tarinassa on tietysti yllätyksiä. Ihan kuin lukisi psykologista trilleriä. Tämän vuoksi kirjasta ei voi kertoa kovin paljoa.
Gretelin tekemä päätös jää ajatuksiin. Olisinko minä tehnyt samoin? En tiedä.

Luvut vaihtelevat menneisyyden ja nykyisyyden välillä ja Gretel on tarinan kertoja.
Tämä ei ole keskitysleirikirja, vaikka sitä sivutaankin. 

Teoksen voi lukea vaikkei olisi lukenut Poika raidallisessa pyjamassa-teosta, mutta kyllä sen lukeminen vahvistaa tätä toisen osan tarinaa. 

Muutamaa teosta lukuunottamatta olen lukenut kaikki Boynen suomennokset, joista olen eniten pitänyt Vartioidusta talosta sekä Poika vuoren huipulla. Poika raidallisessa pyjamassa onkin sitten omaa luokkaansa.
Poika vuoren huipulla -kirjaa pidetään Poika raidallisessa pyjamassa -kirjan sisarteoksena.

Kansi on hienosti linjassa ensimmäiseen osaan. Sama raidoitus molemmissa.

+++++++
Kirjailija
John Boyne, synt. 1971
*) Boyne on kirjoittanut eniten novelleja, nuortenkirjoja 6 kpl ja romaaneja 14.
Teoksia on käännetty yli 60 kielelle. Poika raidallisessa pyjamassa -teosta on myyty maailmalaajuisesti yli 11 miljoonaa kappaletta. Kirjan pohjalta on tehty myös elokuva, jonka olen nähnyt. Elokuva ei tehnyt minuun yhtä suurta vaikutusta kuin kirja. Nenäliinaa kummassakin silti tarvitaan. 

*******
Ilmestyneet suomennokset:
Poika raidallisessa pyjamassa 2008 - Kapina laivalla 2009 - Tarkoin vartioitu talo 2011- Nooa Notkoniitty karkaa kotoa 2011 (nuortenkirja) - Kuudes mies 2013 - Leijuva poika (nuortenkirja)  2014 - Poika vuoren huipulla 2017- Kaikki särkyneet paikat 2023

Toivoisin lisää suomennoksia, esim. tulevan sarjan, jonka ensimmäinen teos ilmestyy marraskuussa2023 (Water) Sen sisältöä kävin hieman kurkkimassa. Sitten on tulossa Earth, Fire ja Air.
(*Lähde: Boynen kotisivut)

Kommentit