Joonatan Tola: Punainen planeetta & Tatiana Elf: Erokeskusteluja

 

Autofiktiivinen teos, jossa Tola kertoo suvustaan, etenkin nuorena sairastuneesta isoisästään ja omasta isästään, joka sairastui nuorena skitsofreniaan.
- Erokeskusteluja on kuunnelmanomaisesti toteutettu tarina, jossa neljä henkilöä keskustelee eroista. 

Puhelu keskeytyi kamalaan huutoon: lapset kirkuivat kurkku suorana, luoja ties mikä taas oli vialla. Ei saatana, päätin että lähden sittenkin, lähden heti aamusta, pieni hermoloma vainajan kanssa voisi itse asiassa tehdä ihan hyvää.

Joonatan Tola: Punainen planeetta, 344 s.  osa 1/3 - ilm. 2021 - kansi: Tuomo Parikka - Storytelin äänikirja - kesto:11 t 12 min. -  lukija: Ilkka Villi - Otava

Esittelyteksti kustantajan sivuilta:

"Koko planeetta ei ollut synnyttänyt isääni jännittävämpää miestä.

Joonatan saa puhelun Pohjois-Karjalaan: isoäiti vetelee viimeisiään. Joonatan pakkaa autoon isänsä sotakypärän ja ajaa isoäidin luo Töölöön. Isoäiti luulee poikansa Mikon saapuneen. Joonatan muistuttaa Mikon kuolleen ja kysyy, mitä isoäiti muistaa pojastaan. Isoäiti ei halua muistella. Joonatan alkaa tutkia ja kirjoittaa omaa ihmeellistä elämäntarinaansa. Lopputulos on karnevalistisen hurjasti elämää sykkivä sekä samaan aikaan sielua ravistavan traaginen kertomus."

Kuuntelin ajattemattomuuttani osat 1 ja 2 väärinpäin, mutta loppujen lopuksi sillä ei tainnut olla suurtakaan merkitystä. Kirjan alussa pääosassa on isoisä Jaakko, joka oli taitava kirurgian erikoislääkäri, kunnes vain kolmekymmentäneljävuotiaana jäi polioepidemian jäljiltä hengityshalvauspotilaaksi. Ollessaan kotona myös Jaakon pikkulasten oli opeteltava imemään limaa isän keuhkoista, jottei isä tukehtuisi. Loppuelämänsä Joonatanin isoisä vietti sairaalassa. 

Sitten kerrotaan isästä, joka sairastui nuorena skitsofreniaan. Isä kuuli päässään kaikenlaisia ääniä. Välillä "esiintyy" natsiupseeri, intiaani, juutalainen tai jopa Jeesus.
Perhe muutti jatkuvasti paikasta toiseen ja näin isä eristi perheen muusta suvusta. Isän toilailuja, lukemattomattomia mielisairaalakäyntejä sekä useita itsemurhayrityksiä on kirjassa pikkuisen liikaa. Kaikkea tarinointia kattaa musta huumori, joka on varmaan auttanut Tolaa kirjoittamaan ja nyt, lukijaa lukemaan/kuuntelemaan. Sukutarina, joka saa surulliseksi ja samalla hymyilyttää. En halua käyttää sanaa "naurattaa", sillä tapahtumat ovat olleet traagisia, enkä osaa nauraa niille vaikka teksti onkin humoristista. 

Kirja on vaikuttava. Välillä teot/tapahtumat kuulostavat absurdeilta ja epätodelliselta. On kyllä erikoinen perhe ja suku, jota elämä on kolhinut. On rohkeata Tolalta avata lapsuuttaan kertomalla näinkin kipeistä asioista. Asioista, jotka ovat olleet vaiettuja ja häpeällisiä. Kuten se, ettei perheellä ollut rahaa käytettävissään ja jos oli, niin taiteilijaisä haaskasi rahat kalliisiin taiteilijatarvikkeisiin, taksilla-ajoihin tai baarikäynteihin. Kaikki neljä lasta jäivät ilman ruokaa ja saattoivat elää riisillä. 

Teos pohjautuu tositapahtumiin, mutta täytyy muistaa, että me kuulijat emme tiedä mikä tarinassa on totta ja mikä fiktiota. Sen tietävät vain Joonatan ja hänen läheisensä.
Monien yrityksien jälkeen Mikko-isä "onnistui" tappamaan itsensä vain kolmekymmentäviisivuotiaana.  Tällöin Joonatan oli viiden vanha. Muutamaa vuotta myöhemmin MS-tautia sairastava äiti menehtyi ja pienet lapset sijoitettiin perhekotiin. Näistä asioista tarkemmin seuraavassa osassa (Hullut ihanat linnut), jossa kerrotaan mm. siitä miten lapsi-Joonatanista tulee äitinsä hoivaaja.

Hyvä kirja! Kolmatta osaa odotellen. 

++++++++
Kirjailija, suomen kielen maisteri, tohtoriopiskelija
Joonatan Tola, synt. 1983, asuu Helsingissä (vai vielä Joensuussa?)

*********
Ilmestyneet teokset:
Punainen planeetta  2021 - Hullut ihanat linnut 2023
Tulossa: Kolmas osa - ilmestymisaika auki

(Bonuksina Maria Turtschaninoff: Suomaa, Johanna Venho: Martti Suosalon tähänastinen elämä ja Anneli Kanto: Kullan kaipuu

Lukija hyvä.
...........
Kasperi:" No, Laura tässä haluaa, että jokainen valitsee yhden aterian ja valmistaa sen muille. Tyyliiin aamupala, lounas ja dinneri jälkkärin kanssa. Sit se kuvataan ja laitetaan someen, jotta kaikki näkee kuinka upeesti me syödään mökillä."

Tatiana Elf: Erokeskusteluja,  200 s. -  ilm. 2023 - kansi: Sanna-Reeta Meilahti - Storytelin äänikirja - kesto: 3 t 19 min - lukijat: Eero Ritala, Alina Tomnikov - Deogracia Masomi, Lotta Kaihua (ja Taina Elf lukee kiitokset) - Into Kustannus

Sisältöesittely kustantajan sivuilta:
"Palkitun käsikirjoittajan, Tatiana Elfin nerokas romaani Erokeskusteluja, kuvaa kahden pariskunnan kriiseilyä vimmaisen dialogin ja huumorin keinoin.

Toinen on unelmapari, toinen selvästi kriisin ja eron partaalla. Yhteisen mökkiviikonlopun aikana naamiot riisutaan ja todelliset tunteet myllätään esiin.

Laura on ylisuorittava ruokakriitikko, äiti, ystävä ja vaimo, joka uskoo, ettei koskaan eroa miehestään. Burn-outin kokenut Kasperi välttelee aroista asioista puhumista ja elelisi mielellään rennosti. Läheiset uskovat, että tämä Instagram-perfect-pari eroaa hetkenä minä hyvänsä.

Sini on sukupuolen tutkimuksen maisteri ja vapaa kirjoittaja, jota ärsyttää ympärillään moni asia. Hän haluaisi korjata kaiken, vaikka muut ehkä eivät. Avomies Jesse on Sinin paras ystävä, joka viihtyy huoltomiehen työssä. Pari on ollut yhdessä kymmenen vuotta, ja läheiset uskovat, etteivät nämä koskaan eroa.

Mutta mitä tapahtuu, kun tutut asetelmat vaihtuvat eikä mikään ole enää sitä, miltä vaikutti."
.......
Tämä on kuin kuunnelmaa kuuntelisi, mutta ilman äänitehosteita. Neljä ihmistä, kaksi pariskuntaa. Toinen naimisissa ja yksi lapsi. Toinen on lapseton avopari.
Pariskunnat ovat vetäytyneet mökille viettämään mukavaa viikonloppua. Toisin käy. 
Välillä pariskunnat keskustelevat keskenään ja joskus naiset ja joskus miehet, joskus ristiin.
Henkilöt käyttävät puhekieltä kielioppivirheineen ja alapään sanaa viljellen.  
Hyvä idea ja hyvin kirjoitettu vaikeasta aiheesta, mutta vähän väsytti aiheen pyörittäminen. Hyvät lukijat pelastivat paljon. 

++++++
Kirjoittaja, käsikirjoittaja
Taina Elf, synt. 1975 tai 1976. Elf on kirjoittanut monia tv-sarjoja, kuten esim. Robaa

******
Ilmestyneet teokset:
Erokeskusteluja 2023

Lukijat hyviä.
...........
Äänikirjapalvelun maksan itse.

Kommentit