Terhi Rannela: Yöuinti ja muita novelleja - nuoriso

Eihän meidän tarvitsisi riidellä, jos sä osoittaisit jotain kunnioitusta mua kohtaan. Enkö mä oo muka sun mielestä sen arvoinen?

Terhi Rannela: Yöuinti ja muita novelleja, 111 s. - ilm. 2022 - nuorisoteos - kansi: Timo Numminen - Otava

 
Yöuinti koostuu viidestätoista lyhyestä novellista. Novellit voi lukea erikseenkin, mutta enenmmän saa irti jos lukee järjestyksessä, sillä ne linkkautuvat mukavasti toisiinsa henkilöhahmojen kautta. 

Ihan lyhyesti novellien sisällöistä:
1440 minuuttia - Ira muistelee ensirakkauttaan ja toivoi usempina päivinä ensirakkaudelleen pelkkää hyvää.

Paljasjalkainen poika - Maarika on kirjastossa valitsemassa runokirjoja kun kuulee puhetta. Suttuisen oloinen mies lukee ääneen kirjaa ja hänen edessään nuori siro poika tanssii. Mistä onkaan kysymys? 

Pitkä liitto - Poika on ensimmäistä kertaa tyttöystävänsä kotona. He olivat seurustelleet kuukauden ja nyt kun tytön kotona ei ole ketään sinne voi mennä. Mutta voi siunatkoon, missä kunnossa tytön koti on. Voiko suhde jatkua, jos sängyn alta löytyy pölyinen ahven?

Bling bling baby - Isä löytää Mellun huoneesta tosi kalliin käsilaukun. Mistä se ja kaikki muu kallis roina on peräisin? Isä antaa 30 euroa kuukausirahaa, joten sillä ei pitkälle pötkitä. Isälle ei voi kuunaan kertoa mistä ja miten Mellu rahat hankkii.

Häkkivaraston tyttö - Jennyn äiti Jannica ei ollut maksanut vuokraa puoleen vuoteen ja daa jäädön. Lisäksi naapurit eivät olleet tainneet pitää äidin yöbileistä. Niinpä Jenny tekee kaupoista pieniä näpistyksiä ja muuttaa asumaan taloyhtiön kellariin. Siellä on vessa ja suihku ja hiljaista, mutta kauanko Jenny pystyy kellarissa asumaan ennen kuin jää kiinni?

Barbin kunnianpalautus - Aamun Lehden livessä on suora lähetys, jossa Ada haastattelee Lumia. Livestriimi lähetetään Galleria Fridasta, jossa avataan 16-vuotiaan Lumin Barbi-aiheinen taidenäyttely

Majakanvartija - 16-vuotias Paju on äitinsä kanssa Uudessa-Seelannissa. Uudenvuodenlupauksenaan Paju oli päättänyt luopua älykännykästään, ainakin hetkeksi. Nyt Pajulla on aikaa muistella menneisyyttään

Sensei Sakura - Hugo löytää kaapin perältä sievän farkkuihin ja korkeakauluksiseen puseroon puketuneen japanittaren. Mitä ihmettä? Hugo raahaa robottinuken kaapista ja alkaa puhua sille. Nukke kertoo olevansa isoveljen sensei eli tunnetaitojen opettaja. Voisiko Sensei Sakura opettaa Hugollekin jotakin?

Roosa - Yliopisto oli pyytänyt palauttamaan Sensei Sakuran ja se palautetaan kun isä löytää sen. Leo oli deittaillut Roosan kanssa kuukauden päivät ja nyt pyytänyt yökylään. Leo oli kysynyt neuvoja Sensei Sakuralta, mutta osasiko tämä neuvoa? Vanhemmat olivat järjestäneeet tortillailtamat, mutta tuleeko Roosa?

Kauniita unia, oman kullan kuvia - Z. alkaa lähtellä mustasukkaisia viestejä eräänä yönä 02.14. Vastaanottaja ei ole ilahtunut ja yrittää lopettaa häiriköivät viestit. (Novelli koostuu tekstiviestikuplista)

Hollywwood - Ruu on työväenopistolla kurssilla kun kuulee, että ylihuomenna taloon  saapuisi Hollywoodista kuvausryhmä. Kotona Ruu googlaa: paikalle tulisi komea 42-vuotias Aaron Paul, jonka varallisuus on yli 20 miljoonaa dollaria. Ruu pohtii kuinka saada mies rakastumaan ensisilmäyksellä.
 
Kirjoja ja kuppi kuumaa -podcast - Maarika kertoo millaista on potea todellista lukujumia ja miten siitä pääsee irti.

Punainen paroni - Sanni on nuori lintubongari, joka tapaa lintutornissa eläkkeellä olevan Kalevin. Yhdessä he yrittävät bongata sääksikoirasta, jolle on annettu nimi Punainen paroni. Näinköhän lintua, joka aina saa saaliin, näkyy?

Rakkauskirje - Johannes on viime aikoina auttanut pappaa kauppa-asioissa ja siivoamisessa. Pahvilaatikosta paljastui värikkäitä kierrekantaisia vihkoja, jotka olivat edesmenneen mummin runokirjoja. Siitä pappa saa idean. Jospa Johannes kirjoittaisi kirjeen tyttöystävälleen. Pappa voisi auttaa.

Yöuinti - Aaro lähti kesäiselle yöuinnille ja pettyy kun paikan onkin vallannut tuntematon poika.
Mitä tehdä? Poistuako vai etenisi ja näkisi taas sen vaivan, että selittäisi jotenkin olevansa aistivammainen. Löytyykö yhteinen sävel?

Yöuinti on nuorisolle kirjoitettu teos, mutta hyvin sen voi varttuneempikin väki lukea. Novellien kautta pääsee mukavasti nuorison elämään. Lyhyet novellit etenevät sujuvasti ja näin niistä muodostuu mukava kokonaisuus, pikku kirjanen.

Olen pitänyt kaikista lukemistani Rannelan kirjoista. Niissä on vain sitä jotakin, joka puhuttelee minua, oli aihe mikä tahansa. Pidän myös siitä, että teoksia on eri genreistä kuten allaolevasta ilmestyneistä kirjoista voi huomata. Monissa kirjoissa on ovelaa myös se, että itsekin pysähdyn ja alan miettiä omaa elämääni ja tapojani. 
Yksi teos, josta erityisesti olen pitänyt on Punaisten kyynelten talo, josta valitettavasti ei ole arviota. (Luettu ennen blogiaikaa.)
Monipuolinen kirjailija, joka aina täysillä paneutuu kulloiseenkiin kirjaan, tutkii taustat ja lisäksi vielä kirjoittaa eläytyvästi ja hyvin. Lukekaa ihmeessä Rannelan kirjoja!

+++++++
Kirjailija, toimittaja, sanataideohjaaja
Terhi Rannela, synt. 1980 Outokummussa ja asuu Tampereella.

Tapasin Rannelan kirjamessuilla syksyllä 2022.

*******
Ilmestyneet teokset:
Historialliset romaanit: Punaisten kyynelten talo 2013 - Frau 2016 - Kiivaat 2019 

Muut:  Äiti - Ajatuksia äkkikuoleman jälkeen 2020 - Kirjeiden lumo 2021 - Yöuinti ja muita novelleja 2022 (nuorisoromaani)

Tietokirjat: Kirjoita nuorille, luovan kirjoittamisen opas 2010 - Frau-romaanin työkirja (e-kirja) 2016 - Kesyt kaipaavat, villit lentävät (matkapäiväkirja) 2018 - Miksi en kirjoittaisi (yhdessä Päivi Haanpään kanssa) 2019
Lisäksi lukuisia nuortenromaaneja.

Linkkejä edellisiin teoksiin:
Tietokirja, + proosa : Kirjeiden lumo

Koskettava teos, omaa elämää: Äiti - ajatuksia äkkikuoleman jälkeen

Vastarintaryhmä jatkosodan aikaan Tampereella. Ryhmään kuului ajaikäisiä henkilöitä. Tarina on fiktiota, mutta perustuu todellisiin tapahtumiin: Kiivaat


Kommentit