Hei! Minä en tiedä sinun nimeäsi. Toivoisin, että olisit joku niistä martoista tai liisoista, joita luokalla oli vähintään kaksi ja joita ei koskaan opittu erottamaan toisistaan. Minua ei kukaan muista. (Vuosi 1955)
Terhi Rannela: Kiivaat, 210 s. - ilm. 2019 - historia - jatkosota -kansi: Laura Noponen - Karisto *********kirjaston kirja
Kirjan johdanto:
Tampereella toimi jatkosodan aikana vastarintaryhmä, joka vastusti Suomen hyökkäyssotaa liittolaisensa Saksan rinnalla. Ryhmään kuului alaikäisiä tyttöjä ja poikia, jotka tekivät sabotaasitekoja ja levittivät lentolentisiä. Heidät saatiin kiinni ja tuomittiin erimittaisiin rangaistuksiin.
Romaanin henkilöt ja osittain miljöötkin ovat fiktiivisiä, mutta kirja pohjautuu todellisiin tapahtumiin.
Vuonna 1955 Salme Maria Laine, os. Kiivas alkaa kirjoittaa kirjettä nuoruudenrakkautensa, Toivon, vaimolle, jota ei kylläkään tunne. Miksi kirjoittaa, sitä pohdin. Halusiko vain puhdistaa pöydän menneisyyden haamuista? Päästä tunnustamaan tekojaan "ääneen"? Ja jospa se avioliitto Arvon kanssa muuttuisi sitten muuksikin kuin pelkäksi tarvitsemiseksi.
- Onko mieltä kirjoittaa ihmiselle, josta ei tiedä mitään...Meillä ei ole yhteistä historiaa ja tuskin yhteistä tulevaisuutta näitä sivuja enempää... Kirjoitan sinulle kuin pikkusiskolleni, jos minulla sellainen olisi... Anna minulle aikaa, sillä päästäkseni tähän päivään, siihen, miten sinun ja minun tiemme lopulta risteävät, minun on aloitettava kaukaa.
Kirjeessä Salme palaa aikaan, jolloin jatkosota syttyi. 16-vuotias Salme ja hänen ystävänsä halusivat tuolloin osallistua omilla tavoillaan sodankäyntiin. Salme kertoo millaista on olla arastelematon, arkailematon, urhoollinen, urhea, uskalias, peloton, huimapäinen, lujahermoinen, vahva, päättäväinen ja vapaa. Entä millaista oli olla raukka, keltamaksa, pelkurimainen, arka, jänishousu, itkupilli?
Nuori Salme asui mummonsa ja veljensä Eikun kanssa Pispalassa. Kaarina-äiti oli ollut 19-vuotias saadessaan Salmen. Äiti oli kiihkokommunisti, joka liikkui jo tietyissä piiressä ja joutui usein Etsivän keskuspoliisin kuulusteluun. Äidin suurin esikuva oli *) Hilja Pärssinen. Mummon edessä Salme uskaltaa olla vähän uhmakas, sillä Salme on mummon tyttö. Pispalasta, sitä ei sovi unohtaa. Salme päätyy alaikäisten kommunistiystäviensä Kertun, Arvon, Toivon ja Veksan kanssa tekemään tihutöitä Tampereella.
Nuoruudenajan paras ystävä Kerttu ohjeistaa ja opettaa elämästä kaikenlaista, mm. kuinka tupakoidaan:
- Ihan hirveän makuista.
- Älä liioittele. Se on hyvää.
- Ei se hyvää ainakaan ole.
- Siihen tottuu.. Alat nyt vain harjotella... Tekemällä oppii. Vuoden päästä naurat tälle. Silloin osaat jo vetää kunnolla henkeen, toivottavasti aiemmin.
Touhut eivät tietenkään jää tupakoimiseen, vaan nuorisojoukko levittää lehtisiä, seisoo ruokajonoissa agitoimassa ihmisiä ja tuhoaa muuntajia ja armeijan kalustoa. Mummo tietää mitä Salme touhuaa.
- Toivon totisesti, ettei sinun tarvitse ampua, mutta kyllä naisihmisenkin on hyvä se taito oppia. On ennenkin osattu... Kun mietit uskallatko kantaa asetta, muista pappasi. Jos et ole varovainen, ne samat miehet ovat perässäsi. Tässä kaupungissa on pahuutta, ei se ole poistunut, vaikka ne miehet ovat vanhentuneet.
Tarina kertoo vaihdellen 1940-luvusta ja 1950-luvusta, jolloin kolmikymppinen Salme on mennyt naimisiin entisen tihutyökaverinsa, Arvon, kanssa. Menimme naimisiin koska me tarvitsimme toisiamme.
Salmen kirje loppuu vuoteen 1955. - Luulen, että me olisimme pitänet toisistamme, sinä ja minä. Kahdella naisella, jotka ovat rakastaneet samaa miestä, täytyy olla paljon yhteistä.
Rannela on taas löytänyt hyvän aiheen ja kirjoittanut koskettavan tarinan. Useat nykyajan teineistä kulkevat känny kädessä somettamassa, kun taas osa tuon ajan nuorista kulki kassit täynnä dynamiittia.
Kiva kerrankin sanoa näin päin: enemmänkin olisin voinut lukea, mm. Salmen nuoruuden kotioloista. Salmesta ja Arvosta. Kaarina-äidin elämästä. Ja Toivosta. Toivosta ja Salmesta silloin nuorina. Ja lisää selostusta miksi nuoret tytöt (ja pojatkin) lähtivät tälle radikalisoitumisen tielle, paljonko loppujen lopuksi tarvittiin houkuttelua... ?
Rannela on taas taustatyönsä tehnyt, siitä kertoo yli kahden sivun mittainen lähdekirjallisuusluettelo. Arvostan, kiitos!
Kansi on myös hyvä, yksinkertainen.
Pidin Kiivaistakin, mutta suosikkejani ovat olleet Punaisten kyynelten talo 2013 sekä Kesyt kaipaavat, villit lentävät (matkapäiväkirja) 2018.
Perhonen on lennähtänyt pakon ja lepattaa keltaisilla siivillään räystään kohdalla, sitten ylöspäin kunnes katoaa näkyvistä.
P.S. Hilja Pärssinen (1876 - 1935) oli opettaja, toimittaja, kansanedustaja ja kirjailija. Pärssinen työskenteli Työ-lehdessä, Työlaisnainen-lehdessä ja ehti olla hetken v. 1918 Suomen kansanvaltuuskunnan jäsen. Samana vuonna Hilja Pärssinen pakeni miehensä kanssa Venäjälle tarkoituksenaan päästä sitä kautta Sveitsiin, mutta pariskunta ei onnistunut. Päätyivät lopulta Viroon, josta heidät palautettiin Suomeen. Hilja tuomittiin maan- ja valtiopetoksista vankeuteen 12 vuodeksi, mutta vapautettiin 1923. Pärssinen on julkaissut useita teoksia nimillä Hilja Liinamaa tai Hilja Liinamaa-Pärssinen. Hilja Pärssistä sanotaan sosialismin soihdunkantajaksi.
(Lähde: Naisten Ääni)
++++++++
Pari sanaa kirjailijasta:
Terhi Rannela, kirjailija, toimittaja, sanataideohjaaja, synt. 1980 Outokummussa ja asuu Tampereella.
Esikoisnuortenkirjansa Rannela julkaisi jo 23-vuotiaana (Puhdas valkoinen 2004). Kirjailija sanoo olevansa kirjojen ja elokuvien suurkuluttaja. Muita harrastuksia ovat kuntoilu, tamperelaiset kahvilat, divarit, feminismi, Madonna ja elämästä nautiskelu.
(Lähde: Kirjasammon kirjailijasivu)
Terhi Rannela pitää blogia, jota minäkin seuraan. Jos kiinnostaa, niin osoite on: https://terhirannela.org
********
Ilmestyneet teokset:
Historialliset romaanit: Punaisten kyynelten talo 2013 - Frau 2016 - Kiivaat 2019
Tietokirjat: Kirjoita nuorille, luovan kirjoittamisen opas 2010 - Frau-romaanin työkirja (e-kirja) 2016 - Kesyt kaipaavat, villit lentävät (matkapäiväkirja) 2018 - Miksi en kirjoittaisi yhdessä Päivi Haanpään kanssa) 201
Lisäksi lukuisia nuortenromaaneja.
...................
Kirjablogeissa vietetään naistenviikkoa. Haasteen järjestää Tuija Tuijata-blogista.
https://tuijata.com/
Tänäänkin naiskirjailija eli Terhi ja päähenkilö on Salme.
Nimipäiväonnittelut: Marketta, Maarit, Reetta, Reeta, Maaret ja Margareeta!
Kirjarouva, mainio kirjavalinta naistenviikolle!
VastaaPoistaKiivaat-romaanin aihe on kiinnostava, uusi kulma sotaan. Kirjassa on myös sopivasti yllättävyyttä. Hyvä!
Oli myös mielenkiintoista seurata tuttuja kulmia.
PoistaEnkä olisi pannut pahaksen, jos tarinaa olisi ollut lisääkin.