Gabriel Korpi: West Endin tytöt & Täydellinen päivä & Timantti ja ruoste, osat 1- 3


Valo Kurki on monessa mukana. Ei ihme, sillä miehellä on useita ammatteja. Hyppää mukaan Kurjen lentoon. 

Se alkoi kuten tällaiset tarinat alkavat: toimistoon käveli kaunis nainen. Onnekas hän oli myös. 

Gabriel Korpi: West Endin tytöt, ilm. 2020 / 2021 (Ä) , 212 s. - 1. osa Valo Kurki -sarjaan - Storytelin äänikirja - lukija: Petri Hanttu - kesto: 5 h 30 min - BoD -omakustanne / SAGA Egmont

Kaikkien osien esittelytekstit BoD:n sivuilta.

"West Endin tytöt on 90-luvun Helsinkiin sijoittuva kepeä, surumielinen ja nopealukuinen rikosromaani. Valo on entinen poliisi, joka hoitaa perimäänsä osto- ja myyntiliikettä ja siinä sivussa muitakin liiketoimia. Kun Valoa pyydetään tutkimaan vuosikymmenen takaista museonjohtajan murhaa, hän joutuu kasvokkain myös omien kipeiden muistojensa kanssa. Kuka oli Ursula Tanner ja kuka halusi hänen kuolevan? Ja onko Valon oman tunnelin päässä valoa - edes uuden miesystävän kautta?"

Päähenkilö Valo Kurki on siis entinen rikosetsivä, joka peri Helsingissä sijaitsevan vanhojen tavaroiden kaupan. Sivutyönään Kurki on yksityisetsivä.

Valo asuu kissojensa Sylvin ja Urhon kanssa. Lisämaustetta tarinaan antaa Kurjen seksuaalinen suuntautuminen. Homoseksuaalisuus on listattu psykiatriseksi sairaudeksi aina vuoteen 1981 asti. Näin ollen asia saattaa vielä 1990-luvulla aiheuttaa  jonkinlaisia ongelmia tai sitten ei. Nähtäväksi jää.

Pidän päähenkilöstä, mutta kaipasin aloitusosassa hahmon syventämistä. Taitaa olla tietoinen valinta, ettei sitä nyt tehty.
Jatkuu enemmän kolmannen osan jälkeen. ⤵️

Mutta toisaalta - tämä oli hänen pimeänsä. Ihan tuttu pimeä. Hän tuli pimeän kanssa toimeen, ihan niin kuin kotisohvalla lekottelevat kissatkin, jotka tervehtivät häntä samaan aikaan haukottelemalla ja naukumalla, kun hän avasi kotinsa oven Hauhontiellä.

Gabriel Korpi: Täydellinen päivä, 204 s. - 2. osa Valo Kurki -sarjaan - ilm. 2020/2021 (Ä) Storytelin äänikirja - lukija: Petri Hanttu - kesto: 5 h 20 min - BoD-omakustanne /SAGA Egmont 

"Entinen poliisi, nykyinen vanhan tavaran kauppias Valo Kurki saa perhetutultaan pyynnön selvittää tapaturmaksi tulkittua kuolemantapausta. Tapaus vie Valon oudoille poluille: onko kyseessä sarjamurhaaja, vai onko kaikki vain sattumaa ja Valon mielikuvitusta? Apua tutkimuksiinsa Valo saa vanhoilta ystäviltään ja verkostoiltaan, mutta keneen hän voi luottaa?

Yksityiselämässäkin tapahtuu yllättäviä käänteitä, kun Valo saa postia toiselta puolen maailmaa. Synkeä syksy ehtii kääntyä pakkastalveksi, ennen kuin arvoitukset ratkeavat - tai ainakin osa niistä.

Täydellinen päivä on jatkoa West Endin tytöille. Sarja sijoittuu 1990-luvun Helsinkiin."

Toisessa osassa saakin tietää enemmän Valo Kurjesta, hänen menneisyydestään ja sukunsa salaisuuksista. Yllätyksiä tulee myös Valolle. Tuleeko jatko-osissa ilmi vielä jotakin? 

Mistä kevät alkaa? Siitä, kun mustarastas alkaa aamuyöllä vihellellä hevoskastanjassa. Tuo on ollut täällä koko talven, ajatteli Valo avatessaan sälekaihtimen. Ei se ole palannut mistään. Mutta tajuaa kuitenkin, että jotain on muuttunut, mennyt eteenpäin.

Gabriel Korpi: Timantti ja ruoste, 208 s. - 3. osa Valo Kurki-sarjaan - ilm. 2021/2022 (Ä) - Storytelin äänikirja - lukija: Petri Hanttu -  kesto: 5 h 19 min. - BoD-omakustanne / SAGA Egmont

"Entinen poliisi, nykyinen vanhan tavaran kauppias ja yksityisetsivä Valo Kurki lähtee kesänviettoon pieneen ruukkikylään. Silverforsin idyllisen pinnan alla tuntuu kuitenkin lymyävän asioita, joista Valo ei voi olla kiinnostumatta. Mihin hän tulee sohaisseeksi? Osaako Valo lopettaa ajoissa vai joutuvatko viattomat kärsimään, kun menneisyyden salaisuudet paljastuvat?"

Nyt vasta tartuin näihin Gabriel Korven dekkareihin, vaikka olen kuullut kirjoista hyviä mainintoja. Ei ihme, että kehutaan, sillä törmäsin myös tietoon, että tekijä on kirjailija, joka ei halua julkisuuteen. Ensimmäistä osaa kuunnellessa ajattelin alkuunsa, että jälki on ammattimaista tai sitten asialla on todella taitava esikoiskirjailija. Jotenkin vaan aina saattaa epäilyttää kun kirja on omakustanteinen. Tässä tapauksessa se on turhaa.

Entä Valo Kurjen rakkauselämä? Siitä en ole vielä maininnut. Kyllä, kyllä Valolla jonkinlainen suhde on. Tässä kolmannessa osassa Valon ystävä houkuttelee miestä muuttamaan kesäkuukauksi Silverforsin ruukkikylään. Mutta malttaako mies jättää Helsingin?

Kolmannessa osassa käsitellään lisää Valon sukua.
Osissa yksi ja kaksi liikutaan Helsingin maisemissa ja kolmosessa aika paljon Silverforsin ruukkikylässä. Silverfors -niminen paikka kyllä löytyy, mutta Ruotsista. Liian kaukana soveltuakseen Korven kirjaan. Olisiko muka Fiskarsin ruukkikylä, joka sijaitsee  Raaseporain kaupungissa noin tunnin ajaomatkan päässä Helsigistä.

Mietin kuunnellessani, että kas kun kukaan isompi kustantamo ei ole napannut näitä dekkareita. Tai mistäpä tiedän, vaikka kirjoista olisi tehty tarjouksia, joita kirjailija ei vain ole halunnut hyväksyä.

Pari pikkuasiaa: kieliopista sattui korvaan se, että te-pronominin kanssa verbi taivutetaan yksikköön jos yhtä henkilöä teititellään eikä monikoon kuten kirjassa.
3. osa: Lainaus: "Ei saapas eikä paikkakunta, vaan matkapuhelin. Se sijaitsi tiskipöydällä". Kuka sanoo, että matkapuhelin sijaitsee jossakin? 

Äänikirjasovelluksessa kirjojen kannet ovat erilaiset kuin paperiset (netissä nähtyä). Paperikirjojen kansiin olisi voinut satsata vähän enemmän kiinnostuksen herättämiseksi. Äänikirjojen kannet ovat mukavasti linjassa kuten kuvista näkee.

Olen todella iloinen, että vihdoin otin kuunteluun tämän sarjan. Helppolukuisia (tai tässä tapauksessa helppokuunteluisia) ja hieman erityylisiä dekkareita, jotka ovat virkistävä lisä muuhun kotimaiseen dekkarikirjallisuuteen. Sopivasti henkilöhahmoja eikä pitkitettyjä turinointeja. Myös ajankohta, 1990 -luku, viehättää fakseineen yms. ajankuvineen. Pidin sen verran, että kolme ensimmäistä osaa päätyi viime vuoden kotimaisten dekkareiden top-listalleni. 

Top-lista näkyy täällä: Kirjavuoteni 2022 top-listoineen ja tapahtumineen

Uteliaisuudesta vilkaisin myös asuinpaikkani kirjastovaraukset (PIKI), jossa kirjoja on sekä lainassa että saatavilla. Neljättä osaa ei vielä näy PIKI:ssä eikä äänikirjapalvelussani, mutta tullevat aikanaan.

En tiedä tarkkaan milloin neljäs osa ilmestyy, mutta saattaa olla, että lukijoilla on vielä aikaa lukea kolme edellistä osaa. Siis, hopi hopi.

Lukija on miellyttävä-ääninen, mutta tauotusta voisi hieman miettiä (osa 1). Jatkosssa lukeminen parani tältä osin. Yleensä en pidä jos dekkareissa eläydytään, mutta lukija eläytyy juuri sopivasti, esim maiskauttaa suutaan ohimennen. Petri Hanttu lukee myös neljännen osan. 

++++++
Kirjailija
Gabriel Korpi (pseud) on niin salainen, että oikea henkilöllisyys on salattu. (Tämähän aiheuttaa kihisevää uteliaisuutta.)

******
Ilmestyneet teokset:
West Endin tytöt  2020/2021  - Täydellinen päivä 2021/2022 - Timantti ja ruoste 2022
Tulossa: Sadekoirat - ilmestyy kevään 2023 aikana
Edit: Ilmestyminen siirtyy kesään.

Kommentit

  1. Minäkin pidin näistä kirjoista kovasti ja odotan jo neljättä osaa innolla. Valon tarinasta tulisi hyvä tv-sarja, on niin herkullisia hahmoja ja miljöitä tarjolla.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti