Nury Turkel: Ei pakotietä - Uiguurin tarina - tieto /tositarina

Vuoden 2017 kesäkuussa kolmekymmentäviisivuotias uiguurimies istui kiinalaisella poliisiasemalla kahlittuna kidutusvälineeseen, joka tunnettiin nimellä tiikerituoli.
(Johdannon aloitusvirke.)

Nury Turkel: Ei pakotietä - Uiguurin tarina - tieto/ muistelmateos,  365 s. - suom. ilm. 2022 - No Escape  2022  -  suomennos: Sirpa Parviainen -  Storytelin äänikirja - lukija: Jussi Puhakka  - kesto: 9 h 19 min   -Bazar

Esittelyteksti kustantajan sivuilta:

Uiguurikansan kova kohtalo.
"Tunnetun ihmisoikeusaktivistin teos kertoo Kiinan uiguureihin kohdistamasta sorrosta.
Tunnetun ihmisoikeusaktivistin Nury Turkelin muistelmateos "Ei pakotietä - Uiguurin tarina" paljastaa Kiinan uiguureja kohtaan harjoittaman sorron koko laajuudessaan. Kiina on viime vuosien kuluessa sulkenut noin kolme miljoonaa uiguuria keskitysleirejä muistuttaville uudelleenkoulutusleireille. Turkel kuvaa leirien olevan ”salamyhkäisiä paikkoja, joissa kidutetaan, teetetään orjatyötä, raiskataan ja murhataan käsittämättömän laajassa mittakaavassa joutumatta siitä minkäänlaiseen vastuuseen”.

Kiinassa kasvanut mutta Yhdysvalloista turvapaikan saanut Turkel tuo kirjassaan esiin uiguurien sorron historiaa etenkin viime vuosikymmenien aikana. Hän kertoo oman tarinansa lisäksi monista auttamistaan uiguureista, joiden järkyttävät kohtalot kuvaavat karulla tavalla Kiinan toimia uiguureja vastaan.
..........................

Todella silmiä avaava, mutta myös ahdistava ja surullinen teos, jossa on niin paljon tietoa ja yksityiskohtia, että niitä on aivan mahdotonta alkaa luetella tai analysoida. Kirja on luettava. 

Ohessa muutama yksittäinen asia:
Uiguurien koteihin tehtiin ratsioita, kännykät oli luovutettava katupartiotoimikunnan toimistolle skannusta varten. Ja ihmisten oli odotettava kunnes skannaus oli tehty, eli tuntikausia.
- Skannauksessa viranomaiset latasivat kaikki henkilökohtaiset tiedot - puheluhistorian, sovellukset ja niiden sisältämät tiedot, henkilökohtaiset valokuvat, viestit ja sähköpostit aina tehdasasetuksiin saakka.
Sitten keksittiin kieltää iPhonet, koska niitä oli liian vaikea hakkeroida.

Kouluissa opettajat utelivat oppilailta: oliko heillä Koraani? Rukoilivatko he? Peruskoululaisten oli kiellettävä jumala, johon he uskoivat, pitääkseen vanhempansa turvassa.

Entä miltä tumtusi, jos yhtäkkiä kotiinne muutaisi vieras ihminen, joka tarkkailisi koko ajan perhettänne. Nämä sadattuhannet kiinalaiset vakoojat nukkuvat usein jopa perheenjäsenten vieressä näiden ahtaissa makuuhuoneissa.
- Ohjelma on nimeltään "perhemajoituksessa perheenjäseneksi", ja siinä vakoojat asuvat kansalaisten kodeissa raportoidakseen epäilyttävästä muslimeihin liittyvästä toiminnasta.

"Perheenjäsenet" seuraavat mistä asukkaat puhuvat, mitä tv-ohjelmia katsovat, onko seinillä kiellettyjä uskonnollisia esineitä jne jne. Jopa viisivuotias lapsi saattoi saada oman "perhesukulaisen". Ja voi vain kuvitella mitä kaikkea kodeissa tapahtuu, etenkin jos perheessä ei ole miestä.

Suuria määriä uiguureja ja muslimivähemistön edustajia vangittiin mitä uskomattomista syistä ja olosuhteet olivat järkyttävät. Yhdessä sellissä saattoi olla jopa neljäkymmentä - seitsemänkymmentä henkilöä. Monesti vangitsemista edelsi kuulustelu - usein pelätyssä tiikerituolissa -  ja julma pahoinpitely, plus naisilla hiusten leikkuu ja usein jopa sterilisaaatio. Myöskään valeteloitukset eivät olleet harvinaisia. Jos vangit selvisivät hengissä, he olivat nälkiintyneitä, väsyneitä ja likaisia.

Eräskin isä oli joutunut maksamaan tyttärensä vankilassaolosta 2€ per päivä. (Samalla rahalla saisi noin kuusikymmentä julkisen liikenteen yksisuuntaista lippua, joten summa on paikallisesti melkoinen  - oma tieto)

Niin, ja  "uudelleenkoulutusleirit", joissa yritetään saada ihmisiä Kiinalle kuuliaisiksi. Keinoina tietysti fyysinen ja henkinen väkivalta. "Uudelleenkoulutusleirejä" ei tietysti virallisesti ole olemassa. Ja pakkotyö tehtaissa, jota sitäkään ei virallisessti ole. Tekevätkö orjat sinun lenkkarisi? Lista on loputon..

Huh, huh, onpa järkyttävä teos! Tiedossa on Pohjois-Korean, Saksan natsihallinon, Etelä-Afrikan ja muutaman muunkin maan hirvittävät teot, mutta uiguurien karmaiseva kohtalo on jäänyt minulta näin suuressa laajuudessaan epätietoisuuden peittoon. Kamalaa, että tällaista tapahtuu nyky-Kiinassa(kin) - edelleen. 

Uiguureista on kerrottu usein, esim. vuosi sitten kun raportti julkaistiin (vaikka Kiina yritti estää raportin julkaisun). Raportissa sanottiin, että Kiinan uiguurialueilla on tehty vakavia ihmisoikeusrikkomuksia ja rikoksia ihmisyyttä vastaan. Kiinaa on syytetty uiguurien ja muslimivähemmistöjen sulkemisesta vankileireille. Joidenkin tietojen mukaan leireillä olisi 1-3 miljoonaa uiguuria. Kiinan mielestä  pidätyskeskukset ovat uudelleenkoulutuskeskuksia ja raportit mielikuvitusta, jolla yritetään kyykyttää Kiinaa.  

Mm. Yle on kertonut uiguurien tilanteesta viime vuosina. Tiedon saanti on kuitenkin vaikeaa, sillä asioita/tapahtumia peitellään, salataan ja niistä valehdellaan. 

Hyvin kirjoitettu kirja, jossa on useiden ihmisten kokemuksia: mm. Turkelin itsensä, kolmen naisen ja runoilija Abduwell Ayupin. Runoilijan kohtelu on yksi kirjan järkyttävimmistä. Ensin mies pidätettin, sitten vangittiin, kidutettiin ja lopuksi raiskattiin ja nöyryytettiin hyvin julmasti: "Minulla leikittiiin kuin sirkusapinalla".

Kiinasta saattaa päästä pois, mutta jos sinne jää sukulaisia, niin he saattavat olla hengenvaarassa. Tositarina ihmisten kaltoinkohtelusta, yleisesti uiguurien tilanteesta sekä politiikasta.

Turkel sanoo, että pelkää Kiinassa asuvien sukulaistensa puolesta. Äitiään kirjailija ei ole nähnyt sitten vuoden 2004. Isovanhemmat eivät ole koskaan tavanneet Turkelin lapsia. Isä kuoli huhtikuussa 2022, eikä hautajaisiin tietenkään voinut mennä. 

Turkel on syntynyt Kashgarin kaupungissa sijaisevalla uudelleenkoulutusleirillä, jonne yhdeksäntoistavuotias äiti oli passitettu, koska hän oli "altistunut separistiselle toiminnalle". Leirillä eräs vartija hakkasi nälkiintynyttä äitiä toistuvasti, jopa vatsaan.
Äiti ja lapsi vapautettiin kun Nury oli noin puoli vuotias. Äiti ei toipunut näistä tapahtumista ikinä. 

Kuinka järjettömän surullista. 
En tiedä muusta messuyleisöstä, mutta itse kuuntelin Nury Turkelin haastattelua liikuttuneena.

Lue, jos haluat tietää mitä Kiinassa tapahtuu ja miksi vapaus on niin tärkeää!

Kirjan lopussa on monta sivua lähdemateriaalia.

Ennenkin on käynyt niin, että lukiessani kirjaa tai kirjoittaessani siitä,  Aamulehti julkaisee samaan aikaan aiheesta artikkelin. 


Äänikirjan lukija ok.

++++++++
Kirjailija, lakimies, ihmisoikeusaktivisti
Nury Turkel, synt. 1970 Kiinassa. Mies  toimii tällä hetkellä USA:n kongressin komiteassa, jonka vastuualueena on kansainvälinen uskonnonvapaus. 
Turkel on saanut turvapaikan Yhdysvalloista. Timesin listauksen mukaan (v. 2020) kirjailija kuuluu maailman sadan vaikutusvaltaisimman henkilön joukkoon.

Alla olevat kuvat otin Helsingin Kirjamessuilla lokakuussa 2022. Ylimmäisestä kuvasta sen verran, että satuin paikalle kun Turkel odotti pääsyä lavalle. En tohtinut ottaa kuvaa lupaa pyytämättä, mutta sitten Turkel vilkaisi minua. Näytin kännykkääni ja mies nyökkäsi huomaamattomasti. Miksen kehdannut/voinut/halunnut mennä kysymään kuvaa? Muun muassa siksi, että Nury Turkelilla oli ympärillään turvamiehiä. Mies pelkää oman turvallisuutensa puolesta sekä joutumista Kiinan agenttien sieppaamaksi. Silti Nury Turkel tekee puhujamatkoja, sillä mies haluaa tuoda maailman tietoisuuteen mitä Kiinassa tapahtuu.




******
Ilmestyneet teokset:
Ei pakotietä - Uiguurin tarina 2022

Kommentit