Helena Immonen: Operaatio Aavikkokettu, 2. osa

Sitten Joni kuuli äänen. Kuin vihellys. Niska jännittyi, iholla kihelmöi. Hän kääntyi kohti kartanoa ja ehti juuri nähdä kun ohjus iskeytyi...

Helena Immonen: Operaatio Aavikkokettu, 414 s. - ilm. 2022 - kansi: Jussi Jääskeläinen - CrimeTime

Prologista:
Suomalainen Puolustusvoimien everstiluutnantti laittaa Joensuussa postikortin postilaatikkoon. 
- Kipu levisi ja otti vallan, kietoi hänet sisäänsä. (...) Käsi kaivoi tuulitakin taskusta vanhan nokialaisen. (...) Hätäkeskus, kuinka voin auttaa?

Ylikersantti Joni Koivu, Riinan veli, palvelee ryhmäjohtajana suomalaisessa kriisinhallintajoukossa Afganistanissa. Meri-vaimo oli epäillyt etteivät aviomiehen Suomen ja Venäjän sodan aiheuttamat haavat olleet vielä parantuneet. Oliko lähtö järkevää.
Ehkäpä ei, mutta Afganistanin operaatioon osallistuminen oli ollut Jonin ja Mustin yhteinen haave. Mustin vielä enemmän, luonnollisesti.(...) ...Joni koki velvollisuudekseen auttaa tämän synnyinmaata.
Musti oli ollut Jonin paras ystävä sekä sodassa toiminut taisteluparina.

Palataan Afganistaniin, jossa USA tekee yllättävän ohjusiskun, jonka kohteena on iranilainen kenraali, jolla on myös merkittävä rooli Iranin ydinaseohjelmassa. 

Iskun seurauksena Joni ja alikersantti Antti Kajander joutuvat joukostaan eroon. Juostessaan turvaan heidän seuraansa liittyy mustaharmaapartainen mies, jolla oli yllään perinteinen afgaanipaita sekä ruskeat housut. Joni tunnistaa miehen. Hän on mystinen Peto, Beast, CIA:n operaattori. Pedolla on meneillään salainen tehtävä, johon Joni ja Antti joutuvat osallistumaan.

Mikael, Riinan aviomies, joka työskentelee Tiedustelulaitoksella, määrätään tutkimaan suomalaisen everstiluutnantin kuolemaa. 
Ja kuinka ollakaan, myös Riina, reservin luutnantti, joutuu mukaan. 

Surmattu everstiluutnantti oli jättänyt Riinalle tärkeitä salaisia vihjeitä. Miksi juuri Riiinalle?
Riina ja mies olivat tutustuneet sotasairaalassa, jossa olivat olleet huonetovereita. Molemmat olivat rakastaneet lukemista ja perustivat jopa epävirallisen lukupiirin sairaalaan. 

Riina ryhtyy selvittämään miehen jättämiä vihjeitä ja huomaa ettei ole ainoa, joka niistä on  kiinnostunut. Riina saa peräänsä Venäjän sotilastiedustelun agentteja.

Joni toimii Afganistanissa ja Mikael ja Riina tahoillaan Suomessa. Mutta eiväthän ongelmat tähän jää. Joku / jotkut / jossakin tekevät kyberiskun. Kuka? Minne? Miksi? Millainen isku? Onko tulossa lisää tapahtumia? Enpä paljastakaan tarinasta tämän enempää. 

Helena Immonen on taas onnistunut kirjoittamaan vetävän ja ajankohtaisen dekkarin!
Pidän molemmista dekkareista, mutta hieman enemmän Aavikkoketusta.  Kirjoittamisessa on tapahtunut kehitystä, rakenne on selkeämpi ja nyt on vähemmän yksityiskohtaisia sotakuvauksia. Saa niitä olla ja aiheensa mukaisesti pitääkin, mutta ei-ammattilaisena en ymmärrä sodankäynti- tai armeijasanastoa yhtään sen enempää kuin mitä armeijaa käymätön tavisnainen ymmärtää. 

Henkilöhahmot on saatu tässäkin osassa pysymään järkevyyden rajoissa, joten eri juonenpätkiä on helppo seurata. Lisäksi suurin osa henkilöistä on tuttuja Punaisesta ketusta. Tarinaa rikastuttamassa on myös elävän elämän henkilöitä, kuten presidentti Sauli Niinistö. Immonen on myös mukavasti hyödyntänyt tarinassaan kirjallisuutta. 
Uusi (?) hahmo Hilla Hurmas on monessa mukana, sillä hän on äärimmäisen taitava kybernörtti, joskin aika kliseinen henkilö. 

Tarina etenee sujuvan vauhdikkaasti ja välillä niin jännittävänä, että oli ihan pakko lukea vielä seuraava luku ja vielä seuraava luku ja vielä seuraavakin...
Paikoin on seesteisempiä kohtia, jotka tasapainottavat rankempaa tekstiä. 

Luin jostakin, että Helena Immonen on Ilkka Remeksen haastaja. Ja hyvä haastaja onkin, sillä mielestäni Immonen peittoaa tätä nykyä Remeksen. 

Jouhevasti kirjoitettua tekstiä ja mielenkiintoni pysyi yllä hamaan loppuun asti. Pituus on passeli eikä ole turhaa jorinaa. 
Mukavaa myös, että kirjojen kansitaide on linjassa ja ketut pääosassa.

Seuraavaa osa ilmestyy vajaan vuoden päästä. Odotan! Kirjan nimi tulee olemaan Operaatio Napakettu. Napakettu eli naali on pohjoisen pallonpuoliskon petoeläimiä. Immonen kertoi tulevan kirjan sijoittuvan pohjoiseen ja arktisille seuduille. Veikkaan, että tulossa on hyytävää jännitystä!

Oli aika surra, mutta myös aika taistella. Ja se aika oli vielä tulossa.

+++++++
Kirjailija ja turvallisuuspolitiikkaan perehtynyt journalismin ja viestinnän ammattilainen, sissiradisti ja reserviupseeri
Helena Immonen, synt. 1986

Kuvasin Helena Immosen Helsingin Kirjamessuilla 29.10.2022

*******
Ilmestyneet teokset:
Operaatio Punainen kettu 2020 - Operaatio Aavikkokettu 2022 - 
Operaatio Napakettu, ilmestyy vuoden päästä, ehkä jo elokuussa.

Operaatio Punainen kettu on saanut Suomen dekkariseura ry:n Vuoden 2021 esikoisdekkari-palkinnon.

Linkki ensimmäiseen osaan: Operaatio Punainen kettu
(Bonuksena Jaana Lehtiön Mitä mieleen jää 8. osa)

Kommentit

  1. Tähän sarjaan en ole vielä tarttunut, mutta voisi kokeilla. Tulisi mentyä jossain määrin vähän mukavuusalueen ulkopuolelle. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tekee välillä ihan hyvää lukea jotain muutakin. En minäkään heti ekaa osaa lukenut kun ajattelin toisenlaiseksi. Hyvä, että tartuin👍☺️ Nyt jo innolla odotan kolmatta osaa.

      Poista

Lähetä kommentti