Immonen: Operaatio Punainen kettu & Lehtiö: Mitä mieleen jää, 6. - dekkari - äänikirjat

 

Kaksi hyvin erilaista dekkaria, joista toisessa Suomi on sodassa ja toisessa on leppoisaa rikostarinointia.

Kuuntelemissani äänikirjoissa sisältö vain kustantajan sivuilta.


Venäjä purjehti laivastollaan Itämerta ristiin rastiin, ja Nato-maat olivat lisänneet valvontaa alueella. Hävittäjät uhittelivat toisilleen kansainvälisessä ilmatilassa. Pieniä yksittäisiä tapahtumia, jotka kertoivat kuplinnasta pinnan alla. Mutta ei kai mikään viitannut siihen, että Suomi olisi uhattuna?

Helena Immonen: Operaatio Punainen kettu - esikoisteos - 464 s / kesto: 12 h 19 min  - ilm. 2020 - Ellibsin äänikirja - lukija: Aarne Linden - kansi: Jussi Jääskeläinen - CrimeTime

Esittelyteksti kustanjan sivuilta:
"Kriisi Venäjän kanssa johtaa sotaan Suomen maaperällä. Operaatio Punainen kettu on alkanut.

Maavoimien valmiusyksikössä palvellut nuori reserviläinen Joni Koivu lähetetään joukkueensa kanssa Gotlantiin ruotsalaisten tueksi juuri, kun hänen tyttöystävänsä on viimeisillään raskaana.

Joni saa huomata, että todellinen sota on paljon kovempaa kuin varusmiespalvelus. Jonin isosisko Riina Koivu on hänkin aktiivireserviläinen. Hän seuraa huolestuneena kriisin kärjistymistä ja pelkää veljensä puolesta.

Samaan aikaan Riinan aviomies Mikael työskentelee upseerina Pääesikunnassa ja näkee läheltä, kuinka Suomi joutuu vihollisen vaikuttamisen kohteeksi. Pikkuhiljaa Mikaelille alkaa selvitä Suomeen kohdistuvien iskujen vakavuus. Miten pitkälle vihollinen on valmis menemään?

Panokset Pohjolassa kiristyvät, ja lopulta myös Riina saa käskyn saapua palvelukseen. Jääkärijoukkueen johtajana Riina valmistautuu puolustamaan Suomea samalla, kun mielessä pyörii kotiin jääneen lapsen turvallisuus."

Näin kauan kesti ennen kuin vihdoin (luin) tai oikeammin kuuntelin Immosen teoksen. Miksi vasta nyt? Siihen en osaa antaa vastausta. Olen kuitenkin törmännyt lukuisiin kehuihin, kuten esimerkiksi:
”Sujuvaa kerrontaa ajankohtaisiin teemoihin sitoen aina turvallisuuspolitiikasta Suomen asevelvollisuusjärjestelmän ydinkysymyksiin - henkilökuvauksista tinkimättä.” Kenraalimajuri Harri Ohra-aho, Puolustusvoimien ex-tiedustelupäällikkö"

”Vapiskaa Ilkka Remes, Taavi Soininvaara ja kumppanit! Täältä tulee sissiradisti ja reserviupseeri Helena Immonen ja hänen esikoisromaaninsa Operaatio Punainen kettu. Tulokas Immonen haastaa kokeneet konkarit ja ottaa heti ensi yrittämällä paikkansa sotakirjailijoiden eturivissä.” Jorma Melleri, Uuden Suomen blogi"

Ei voi muuta kuin olla samaa mieltä kehujien kanssa. Jotenkin taisin luulla, että tarina olisi vaikeammin haltuun otettava, mutta eihän se sitä ollut.
Henkilömääräkin on saatu pysymään järkevänä. Pääosassa ovat Riina ja hänen miehensä Mikael sekä Riinan pikkuveli Joni, jotka kaikki osallistuvat sotaan. Mikael Pääesikunnassa ja Riina ja Joni sotatantereilla. Tarinassa on sopivasti yksityiselämää tasoittamassa muuten niin jäätävää aihetta.
Mukana on myös henkilöitä todellisesta elämästä, kuten presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin sekä muutamia muita. Nämä "oikeat" henkilöt antavat tarinalle lisää uskottavuutta. 

Sotakuvaukset ja erilaiset hyökkäykset (esim. sähkön katkaisu) ovat todentuntuisia. 
Venäjä kimmastuu kun Ruotsi on liittymässä Natoon. Suomi auttaa Ruotsia kun "vihreät miehet" hyökkäävät Gotlantiin ja tästä avusta Venäjä suuttuu ja kohdistaa katseensa Suomeen. 

Niin, hurjinta on se kuinka ajankohtainen tarina on tällä hetkellä, toukokuussa 2022. Immonen on alkanut kirjoittaa kirjan tarinaa vuonna 2018. 
Oikeassa elämässä Ukrainan tapahtumat ovat kääntäneet Ruotsin ja Suomen katseet kohti Natojäsenyyttä, joten on pelottavaa ajatella miten Venäjä saattaa suhtautua tilanteeseen jäsenhakemusten käsittelyn aikana. Jääkö vain Venäjän uhkailuksi, ei uskalla edes ajatella.

Sotakuvauksia on aika paljon, joten en olisi pannut hanttiin, jos niitä olisi hieman vähentänyt. Armeijaa käymättömänä ja aseita tuntemattomalle teksti on toisinaan aika haastavaa, mutta ymmärrän ammattisanaston käytön kun kyseessä on sotakirja.
Aiheensa takia kirjan parissa ei voi sanoa viihtyvänsä, mutta dekkari on hyvä. Ukrainan sodan vuoksi Immosen tarina onkin entistä ahdistavampaa kuunneltavaa. Jotkut hieman epätodelliset tapahtumat eivät haitanneet kuuntelua, sillä fiktio on fiktiota. 

Odotan mielenkiinnolla Immosen toista teosta.

+++++++
Kirjailija ja turvallisuuspolitiikkaan perehtynyt journalismin ja viestinnän ammattilainen, sissiradisti ja reserviupseeri
Helena Immonen, synt. 1986

********
Ilmestyneet teokset:
Operaatio Punainen kettu 2020

Teos on saanut Suomen dekkariseura ry:n Vuoden 2021 esikoisdekkari-palkinnon.

Tulossa: Riina Koivun tarina jatkuu Operaatio Aavikkoketussa, joka ilmestyy elokuussa 2022

..................

Sentti sentiltä tehdyn tutkimuksen tulos oli laiha. Löydetyt outoudet olivat kaksi lattianrajasta jalkalistan koloon työnnettyä klemmaria, pimennysverhon takana ikkunapieleen kiinni jäänyt pahvinpalanen ja riippumaton petivaatteiden joukosta löytynyt ohutteräiseksi kulunut vanha puukko.

Jaana Lehtiö: Mitä mieleen jää, kesto: 8 h 43 min / 344 s. - ilm. 2021  - 8. osa Juha Muhonen -sarjaan - Ellibsin äänikirja - lukija: Panu Vauhkonen - Myllylahti / MurhaMylly osa 222

Lopussa luettelo Taika Valo -lastenkirjasarjasta.

Esittelyteksti kustanjan sivuilta:

"Rikoskomisario Juha Muhonen pakenee turhauttavia virkavelvollisuuksia ja webinaareja vanhan onnettomuustutkinnan pariin, kunnes Porvoon vanhalla asuinalueella tehdään hätkähdyttävä löytö, jonka selvittäminen menee kaiken muun edelle.

Mikä on maahan kerran laitettu, se jääköön unholaan. Rikoskomisario haluaa tietää, mistä on kysymys, ja tapahtumien ryöpsähtäessä eteenpäin tulee menneisyyden penkomiselle ja oman kunnian puolustamiselle kiire. 

Senioriporvoolaisten parissa vapaaehtoistyötä tekevän Hilkka Alituvan reitit risteävät vahvasti lähihistoriaan ulottuvan rikostutkinnan kanssa. Onko hänestä tällä kertaa poliisille kuitenkin enemmän haittaa kuin hyötyä?  

Muistaminen on taitolaji, mutta onko ihmisellä oikeus muuttaa menneisyys sellaiseksi, jonka haluaa muistaa? "

Ihan luettava perusdekkari. Tarina etenee jouheasti ja usein dialogina. Jatkossa voisi vähentää erilaisten leivonnaisten luettelointia. Syötiin pasteijoita, kakkua, muffinseja, pullaa...

Porvoolainen rikoskomisario Juha Muhonen vaikuttaisi olevan rauhallinen hahmo, joka on onnellinen yhdessä Ellenin kanssa.

Välipaladekkari, jossa rikostapahtumat ovat leppoisia, jos nyt niin voisi sanoa. Nimittäin veri ei virtaa eikä väkivaltaisia murhia kuvailla. Lehtiön dekkarit kuuluvat cozy crime -genreen. 

Plussana tapahtumat Porvoossa (entinen asuinpaikkani). Sarjaa voi lukea itsenäisinä teoksina, sillä rikostapahtumat ovat kirjakohtaisia.

Seuraavankin osan voisin lukea.

+++++++
Kirjailija, aineopettaja
Jaana Lehtiö, synt. 1960 Turussa, asuu Porvoossa.

*******
Ilmestyneet teokset:
Juha Muhonen -sarja:
Joka viisautta rakastaa 2013 - Uutta auringon alla 2014 - Kolmas oli ensimmäinen 2015 - Älä aivan vielä 2017 - Kalliolla kukkulalla kuolema 2018 - Mitään ei tapahtunut 2019 - Montako päivää vielä 2020 - Mitä mieleen jää 2021


Tulossa: Aika pahentaa haavat, ilm. elokuussa 2022



Lastenkirjasarja Taika Valo yhdessä kirjailija Helena Miettisen kanssa: 
Taika Valo ja Pelukylän pokaali 2014 - Taika Valo ja lentävä Plotina 2015 - Taika Valo ja kummallinen pallo 2016 - Taika Valo ja Pelukylän pakkaset 2017 - Taika Valo ja kultainen lokki 2019

Kommentit