Rolfsdotter: Saaliin sydän, 1. & Läckberg + Karim: Sydänjää

 

Kaksi sydäntä:  Saaliin sydämen tarinat saavat inspiraationsa historiallisista rikoksista ja kansanuskomuksista.
Sydänjää puolestaan on lähinnä rakkauskertomus aikana jolloin tappava virus uhkaa ihmiskuntaa.

Hän lukitsi auton, varmisti, että tallinovi oli sulkeutunut ja käveli sitten talolle. Liike silmäkulmassa sai hänet jähmettymään. Pimessä seisoi joku.

Ulrika Rolfsdotter: Saaliin sydän, 368 s. - aloitusosa -  esikoisdekkari - suom. ilm. 2022 - Rovhjärta 2021- suomennos: Antti Saarilahti - kannen suunnittelu: Miroslav Sokcic - Storytelin äänikirja - 12h 27 min - lukija: Saara Lehtonen  - Tammi

Esittelyteksti kustantajan sivuilta:
"Uhkaavaa tunnelmaa, vanhoja uskomuksia ja vaiettuja salaisuuksia uudessa dekkarisarjassa.

Saaliin sydän on raikas ja koskettava jännitysromaani nuoresta sosiaalityöntekijästä, joka joutuu mukaan nykypäivän noitavainoista kumpuavaan pelottavaan tapahtumaketjuun.

Annie Ljungilla on vihdoin uusi elämä Tukholmassa, kaukana pienestä kotikylästä Pohjois-Ruotsissa. Kun muistisairas äiti karkaa vanhainkodista, Annien on kuitenkin palattava vanhoihin maisemiin ja kohdattava menneisyyden piinaavat haamut. Sitten nuori sukulaistyttö Saga katoaa. Annie penkoo mysteeriä samalla kun tiheän maalaisyhteisön salaisuudet punovat häntä yhä syvemmälle verkkoonsa. Ångermanlandin hämyisissä metsissä poltettiin ennen noitia, mutta vainotaanko naisia edelleen?

Annie Ljung -sarjan avaus kiehtoo poikkeavalla näkökulmallaan ja uudenlaisella päähenkilöllään, joka näkee kulissien taakse. Rolfsdotterin dekkari nostaa maailmankartalle vakuuttavan jännityssarjan, jonka tapaukset saavat inspiraationsa historiallisista rikoksista ja kansanuskomuksista."

Taas kotiseudulleen palaava henkilö, jolla on ollut menneisyydessään ehkä jotain ikävää ja joka näin ollen ei ole tervetullut.
Samoja teemoja pyörii aika monessa dekkarissa. Mukavasti kirjoitettu kirja, joka kannattaa kyllä lukea. Tosin teoksessa ei kuitenkaan ole (minulle) mitään uutta. Tai ehkä olen vain liian kriittinen koska on tullut luetuiksi niin paljon dekkareita. 

Positiivinen asia on 34-vuotias päähenkilö, joka on sosionomi.
Olin pettynyt siihen että luvattiin mystisyyttä; taikoja, noitia, mutta loppujen lopuksi eihän niitä ollut kuin nimeksi. Mystisyyden lisäämisellä erottuisi massasta paremmin. Historialliset rikokset ovat kyllä aiheena kiinnostava.

Sen verran on kuitenkin hyvä esikoinen, että kiinnostaa lukea sarjan jatkokin.

Kirjan tarinaan Rolfsdotteria inspiroi historiallinen murhatapaus, jossa noitia poltettiin 1600-luvulla.

Ulrika Rolfsdotter on tulossa huomenna Dekkarifestivaaleille, joten on mielenkiintoista päästä kuulemaan mitä kertoo kirjastaan.

Äänikirjan lukija ok.

+++++++
Kirjailija, jolla on sosionomin ja psykoterapeutin koulutus
Ulrika Rolfsdotter, synt. 1977, on kotoisin Ångermanlandista, minne hänen teoksensakin sijoittuvat. Kirjailija asuu Gävlessä. 

*******
Ilmestyneet teokset:
Saaliin sydän 2022 (aloittaa sarjan)

...........


Hötorgetilla ei ollut pitkiä pöytiä, ei perheitä eikä kauppiaita. Ei käsikkäin kulkevia pareja. Siellä ei ollut ristinsielua. Eikä myöskään musiikkia. Se oli hiljennyt kuusi kuukautta sitten.

Camilla Läckberg & Alexander Karim: Sydänjää, suom. ilm. 2021 - Glaciär - suomennos: Iina Quist - kesto: 5 h 1 min - lukijat: Toni Kamula ja Karoliina Kudjoi -  Storytel Original 2021

Äänikirjan sisältö Storytelin sivuilta:

"Dekkarikuningatar ja elokuvatähti kertovat rakkaudesta, jonka puolesta on valmis kuolemaan.
Kun tappava virus uhkaa tuhota ihmiskunnan, kaksi muukalaista kohtaa loistohotellissa eristyksen keskellä. Sydämensä kylmettänyt naislääkäri ja vakaumuksensa ajama miespastori ovat eristäneet sisimpänsä muista jo pitkään. Nyt heidän tulee kuolemanvaaran uhatessa pysytellä eristyksissä myös fyysisesti, omiin hotellihuoneisiinsa sulkeutuneina.

Kohtalokas virhe kuitenkin johtaa kiellettyyn tapaamiseen ja suurenmoiseen, pakahduttavaan rakkauteen. Rakkauteen, jonka vuoksi on valmis mihin tahansa – jopa kuolemaan.


Dekkarikuningatar Camilla Läckbergin ja Hollywood-näyttelijä Alexander Karimin yhdessä kirjoittama rakkaustarina on kesän 2021 äänikirjatapaus, jonka Storytel julkaisee yksinoikeudella. Sydänjää on jännittävä, sykähdyttävä tarina elämää suuremmasta rakkaudesta, ihmismielen syvyyksistä ja siitä, voiko elämä olla minkään arvoista ilman yhteyttä toisiin ihmisiin. Äänikirjaa varten sävelletty musiikki johdattaa kuuntelijan tarinan tunnelmaan ja tekee kuuntelukokemuksesta ainutlaatuisen. Tarina nähdään myös keväällä 2021 ensi-iltansa saaneena Viaplay-elokuvana Glacier."

Luulin dekkariksi, mutta onkin enemmän rakkaustarina. Dekkaria on vain tuo esittelyssä mainittu kuolemanvaara, tappava virus ja muutamat pienet juonenpätkät. Tapahtumat, joita ei ollut kovin paljon, sijoittuvat luksushotelliin. Siellä varakkaat ihmiset saavat asua ja olla turvassa. Säännöt ovat tiukat, jotta vieraat eivät missään tapauksessa kohtaisi toisiaan esim. ruokaillessa, käytävillä tai uimaaltaalla. Vahingossa näin kuitenkin käy, lääkäri-Anna ja pastori-Karim törmäävät ja pelästyvät, sillä toisen hotelliasukkaan kohtaaminen on ankarasti kielletty, ihan oman hengissäpysymisen takaamiseksi.
Ihmisen näkeminen livenä kuitenkin kiinnostaa kumpaakin päähenkilöä.

Anna ja Karim löytävät radiopuhelimet ja voivat nyt alkaa kommunikoida turvallisesti. 

Jotenkin tämä tarina ei innostanut, joten onneksi ei ollut pidempi. Vaikuttavin osa on minusta lopussa. Sydänjää perustuu elokuvaan Glacier (2021), joten tarina saattaa olla intensiivisempi leffan keinoin.

Olen lukenut kaikki muut Läckbergin kirjat, paitsi Faye-sarjan toisen osan (Hopeasiivet). Kultahäkki ei innostanut, joten toinen osa jäi lukematta. Nyt Läckberg on  palaamassa Fjällbacka -sarjaan, joten uusimman aion lukea. Sarjan alkupään osat olivat parempia, mutta uudemmatkin menettelevät. 

Molemmista lukijoista pidin.  Musiikki äänikirjojen lukujen välissä on uusi keksintö (ainakin minulle). Se on myös ok, mutta oikeastaan tarpeetonta. Pelkäsin että musaa olisi myös puheen päällä, mutta onneksi ei ole paljoa.

++++++
Kirjailija, (ekonomi)
Camilla Läckberg, synt. 1974 Fjällbackassa ja asuu Tukholmassa. Kirjoja on käännetty 43 kielelle, julkaistu yli 60 maassa ja myyty oli 29 miljoonaa kappaletta. Läckberg on Euroopan suosituimpia dekkaristeja. Kirjailija on aktiivinen somettaja, jolla on mm. instassa n. 12,700 päivitystä ja seuraajiankin ihan mukavat n. 296 000. 
Läckberg tekee muutakin kuin kirjoittaa kirjoja. Lisää Läckbergin kotisivuilta (englanniksi): Camilla Läckberg

Kirjailija, näyttelijä, ohjaaja
Alexander Karim, synt 1976 Helsinborgissa. Karim on esiintynyt mm. useissa Suomessakin nähdyissä tv-sarjoissa ja -elokuvissa ( Johan Falk, Arne Dahl).

*******

Läckbergin ilmestyneitä teoksia
Fjällbacka-sarja:
Jääprinsessa 2006 - Saarnaaja 2007 - Kivenhakkaaja 2008 - Pahanilmanlintu 2009 - Mantelintuoksua lumimyrskyssä 2009 - Perillinen 2010 - Merenneito 2011 - Majakanvartija 2012 - Enkelintekijä 2013 - Leijonnankesyttäjä 2015 - Noita 2017

Tulossa: Käenpoika (Fjällbacka-sarjaa) - ilm. lokakuussa 2022

Faye-sarja:
Kultahäkki 2019 - Hopeasiivet 2020
Linkki: Kultahäkki

Kultahäkki oli Ruotsin myydyin kirja vuonna 2019. 

Vincent & Mina -trilogia yhdessä Henrik Fexeuksen kanssa:
Mentalisti 2021 - Kultti 2022

Linkki: Mentalisti, osa 1/3

Muita: 

Sydänjää 2021 (yhdessä Alexander Karimin kanssa) - vain e- ja äänikirjana

Naiset vailla armoa 2021 

Suomentamattomia ruokakirjoja (2 kpl)  ja Super Charlie -lastenkirjasarja (6 kpl)

....
Karimin ilmestyneitä teoksia:
Sydänjää 2021 (yhdessä Läckbergin kanssa)

Karim on julkaissut aiemmin kolme suomentamatonta teosta, yksi aikuisten teos ja kaksi lastenkirjaa yhdessä vaimonsa Malin Karimin kanssa.

Kommentit

  1. Mukava kuulla, että Fjällbacka jatkuu! Luin Läckbergilta taannoin Naiset vailla armoa, josta pidin. Noita ilmeisen yleisesti inhottuja Kultahäkkiä ym. en ole uskaltanut vielä kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ko. kirja puuttuikin listastani. Hyvä, että mainitsit. Sitäkään en ole lukenut. Pelkäsin, että on samantyylinen kuin Faye-kirjat.

      Poista

Lähetä kommentti