Camilla Läckberg: Kultahäkki - lyhyehkösti - dekkari


Kultahäkki, osa 1/2 - 350 s. - suom. ilm. 2019 - psykologinen jännäri - En bur av guld 2019 - suomennos: Aleksi Milonoff - Otava ********kirjaston kirja

Kirja alkaa aika jäätävästi, jotain kamalaa on tapahtunut Adelheimin perheessä.
- Verta on tullut aivan kamasti.

Faye Adelheimillä on kaikki: upealla paikalla kallis koti, ihana tytär ja menestyvä komea aviomies, Jack.
- 400 neliön koti, johon on tehty miljoonan kruunun keittiö: valkoista Carraran marmoria. 
Tornihuone, josta näki joka ilmansuuntaan... kalliita huonekaluja, mm. Bukowskilta huudettu talonpoikaistyylinen kirjoituspöytä, joka oli ollut aikoinaan Ingmar Bergmanilla.

Mies työskentelee yhdessä Henrikin kanssa heidän perustamassaan puhelinmyyntiyrityksessa Comparessa ja vaimot hoitavat kotia, näin on aikoinaan sovittu. Faye on kuitenkin tyytymätön nykyelämäänsä ja etenkin Jackiin, joka on aina töissä ja lisäksi kahlitsee hänet kotiin. Jack puolestaaan on tyytymätön vaimoonsa ja lopulta niin paljon, että pettää, jättää ja heittää kodista ulos.
Faye ei ole aivoton kotirouva, vaan älykäs ja opiskellut. Niinpä Faye päättää kostaa. Ja kosto on oleva hirmuinen.

Tartuin kirjaan todella uteliaana, sillä ne lyhyet kommentit, jotka olen lukenut ovat olleet kovin erimielisiä. Kumpaan kastiin minä sijoittuisin? Olen lukenut kaikki Läckbergin kirjat, jotka  alkaessaan ilmestyä kymmenisen vuotta sitten olivat sen mittapuun mukaan vähän erilaisia. Ei ollut syntynyt vielä sitä dekkarityyliä mikä nykyään on. Ensimmäiset osat olivat aika jänniä, silloin. Viime vuosina Läckbergin kirjojen taso on vähän laskenut, mutta olen silti lukenut kaikki.
Entäs Kultahäkki? Jos nyt vähän liioittelen, niin myönnän olevani hiukkasen jopa järkyttynyt, mutta etenkin pettynyt. Miten Läckberg on ruvennut tällaisen rikkaan maailman kuvaajaksi. Halusiko kirjailija kirjoittaa maailmasta, jollaisessa nykyään, vaurastuttuaan, asuu ja elää. Rikkaan elämän kuvausta oli liikaa ja psykologisen jännärin osuutta ihan ihan vähän. Kirjaan on tulossa toinenkin osa, mutta sitten palataan taas Fjällbacka-sarjaan ja Erika Falckiin. Miksei Läckberg luo kokonaan uutta dekkarihahmoa? Kysyn vaan.

P.S. Camilla Läckberg teki ensimmäisen kirjansa jo 4-vuotiaana. Tyttö piirsi ja isä kirjoitti siihen sanelusta tekstit. Nelisivuinen kirja kertoi siitä, miten joulupukin muori surmasi miehensä!
(Lähde: Iltalehti 5/2019)

++++++++++

Kirjailija, ent. ekonomi:
Camilla Läckberg, synt. 1974 Fjällbackassa ja asuu Tukholmassa. Läckberg on tienannut kirjoillaan jättiomaisuuden ja asuu Södermalmilla hulppeassa kattohuoneistossa, jonne hankkii design-huonekaluja. Kirjailija pitää myös muodikkaista vaatteista ja kalliista timanttisormuksista. Läckberg on mukana hyväntekeväisyydessä, etenkin lapset ovat lähellä sydäntä. Kirjailija on innokas somettaja, jolla on Instagramissa yli 220 000 seuraajaa.
(Lähde: Iltasanomat)

***********
Ilmestyneet teokset:
Rikosromaanit: Jääprinsessa 2006 - Saarnaaja 2007 - Kivenhakkaaja 2008 - Pahanilmanlintu 2009 - Mantelintuoksua lumimyrskyssä 2009 - Perillinen 2010 - Merenneito 2011 - Majakanvartija 2012 - Enkelintekijä 2013 - Leijonnankesyttäjä 2015 - Noita 2017

Muut: Kultahäkki 2019
sekä suomentamattomia ruokakirjoja (2 kpl)  ja Super Charlie -lastenkirjasarja (6 kpl)

^^^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen

Kommentit