Päivi Alasalmi: Häkkilinnut & Kyy povellani & Myrkynkylväjä (osat 2-4) - dekkari - äänikirjat


Hallavainen ja Sirkiä jatkavat tutkimuksiaan. Ensin löydöksiä jätelaitokselta, sitten junaradalta ja lopuksi erään perheen jäsen katoaa kotipihaltaan jälkiä jättämättä.

Siltä varalta ettet ole lukenut vielä yhtään Hallavainen -sarjan osaa, niin en paljasta sisällöistä enkä henkilöistä muuta kuin mitä esittelyteksteissä on ja nekin voi halutessaan jättää lukematta. Postauksen lopussa on pari sanaa siitä mitä näistä äänikirjoista olen pitänyt. Voit halutessasi hypätä suoraan sinne. 
Hallavainen-sarjan ensimmäinen osa Alamaailman kuningatar on ilmestynyt paperiversiona tänä keväänä. Lopussa linkki.

Avaa se, kumppani käski. Makeus hänen äänensävyssään oli äkkiä haihtunut. Hän totteli ja nosti rasian kantta. - Mikä tämä on? hän kysyi ymmällään. Hän ei käsittänyt näkemäänsä. - Sinulle, rakas. Hänen oli pakko uskoa silmiään. Kuvotuksen aalto  pyyhkäisi hänen ylitseen.

Päivi Alasalmi: Häkkilinnut - 2. osa Hallavainen -sarjaan - ilm. 2020 - kansi: Katri Nietosjärvi - Storytelin äänikirja - kesto: 8 h 33 min - lukija: Jani Karvinen - Storytel Original (toistaiseksi vain ääni- ja e- kirjana) 

Esittely Storytelin sivuilta:

Sumu katosi ja aurinkoinen rautatie avautui jälleen hänen eteensä. Hän tarttui hätäjarruun ja ryhtyi pysäyttämään junaa.

Päivi Alasalmi: Kyy povellani, 3. osa Hallavainen - sarjaan - ilm. 2021 - kansi: Katri Nietosjärvi - Storytelin äänikirja - kesto: 8h 43 min. - lukija Jani Karvinen - Storytel Original (toistaiseksi vain ääni- ja e-kirjana) Hän avasi suunsa saadakseen happea ja huutaakseen, mutta hän ei pystynyt päästämään äännähdystäkään. Joku iso ja pimeä vyöryi häntä kohden kuin seinä, jonka takana ei ollut enää mitään.

Päivi Alasalmi: Myrkynkylväjä, 4. osa Hallavainen sarjaan, ilm. 2022 - Storytelin äänikirja - kesto: 9 h 27 min. - lukija: Jani Karvinen - Storytel Original (toistaiseksi vain ääni- ja e-kirjana)

Äänikirjan esittely Storytelin sivulta:

"Huumekauppiaan seksikäs vaimo katoaa kotipihaltaan, vaikka valvontakamerassa ei näy ristin sielua. Rikoskonstaapelit Hallavainen ja Sirkiä pääsevät kaatamaan puutarhakaupunginosan huolella pystytettyjä kulisseja. Onko kyseessä huumemaailman kosto vai kauan suunniteltu karkumatka?
Varhaislapsuudessa toisistaan erotettujen kaksosten välejä ei aika paranna, vaan kauna Anua kohtaan jäytää Karlaa. Toinen heistä on saanut vauvan, mutta toinen ei. Katkeruus jyllää lapsettoman naisen mielessä, ja hän ryhtyy punomaan pirullista juonta.
Laitapuolen kulkija Hammaskeiju saa vuokra-asunnon Hipposkylästä, mutta naapuri, vankilasta vapautunut murhamies pistää kuviot uusiksi."
.......................


Vanhempi rikoskonstaapeli Jarkko Hallavainen ja nuorempi konstaapeli Saana Sirkiä ovat tulleet kovin tutuiksi, sillä kuuntelin kaikki osat pienen ajan sisällä. Etenkin Hallavaisen yksityiselämää kuvaillaan aika paljon, mutta se ei tee sarjasta kevyttä, vaan päinvastoin lisää jännitystä, sillä rikoskonstaapelille sattuu ja tapahtuu yhtä sun toista.
Saana Sirkiästä kuulisin mielelläni lisää.


Neljänteen osaan on saatu uusi poliisivahvistus. Nuori, vain kaksikymmentäneljävuotias, Luca Stolt, jonka äiti on slovakialainen ja isä suomalainen. Mies on laitoksen naisten mukaan yliluonnollisen komea, oikea namupala: ainakin satayhdeksänkymmentä senttiä pitkä, harteikas, sopusuhtainen. Miehellä on tummanruskea, lyhyeksi leikattu paksu tukka ja pähkinänruskeat silmät. Lisäksi mies osaa kuutta kieltä, joista on hyötyä ammatissa. 

Kirjat kokonaisuutena ovat suht todentuntuisia, paitsi ehkä se että erään  etsintäkuulutetun kiinnisaaminen tuntuu kovin vaikealta. Mutta tähänkin on syynsä.

Hauskoja henkilöhahmojen nimiä, kuten Piiska, Painajainen, Aasinkallo ja viisikymppinen yksitoistahampainen Hammaskeiju, jolla on tapana toistaa puhettaan: Olen luurannut vain Hervannassa, vain Hervannassa. Mutta yömajaan minulla ei ole enää mitään asiaa, mitään asiaa. 

Monipuolinen kirjailija Päivi Alasalmi on Tampereelle sijoittuvassa sarjassaan osoittanut kuuluvansa Suomen dekkaristien parhaimmistoon. Valitettavasti sarjasta löytyy paperiversiona vasta ensimmäinen osa ja toivon, että loputkin julkaistaan pian. Onkohan kirjailija tehnyt aikaan sidotun sopimuksen koska ensimmäinen osa (ilm. 2019) on saanut hautua Storytelissä näin kauan. Onneksi Gummerus on nyt alkanut julkaista sarjaa. 


Jännitystä, koukuttavuutta, vetävät tarinat, sujuvat juonikulut, elävät henkilöhahmot ja  hyvää kieltä kera pienoisen huumoripilkkeen. Näistä on Hallavainen -sarja tehty. Suosittelen.

Positiivinen varoitus: Jos alat kuunnella sarjaa, niin sinun on kuunneltava kaikki osat, sillä jokainen opus loppuu kutkuttavan jännittävään cliffhangeriin. Niin myös neljäs osa, jota mahdollisesti on odotettava kiduttava vuosi. Alasalmi kertoi viimeistelevänsä nyt historiallista romaania Meren ja veren väri ja jos sen aikataulu on suostuisa, niin viides osa ilmestyy ensi syksynä.  

Jani Karvinen lukee kaikki osat. Ensimmäisen kirjan kohdalla napisin kun ei ollut taukoja kertojan vaihtuessa. Nyt puolestaan vingun liiasta tauottamisesta. Jokaisen pisteen jälkeen ei tarvitse pitää taukoa. Sopivan rytmin löytäminen on taitolaji, joten tsemppiä. Muuten lukija on hyvä! 

+++++++
Kirjailija, käsikirjoittaja, luovan kirjoittamisen ohjaaja ja luennoitsija
Päivi Alasalmi, synt. 1966. Asuu Akaassa. Alamaailman kuningatar on 25. teos, ja sen jälkeen on tullut lisää. Kirjailijalta on ilmestynyt (ainakin) romaaneja, satukirjoja, novelleja ja dekkareita, joita on käännetty lukuisille kielille.*******
Ilmestyneitä romaaneja:
Saana 1988 - Lopettajat 1990 - Onnellisia ihmisiä 1992 - Vainola 2000 - Metsäläiset 2000 - Ystävä sä naisen 2002 - Tuo tumma nainen 2006 - Valkoinen nainen 2008 - Joenjoen laulu 2013 - Pajulinnun huuto 2015 - Siipirikon kuiskaus 2017 - Riivatut 2018  - Sudenraudat 2021 - 

Tulossa: Meren ja veren väri, historiallinen romaani - ilmestymisaika auki.

Linkki viime vuonna ilmestyneeseen hyvään teokseen: Sudenraudat

Dekkarit:
Hallavainen -sarja:
Alamaailman kuningatar, äänikirja v. 2019 /paperiversio 5/2022 - Häkkilinnut, 2. osa 2020 (Storytel Original) Edit: +- paperiverdio 2023 - Kyy povellani 3. osa 2021 (Storytel Original) - Myrkynkylväjä 4. osa  2022 
(Storytel Original)

Tulossa: Tuhon airut eli 5. osa Hallavainen -sarjaan ilmestyy syksyllä 2023

(Bonuksena Satu Rämön dekkari Hildur)

Wikipediasta löytyy kirjailijan muu tuotanto.

Kommentit

 1. Pitäisi kokeilla jotain Alasalmen kirjaa. Häntä on yksi bloggari esitellyt monipuolisesti ja kuulostaa kyllä potentiaalisesti kiintoisalta! Tästä mahdollisesta suuntauksesta jättää paperiversiot en pidä yhtään. En todellakaan jaksa keskittyä mihinkään äänikirjoihin, haluan lukea itse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lue ihmeessä, Alasalmella on laaja tuotanto.
   Pidetään peukkuja, että nämä osat 2-4 ilmestyvät pian painettuina. Itsekin pidän lukemisesta enemmän, mutta silmäni takia on ollut pakko ruveta kuuntelemaan osa.

   Poista
 2. Päivi on yksi lempikirjailijoistani. Tämä Hallavainen-sarja on tosi hyvä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koska olen kuunnellut Storyteliä vain muutamia kuukausia, niin löysin Hallavaiset vasta nyt. Ja onneksi löysin. Pidin myös Suden hetkestä. Odotan jo seuraavia teoksia.

   Poista
  2. Otin heti Hallavaisen 4. osan kuunteluun, olennoin puolessa välissä.
   Tykkään!!!

   Poista
  3. Pakkohan ne on kuunnella peräkkäin, kun jäävät niin jännään kohtaan. Miten maltammekaan odottaa ensi syksyyn 🤔

   Poista

Lähetä kommentti