Claire Alexander: Meredith, yksin

 

En ole koskaan erityisemmin nauttinut uusien ihmisten tapaamisesta. Varsinkaan sellaisten, jotka käyvät vain varmistamassa, etten laiminlyö henkilökohtaista hygieniaani tai riudu hiljalleen pois tai nappaile vodkaa aamiaiseksi.

Claire Alexander: Meredith, yksin, 428 s. - suom. ilm. 2022 - Meredith Alone 2022 - suomennos: Oona Nyström - kannen suunnittelu: Lee Motley/MJ. - Otava

Tarinan alkaessa vajaa nelikymppinen Meredith Maggs ei ole poistunut kotoaan 1214 päivään (=3 vuotta ja 119 päivää). Meredith tekee etätöitä ja viettää aikaansa Fred-kissan kanssa. Sadie-ystävätär lapsineen käy kylässä ja tuo tarvittavat tavarat ja Tescon ruokalähetti toimittaa ruuat. Muita ei käy - koskaan - kunnes...

1215. päivänä klo 10.57 soi ovikello. Oven takana on pitkä, miellyttävän näköinen mies, jonka nimi on Tom McDermott. Hän on Käsi kädessä -järjestön ystävätoiminnasta. Tom on ensimmäinen mies pitkään aikaan, joka käy Meredithin luona. Edellinen oli Gavin, entinen poikaystävä.
- Yritämme itse asiassa tavoittaa kaikki sellaiset ihmiset, jotka saattavat olla ystävän tarpeessa. Varttuneemman väen, teini-ikäiset, kaikki siltä väliltä.

Nän Tom pikkuhiljaa ujuttautuu Meredithin elämään tai oikeammin kotiin, sillä Tom vaan tulee käymään lähtee sitten pois. 

Mitä Meredith puuhailee vapaa-aikanaan? Tekee palapelejä, jumppaa, katsoo televisiota, leipoo, lukee suosikkinsa Emily Dickinsin runoja sekä chattailee tukiryhmässä YhdessäOlemmeVahvoja, mutta riittävätkö nämä? Toistaiseksi ovat riittäneet, mutta pystyykö Tom tuomaan jotain uutta? 

Miksi Meredict on jumiutunut kotiin? Miksei uskalla ihmisten ilmoille? Kotiin linnoittautumisen syitä paljastetaan pikkuhiljaa tarinan edetessä. Eräänä syynä lienee menneisyyden kokemukset. Lapsuus ja nuoruus on ollut rankkaa keljun äidin takia. Äidin, joka jaksaa aina vähätellä Meredithiä eikä ikinä anna tytön voittaa missään asiassa. Etenkin muutaman viinilasillisen jälkeen ivailusta ei ole tulla loppua.
Isä oli häipynyt kun Mer oli vuoden vanha eikä Meredith ole jaksanut alkaa jäljittää isäänsä myöhemmin. Mikä mahtoi olla totuus isän lähdöstä?
Isosiskoltaan Fionalta Mer saa turvaa äidin kenkkuiluilta. Nykyään sisarukset eivät ole väleissä ja siihenkin on syynsä. Fee elää omaa elämäänsä epämiellyttävän Lucas-miehensä kanssa. Äitiä Meredith ei ole nähnyt kolmeen vuoteen, eikä halua nähdä myöhemminkään.

Jossain vaiheessa Fee tulee Merin oven taakse. Keskustelut avaavat lapsuuden kotioloja ja isosisko paljastaa, että aikoinaan tapahtui paljon sellaista, josta Merillä ei ollut aavistustakaan. Mutta Meredithilläkin on omat salaisuutensa, joista Fiona ei tiedä. Olisi korkea aika puhdistaa ilmaa ja kertoa kaikki. Ehkä menneisyyden kohtaaminen saisi Meredithin taas avaamaan ovensa ulkopuoliseen maailmaan. 

Tarina päättyy kun on kulunut 1516 päivää. Mikä on Meredithin tilanne silloin?

Luin innolla romaania puoliväliin, tarina tuntui erilaiselta. Sitten alkoi puuduttaa, sillä toistoa on liikaa. Onneksi loppua kohden alkaa tapahtua enemmän kun syitä Meredithin kotonaoloon aletaan purkaa.  

Yksinäisistä naisista ja heidän ongelmistaan on kirjoitettu ennenkin, kuten esimerkiksi Cecelia Ahernin Pisamat kuin tähdet ja Eleanorille kuuluu ihan hyvää. Erotuksena ja uutena pointtina näihin teoksiin Meredith on tyystin linnoittaunut kotiinsa. 
Meredith tuntuu olevan kuitenkin tyytyväinen kotonaan. Ei valita. 
Mietinpä vain, että aika hitaasti Merin terapeutti puuttuu tilanteeseen.

Pidän tarinasta, mutta pienellä tiivistyksellä olisin pitänyt enemmän. Tapahtumat sijoittuvat vuosiin 2018-2019 eli aikaan ennen pandemiaa. Ei voi olla ajattelematta, että onko monilla korona-aikoina kotiinsa jumiutuneilla ihmisillä joitakin samanlaisia kokemuksia kun joutuu pysymään neljän seinän sisällä. (Toivottavasti ei kuitenkaan näin pitkiä aikoja kuin Meredith.)

Romaanin teemoina ovat ystävyys, toivo, perhesuhteet ja yksinäisyys. Kirjaa markkinoidaan hurmaavana lukuromaanina, mutta minusta teos on aiheidensa vuoksi lähinnä surullinen. Onneksi toivo elää koko ajan ja lukija odottaa milloin Meredith uskaltaa ottaa ensimmäiset askeleensa kodin ulkopuolella. Ja mitä tarvittaisiin näin rohkeaan tekoon?

Tuhannen kilometrin matka alkaa yhdestä askeleesta.
(Laotse)

Linkit:
(Bonuksena Jojo Moyesin Morsianten laiva)


+++++++
Kirjailija, free-toimittaja
Claire Alexander, synt.??  ja asuu Skotlannin länsirannikolla.

*******
Ilmestyneet suomennokset:
Meredith, yksin 2022

Lisäksi kirjailijalta on ilmestynyt lukuisia suomentamatomia kuvitettuja lastenkirjoja. Alexander on myös  kirjoittanut eri lehtiin vanhemmuudesta, mielenterveydestä ja hyvinvoinnista.

Kommentit