Miettinen: Eerika & Harsem: Äidin petos - äänikirjat - tositarina

 

Kaksi rankkaa teosta tosielämästä. 

Eerika eli päihderiippuvaisten ja mielenterveysongelmaisten sekä - häiriöisten vanhempiensa kanssa, väkivallan ja kaltoinkohtelun keskellä.

Vera Miettinen: Eerika, kesto: 8h 35 min / 269 s.  true crime / tositapaus -  ilm. 2020 - Ellibsin äänikirjat - lukijat: Karoliina Kudjoi ja Vera Miettinen - Deadline Kustannus Oy 

Äänikirjan sisältökuvaus kustantajan sivuilta:

"Ei mulla ole ketään", Eerika sanoi, kun sosiaalityöntekijä kysyi, voiko tyttö luottaa johonkin aikuiseen.

Eerika oli lastensuojelun asiakas lähes syntymästään asti. Hänen vanhempansa käyttivät alkoholia, eivätkä osanneet huolehtia tytöstä. Eräänä iltana Eerikan äiti järjesti jälleen juhlat kotonaan, ja naapuri soitti poliisit. Eerika sijoitettiin kiireellisesti hänen isänsä ja äitipuolensa luokse. 

Ajan kulkuessa iloinen ja sosiaalinen tyttö muuttui sulkeutuneeksi ja hiljaiseksi. "Se on salaisuus", Eerika vastasi, kun häneltä kysyttiin kotioloista. Naapurit, tytön biologinen äiti ja koulun henkilökunta huomasivat Eerikan hädän, mutta se ei riittänyt pelastamaan tyttöä. Pahan edessä tyttö pakeni mielikuvitusmaailmaansa.

Eerika-kirja kertoo yksityiskohtaisesti ja tarinanomaisesti tytöstä, jonka koko kansa tietää. Eerika murhattiin Helsingissä vuonna 2012, ja tapaus järkytti kaikkia. Kirjan tapahtumat sijoittuvat aikaan ennen Eerikan kuolemaan, ja tiedot on koottu lastensuojelun merkinnöistä sekä viranomaisten ja Eerikan lähisukulaisten haastatteluista. Lähiomaiset, esimerkiksi Eerikan isovanhemmat, ovat kertoneet tytön luonteesta sekä tapahtumista, joita ei voi lukea viranomaisten asiakirjoista.

Eerika joutui kokemaan elämänsä aikana paljon pahaa, mutta hän ei suinkaan ole ainoa. Osa kirjan tuotoista lahjoitetaan lasten ja nuorten toimintaan."

Eerikan tapauksesta ei vuonna 2012 voinut välttyä kuulemasta. Myös kirjasta puhuttiin sen ilmestyessä 2020. Niinpä tiesin jotakin sisällöstä ennakkoon ja olin päättänyt etten lue kirjaa, mutta kun teos tuli keväällä äänikirjastossa vastaan, niin otin kuitenkin kuunteluun. 
Kirja kertoo surmatun 8-vuotiaan Vilja Eerikan elämästä. Kirjailija keskittyy kertomaan, millaisen elämän pikkutyttö eli. Teoksen tapahtumat perustuvat lastensuojelun merkintöihin sekä viranomaisten ja Eerikan lähisukulaisten haastatteluihin. 

8-vuotias Vilja Eerika kuoli äitienpäivänä  toukokuussa 2012 kun hänen isänsä ja äitipuolensa surmasivat tytön tukehduttamalla. 
En analysoi kirjaa enkä sen tapahtumia, ihmettelen vain miten nyky-yhteiskunnassa on mahdollista etteivät viranomaiset eivätkä tytön lähellä olleet ihmiset reagoineet paremmin, vaikka lapsesta oli tehty lukuisia lastensuojeluilmoituksia siitä lähtien kun hän oli puolitoistavuotias. Lastensuojeluilmoituksia olivat tehneet myös naapurit ja opettajat. Tiedettiin myös  äitipuolen esiintyvän valehenkilöllisyydellä. Hän oli olevinaan ranskalaismarokkolainen lääkäri, joka odotti nelosia (monta vuotta!). 
Isä ja äitipuoli tuomittiin murhasta elinkautisiin vankeusrangaistuksiin. 

Ahdistava ja surullinen kirja, joka on kirjoitettu asiallisesti ja jossa ei onneksi käsitellä pikkutytön kuolinyötä. En suosittele herkille ihmisille.

Vilja Eerika 2004 - 2012

+++++++
Rikos-  ja oikeustoimittaja sekä Deadline Kustannus Oy:n kustannuspäällikkö
Vera Miettinen
Kirjailija kirjoitti Eerika-kirjaa kahdeksan vuotta ja toivoo, että kirjan ansiosta Eerikan tarina ei koskaan unohdu. 

*******
Ilmestyneet teokset:
Eerika 2020
..............................

Äidille: Toivon ettet olisi synnyttänyt minua. Toivon etten olisi koskaan tullut tähän maailmaan. Miksi minun on ollut elämässäni pakko taistella niin lujasti. Miksi minusta tuntuu koko ajan siltä kuin että olisin särkymässä palasiksi. 

Anne-Britt Harsem: Äidin petos -  tositapaus - kesto: 9 h 37 min.  - suom. ilm. 2021 - Mammas svik 2012 -  suomennos: Timo Korppi - Ellibsin äänikirja - lukija: Jutta Järvinen - Lind & Co 

Kirjan esittelyteksti:
"11. tammikuuta 2011 alkoi oikeudenkäynti, joka koski erästä pahimmista hyväksikäyttösyytteistä Norjan historiassa, niin sanottua Alvdalin tapausta. Tapaus, joka paljasti pedofiiliringin Østerdalenissa, noin 50 000 asukkaan kaupungissa, järisytti koko Norjaa. Avopari, heidän naapurinsa ja eläkeläinen opettaja saivat syytteen neljän lapsen hyväksikäytöstä, ja osa näistä lapsista olivat heidän omiaan. Lasten äiti ja hänen silloinen miehensä tuomittiin pahimmista hyväksikäytöistä.Tapaus alkoi vuosia aiemmin kun pääepäilty asui toisella paikkakunnalla Norjassa. Äidin petos on tämän naisen vanhimman tyttären ja pedofiiliringin uhrin kertomus."

Olipas puistattava kertomus, joka inhotti etenkin siksi, että se on totisinta totta. Sairaita aikuisia. Tapaukset suututtavat senkin takia, että myöskään Norjassa ei uskottu tytön puheita. Äiti osasi olla vakuuttava ja kertoi myös, että Eline on patologinen valehtelija ja keksi mm. että tytöllä olisi asperger.

Kaikkein koskettavinta koko tarinassa on se, että Eline rakasti äitiään vaikka tämä oli hyväksikäyttänyt kaikkia neljää lastaan sekä siitä huolimatta, että äiti heitti tyttärensä kadulle kun tämä oli 12-vuotias. 

Itse asiassa tämän kirjan olisi voinut jättää kuuntelematta, mutta miksi jatkoin?
Siksi, että halusin tietää miten Eline selviää (vai selviääkö ollenkaan) tällaisesta nuoruudesta ja lapsuudesta ja toiseksi halusin tietää miten ja milloin aikuiset jäisivät kiinni pahuuden teoistaan. 
Jos olet lukenut Eerikan ja pidit sitä rankkana, niin tämä on vielä pahempi. En suosittele vähänkään herkille ihmisille. Enkä todellakaan aio kuunnella sarjan muita osia, vaikka ne suomennettaisiin. 

P.S. Elineä sanottiin voikukkalapseksi. Voikukkalapsista puhutaan kun halutaan kuvata, miten joku on pärjännyt elämässä vaikeista kasvuolosuhteista huolimatta. Voikukkalapset ovat sitkeitä kuin kukkamaailman esikuvansa - he selviytyvät missä vain. 
(Herkkien orkidealasten mielialat vaihtelevat herkästi. Tulppaanilapset sijoittuvat temperamentiltaan jonnekin joustavien voikukkalasten ja vaatievien orkidealasten välimaastoon.)
Lähde: Iltalehti 2019

Lastenlääketieteen professri on kirjoittanut aiheesta tietoteoksen: Tom Boyce: Orkidea vai voikukka? Miksi lapset ovat niin erilaisia ja miten kaikki voivat kukoistaa (WSOY 2020)

+++++++
Kirjailija
Anne-Britt Harsem, synt. 1961 

******
Ilmestyneet suomennokset:
Äidin petos (1. osa) -   vain ääni- ja e-kirja

2. osan kertoja on Elinen pari vuotta nuorempi pikkuveli Kevin, ilm 2020 -  ei suomennettu.
Käsittääkseni on tulossa tai tullut jo kolmaskin osa, jonka kertojaa en tiedä, enkä edes etsinyt.

Kommentit

  1. Olen lukenut Eerikan ja se oli kyllä rankka, sai todella vihaiseksi. Tuota Norjan tapausta en halua lukea.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti