Lester: Diorin salaisuus & Åhman Owetz: Kirjeystäviä - viihde - äänikirjat

Muotimaailman salaisuuksia ja historian lentäviä naisia. "Kirjeystäviä "on keski-ikäisten rakkaustarina.

... Christian Dior - mies, jonka ompelemat saumat ovat kuin taikuutta ja jonka luomukset muokkaavat maailman käsityksiä muodista. Kun ihmisiä pyydetään kahdeksankymmentä vuotta myöhemmin nimeämään joku huippusuunnittelija, hänen nimensä mainitaan ensimmäisenä. Mutta se kaikki on vielä edessä päin. 

Natasha Lester: Diorin salaisuus, historiallinen romantiikka - suom. ilm. 2021 - kesto: 15 h 24 min. /508 s. -  The Paris Secret 2020 - suomennos: Terhi Leskinen & Jaakko Kankaanpää - Storytelin äänikirjat - lukija: Usva Kärnä - - Gummerus

Kuuntelemieni äänikirjojen sisältökuvaukset kustantajan sivuilta:

"Muotikonservaattori Kat Jourdan löytää isoäitinsä syrjäiseltä mökiltä mittaamattoman arvokkaan Diorin leninkien kokoelman. Hän alkaa kuumeisesti selvittää, miten ihanat muotiluomukset ovat päätyneet hänen isoäitinsä huomaan.

Englannissa vuonna 1939 Skye Penrose on ensimmäisten naisten joukossa raivannut tiensä Royal Air Forcen lentäjäksi. Kohtaaminen nuoruudenystävä Nicholaksen kanssa tuo sodan keskelle ilonpilkahduksen ja uusia ystäviä. Nicholas on kihlannut salaperäisen ranskalaisnaisen nimeltä Margaux Jourdan, jonka myötä Skye tutustuu Catherine Dioriin, maineikkaan muotisuunnittelijan sisareen. Skyella ja hänen uusilla ystävillään ei ole vielä aavistustakaan edessä siintävistä vaaroista...

Pariisissa 1947 Christian Dior esittelee ensimmäisen vaatekokoelmansa sodasta toipuvalle maailmalle. Hän nimeää ensimmäisen parfyyminsä, Miss Diorin, Ranskan vastarintaliikkeessä taistelleen sisarensa kunniaksi.

Leninkien arvoitusta penkoessaan Kat alkaa nähdä isoäitinsä aivan uusin silmin. Mutta olisiko joidenkin salaisuuksien paras antaa levätä rauhassa?"

Tarina alkaa vuonna 1947 Pariisista, jossa on alkamassa Christian Diorin muotinäytös, jossa loppuhuipennuksena esiteltävän morsiuspuvun kantajana on yksi kirjan päähenkilöistä. 
Sitten siirrytään Cornwalliin ja vuoteen 1928, jossa noin kymmenvuotiaat Skye ja Nicholas ensimmäisen kerran tapaavat osaamatta aavistaakaan kuinka läheisesti heidän elämänsä kietoutuvat yhteen. 

Tarinassa eletään välillä vuotta 2012 Kat Jourdanin johdolla ja toisinaan viime vuosituhannella. Mitä enemmän Kat löytää tietoja, sitä vähemmän hän lopulta tietää isoäidistään. 
Elämää Englannissa, Ranskassa ja Ravensburgissa. 

"Diorin salaisuus" on ensimmäinen Lesterin kirjani, joten en tiennyt millaista viihdekirjaa odottaa. Valikoin juuri tämän Lesterin kirjoista nimen perusteella, sillä halusin tietää enemmän Diorista. Oletin, että Dior olisi tarinan keskiössä. Ei ollut ja sen suhteen olin pettynyt. Oikeastaan Dior oli vain sivujuonne, vaikka kulkikin tarinan punaisena lankana. Sen sijaan sain tietää muuta, joskin kiinnostavia asioita. Välillä luulin, että kuuntelen lentämisestä kertovaa kirjaa, sillä sitä romaanissa on runsaasti. 

Olisin myös vähentänyt "rakkausjuttuja". Muuten kirja on mukavaa kuunneltavaa, hieman surullinen. Ja sainhan tietää jotain myös Diorin puvuista. 

Lopussa on kirjailijan sanat, joissa kerrotaan mitkä kirjan tapahtumista ja paikoista ovat todellisia ja ketkä henkilöistä ovat olleet olemassa. Myös lähdekirjallisuutta mainitaan. 

Nyt kun tiedän Lesterin tyylin, niin voisin kuvitella tarttuvani kirjailijan muihin teoksiin kaivatessani hyvin kirjoitettua romanttista kirjallisuutta. Joskin hieman arvelluttaa romantiikan määrä, joka on minulle kyllä ok, kunhan sitä ei ole liikaa. Vilkaisin alkuperäisien kirjojen kansia ja niiden perusteella tuskin tarttuisin teoksiin. Kannet ovat aika viihteellisiä

Kirjasta tuli mieleen toinen samantyylinen kirja, jossa on sota-aikaa, rakkautta ja lentämistä. 
Kate Quinn: Metsästäjätär

+++++++
Kirjailija, ent. L'Oréalin markkinointijohtaja
Natasha Lester, synt. 1973 Perthissä, jossa on myös varttunut ja asuu edelleen. 
Kirjailija kirjoittaa historiallisia romaaneja urheista naisista, jotka tekevät merkittäviä asioita. 

********
Ilmestyneet suomennokset: 
Ranskalainen valokuvaaja 2021 - Diorin salaisuus 2021 - Pariisin ompelijatar 2022
Kirjailijalta on ilmestynyt myös muita, mutta suomentamattomia teoksia. 
.....................

Kirjoita päiväkirjaa! Kirjoita siitä, mikä on sinusta vaikeaa. Silloin puet sanoiksi ongelman. Se auttaa sinua näkemään kaiken selkeästi. 

Eli Åhman Owetz: Kirjeystäviä, kesto: 10 h 33 min /389 s. - Brävvännerna 2019 - suom. ilm. 2021 - suomennos: Meri Ala-Tauriala - kansi: Lisa Krebs - Ellibsin äänikirjat - lukija: Anniina Piiparinen -  HarperCollins Nordic

 
Sisältökuvaus kustantajan sivuilta:
Malin on keski-ikäinen nainen, jolta ei päällisin puolin tuntuisi puuttuvan mitään. On komea mies, maatalo, lapsia, ystäviä. Mutta silti jotain uupuu. Rakkaat lehmät oli myyty, mutta se ei ole se vaikein asia, vaan rakkauden puute. Aviomies ei ole koskenut vaimoonsa kahteen vuoteen ja Malin kaipaisi parisuhteeseen entisaikojen hellyyttä. 
Onneksi sentään on kirjastoauto, joka kurvaa lähistölle joka toinen viikko. Kirjat helpottavat rakkauden nälkää.

Kirja on keski-ikäisten henkilöiden rakkaustarina. Nippanappa ettei tarina ole makuuni toisinaan liian imelä. Ennalta-arvattava se kuitenkin on, kuten tämän genren kirjat usein ovat. 
Vaihtelua tarinaan saadaan kahdella kertojalla: päähenkilöt: Malin ja Erik.
Sopiva aivot narikkaan-kirjaksi.

+++++++
Kirjailija, toimittaja
Eli Åhman Owetz, synt. 1962. Asuu Roslagenissa Ruotsissa.

********
Ilmestyneet teokset:
Anna-Lisan valinta 2021 (e- ja äänikirja) -  Anna-Lisan antiikki 2021 (e-ja äänikirja) - Kesä kulkurina 2021 (e- ja äänikirja) -  Kauppapuodin tytöt 2021 (e- ja äänikirja)  - 
En tiedä onko yo. kirjoista olemassa myös paperikirjoja. En pikahaulla ainakaan löytänyt.

Kirjeystäviä 2021 - Remonttikohde 2022 (= itsenäinen jatko-osa Kirjeystäviä -kirjalle). Remonttikohteen päähenkilö on Erikin ex-vaimo Susanne.
Kirjeystäviä oli Storytel-palkintoehdokasfinalisti ja voitti hopeaa Vuoden Kirja 2020-äänestyksessä Ruotsissa. 

Kommentit