Sarenbrant: Suojelusenkeli & Sager: Eloonjääneet tytöt - dekkari - äänikirjat

 

Suojelusenkeli on Emma Sköld -sarjan yhdeksäs osa ja Eloonjääneet tytöt on kirjailijan esikoisteos.

Mies tuijottaa halkeillutta kattoa toivoen sen romahtavan. Kuolemaa ei ole koskaan kaivattu yhtä hartaasti kuin nyt, hän on maanut täällä jo aivan liian kauan.

Sofie Sarenbrant: Suojelusenkeli, 9. osa Emma Sköld -sarjaan - suom. ilm. - 2022 - 431 s. / kesto:
 9 h 38 min -  Skyddsängeln 2021 -  suomennos: Helene Bützow - kansi: Sanna-Reeta Meilahti - - Storytelin äänikirja - lukija: Satu Paavola - WSOY

Sisältökuvaus kustantajan sivuilta:

"Kirsikkapuut kukkivat Tukholmassa, mutta poliisi Emma Sköldillä ei ole aikaa pysähtyä nauttimaan keväästä. Hänen työparinsa Krille on kadonnut jälkiä jättämättä, ja Emma on päättänyt löytää kollegansa – elossa tai kuolleena. Emma ei luovu toivosta, vaikka tutkinta on polkenut jo kuukausia paikallaan. Samaan aikaan kun se viimein etenee, hylätystä mielisairaalasta löytyy raa’asti murhatun miehen ruumis. Jo valmiiksi kiireinen Emma saa ratkaistavakseen uuden tapauksen. Vasta kun uhrin henkilöllisyys paljastuu, Emma ymmärtää, että Krillen katoaminen ja murha saattavat liittyä toisiinsa."

Sarenbrantin tapaan edellinen kirja loppui cliffhangeriin, joten piti taas odottaa seuraavaa osaa. Sarenbrant jatkaa tutulla tyylillään: jouhevaa tekstiä, joitakin yllätyksiä, sopivasti yksityiselämää ja jo edellä mainittu koukuttava loppu. Samantyylisyyden vuoksi dekkareista joko pitää tai sitten ei.

Edellisen osan kohdalla oli hienoista sarjaan kyllästymistä, mutta Suojelusenkeli tuntui taas vetävän paremmin. Tarinan sisällöllä lienee osuutensa. 

Harmittaa, ettei sarjaa suomennettu alusta alkaen, sillä muutamat ensimmäiset suomennokset olivat aika jänniä. Sittemmin kaksi ensimmäistä osaa on ilmestynyt ääni- ja e-kirjoina ja toisen osan pokkarikin julkaistiin syksyllä 2021. Ensimmäisen osan pokkarin saa elokuussa 2022.
En enää viitsi  lukea/kuunnella ykkös- ja kakkososaa, sillä välissä on jo tapahtunut niin paljon.
Mutta niille, jotka vasta aloittavat sarjaa suosittelen ehdottomasti järjestyksessä lukemista.

Ja tietysti myös Suojelusenkeli jää taas jännään kohtaan. 

++++++++
Kirjailija, valokuvaaja, ent. toimittaja
Sofie Sarenbrant, synt. 1978 Tukholmassa. Asuu Brommassa, josta myös kirjoittaa dekkareissaan.
Sekä Emma Sköld että Sofie Sarenbrant rakastavat hevosia, mutta Emma on paljon hurjapäisempi ratsastaja, toteaa Sarenbrant kiitoksissaan. 

********
Ilmestyneet suomennokset: 
Emma Sköld - sarja:
- 1. osa: Lepää rauhassa  2021 (pokkari ilm. elokuussa 2022)
- 2. osa: Kuoleman kintereillä  2021 (pokkari ilmestyi marraskuussa 2021)
- 3. osa: Avoimet ovet - 2019
- 4. osa: Osasto 73 - 2019    
- 5. osa: Kerjäläinen - 2019   
- 6. osa: Syntipukki - 2020 
- 7. osa:  Häpeänurkka 2021
- 8. osa: 2021 Valheenpunoja 2021
- 9. osa : Suojelusenkeli 2022

Tulossa: 10. osa Sielunkumppani ilmestyy kesäkuussa 2022.

.............................

Hän juoksi täysin vaiston varassa. Alitajuisesti hän tiesi, että hänen oli juostava, vaikka mikä tulisi. Hän oli jo unohtanut, miksi juoksi. 

Riley Sager: Eloonjääneet tytöt, 418 s. / kesto: 12 h 9 min. - suom. ilm. 2022 -  Storytelin äänikirjat - lukija: Maija Lang -  Final Girls -2017 -  suomennos: Laura Liimatainen - WSOY

Kirjan sisältö kustantajan sivuilta:

"Eloonjääneet tytöt on piinallisen tiivistunnelmainen jännitysromaani, joka nostaa hattua 80-luvun kulttikauhuleffoille ja esittelee eloonjääneet tytöt toimivina sankarittarina, jotka osaavat muutakin kuin kirkua.
Kymmenen vuotta sitten Quincy Carpenter jäi ainoana eloon metsämökin verilöylyssä. Lehdistö nimesi hänet ”eloonjääneeksi tytöksi” samalla tavalla kuin asuntolamurhista selvinneen Lisan ja siivooja Samin, joka kohtasi tappajan yövuorossa. Quincy ei halua ajatella mökkiyötä ja onnistuukin siinä... kunnes Lisa kuolee ja Sam ilmestyy Quincyn kynnykselle."

Prologi lupaa hyvää, mutta sitten heti tarina alkaa junnata. Missä on psykologisen trillerin jännitys? Missä luvattu kauhu? 

Minusta tämä oli tylsä, kuunteleminen ajanhukkaa. Aihekin loppuunkaluttu. Onneksi loppua kohden tarina muuttui hieman intensiivisemmäksi ja jotain alkoi tapahtua. Peli oli kuitenkin osaltani jo menetetty. Mutta vielä, arvasin loppuratkaisut, siis useammankin jutun. Näin suuri ennalta-arvattavuus ei ole hyvä asia. 
Mies näyttää kirjoittaneen tämän jälkeen jo useampia psykologisia trillereitä, joten toivotaan, että taidot ovat karttuneet. 

Uusiin dekkaristeihin tutustuminen on kuitenkin jännää, sillä aina voi törmätä kiintoisiin kirjailijoihin. Välillä tosin tuntuu, että dekkareita kirjoitetaan liikaa eikä niihin enää löydetä uusia kulmia, ainakaan tällaiselle paljon dekkareita lukeneelle. 

+++++++
Kirjailija, toimittaja, graafinen suunnittelija
Riley Sager, oik. Todd Ritter, on tunnettu myös nimellä Alan Finn. Mies on varttunut Pensylvaniassa ja asuu Princetonissa, New Jerseyssä.  Kirjailija on kirjoittanut yo. nimillä ainakin kymmenen teosta, joista viisi psykologista trilleriä. Eloonjääneet (Final Girls) on miehen ensimmäinen teos, joka on käännetty ainakin 30 kielelle.

*******
Ilmestyneet suomennokset:
Eloonjääneet tytöt 2022

Kommentit