Kristiina Markkanen (toim.) & Itohan Okundaye: Nimeni on Itohan - tositarina - tieto

 

Mitä tahansa oletkin kokenut tai kuinka pohjalta joudutkin aloittamaan, muista, että elämällä on aina uutta annettavaa, ja myös hyviä asioita voi tapahtua. Elämä voi olla rankkaa, mutta sen ei ole tarkoitus tuhota meitä. (Okundayen esipuheesta) 

Kristiina Markkanen (toim.) & Itohan Okundaye: Nimeni on Itohan, 240 s. / 5 h 21 min - muistelmateos /tietokirja - ilm. 2020 - kansi: Jarkko Lemetyinen/KatseDesign - kannen valokuva: *) Anna Kuokkanen - Ellibsin äänikirja - lukija: Karoliina Niskanen - Docendo

Maailmassa on arvioiden mukaan noin 40 miljoonaa ihmiskaupan uhria. Nigerialainen Itohan Okundaye on yksi heistä. 

Esittelyteksti kustantajan sivulta:
Ihmiskaupan vastaisen kampanjan kasvoina tunnetun Itohan Okundayen tarina oli median otsikoissa helmikuussa 2019. Pienen pojan äiti Itohan sai pitkien vaiheiden jälkeen jo toistamiseen käännytyspäätöksen Suomesta. Hänen tuekseen kerättiin suuri kansalaisadressi. Kohun seurauksena Maahanmuuttovirasto kutsui Itohanin kuultavaksi ja syksyllä 2019 hänelle ja hänen pojalleen myönnettiin ensimmäiset oleskeluluvat.

Koskettava tarina kertoo alaikäisenä prostituutioon pakotetun nuoren naisen vaarallisesta matkasta vapauteen, monien vaiheiden kautta Nigeriasta Suomeen. Itohan Okundaye oli vain 15-vuotias, kun hänet houkuteltiin lähtemään Italiaan Benin Citystä, Nigeriasta.

Itohan kuvitteli itselleen loistavan elämän Euroopassa. Mutta kävikin toisin. Hänet pakotettiin prostituutioon ja häntä hyväksikäytettiin. Kirja kertoo Itohanin pitkästä matkasta kohti vapautta ja ihmisarvoista elämää. Se kertoo yhden ihmiskaupan uhrin ja samalla tuhansien Nigeriasta Eurooppaan prostituutioon lähetettyjen naisten ja tyttöjen tarinan. Se on myös nuoren naisen kasvukertomus ja tarina oman tien löytämisestä.

Itohan on poikkeuksellisen rohkea nainen. Hän sai vain huonoja vaihtoehtoja, mutta voimaantui matkalla, ja nyt hän haluaa kertoa kokemuksistaan. Itohan haluaa antaa kasvot ja äänen hyväksikäytön ja väkivallan uhreille. Hän haluaa omalla esimerkillään näyttää, että uhrista voi kasvaa yhteiskunnallinen vaikuttaja.

"Jumalan armo" - sitä merkitsee nigerialaisen Itohan Okundayen edonkielinen nimi. Tyttöä pidettiin kuitenkin yhteisössä kirottuna koska sattui syntymään jalat edellä ja näin olisi saattanut aiheuttaa äitinsä kuoleman.
Itohan Okundayen tarina on rankka ja surullinen, mutta onneksi se loppuu onnellisesti.  Luulin esittelytekstin perusteella, että kirjassa olisi vain Itohanin kokemuksia, matkoja ja elämää eri maissa, mutta ei. Kertojina olivat lisäksi mm. Anna, valokuvaaja ja Kristiina, teoksen kirjoittaja, jotka kuvasivat tarinaa omilta kanteiltaan. 

Itohanin turvapaikkaprosessi kesti viisi ja puoli vuotta.
Paikoin tekstin teki puuduttavaksi se, että luettiin erilaisia päätöksiä sanasta sanaan. Olivatko tarpeellisia? Minusta olisi riittänyt jos olisi sanottu mikä päätös/lausuma yms. on kyseessä ja lyhyesti referoitu sen sisältö.
Kirja on myös tietoteos mm. ihmiskaupasta, Nigeriasta ja uskonnoista. joista yksi on juju-uskonto.

"Yksi nigerialaisen ihmiskaupan ominaispiirteistä on perinteiseen juju-uskontoon kuuluva voodoo-riitti, jonka tytöt joutuvat läpäisemään ennen Eurooppaan lähtöään. Salaisen riitin tarkoituksena on pelotella tyttöä ja varmistaa tämän tottelevaisuus uhkaamalla onnettomuuksilla, jotka kohtaavat tottelematonta. Myös Itohan kävi läpi riitin ennen lähtöää." (Lainaus: Uusi Tie 9/2020)

*) Valokuvaaja Anna Kuokkasella oli kiertävä valokuvanäyttely Itohasta syksyllä 2020. Anna oli seurannut Itohanin elämää lähes siitä asti, kun tämä saapui Suomeen vuonna 2014. 

Mitä Itohan Okundaye tekee nyt? Vuonna 2019 haaveissa oli päästä opiskelemaan ja saada työtä sosiaalialalta, jotta voisi hyödyntää kokemuksiaan. Ainakin Itohan käy luennoimassa ihmiskauppa- yms. seminaareissa. Vuonna 2021 ihmisoikeusaktivisti Itohan valittiin ensimmäiseen kansainväliseen ihmiskaupasta selviytyneiden valtuustoon, joka avustaa Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestöä ihmiskaupan ehkäisemisessä. 

Pääasia Itohanille oli kuitenkin saada turvapaikka itselle ja Light-pojalle. Nyt lapsi voi saada normaalin elämän ja käydä koulua.

+++++++
Kirjailija, toimittaja
Kristiina Markkanen 
Kirjailija on erikoistunut siirtolaisuushistoriaan sekä globaaleihin muuttoliikkeisiin. 

*******
Ilmestyneet teokset:
Näköalapaikka Pihlajamäki 2012 - Caj Bremer - mies katolla 2019 - Nimeni on Itohan 2020

Kommentit