Nita Prose: Huonesiivooja - esikoisdekkari

 

Olen hotellisiivooja. Olen se, joka siistii huoneesi, se, joka tulee paikalle kuin aave, kun olet itse lähtenyt jonnekin hurvittelemaan. Sinulle on se ja sama millaisen sotkun olet jättänyt jälkeesi ja mitä minä saatan nähdä, kun itse olet muualla.

Nita Prose: Huonesiivooja, 335 s. - esikoisromaani / dekkari - suom. ilm. 2022 - The Maid 2022 - suomennos: Katariina Kallio - Bazar Kustannus 

Molly Gray on kaksikymmentäviisivuotias siivooja Regency Grand Hotellissa. Molly Gray erottuu muista ihmisistä, sillä hän on omanlaisensa, erilainen. Hänellä on vaikeuksia sosiaalisten suhteiden kanssa, hän tulkitsee ihmisiä väärin eikä ystäviäkään ole. Työtoveritkin katsovat nenän vartta pitkin.  

Molly on mumminsa kasvattama, sillä vanhemmat olivat lähteneet livohkaan kun Molly oli ihan pieni. Tytön tukena oli ollut mummi, johon saattoi aina turvautua ja kysyä neuvoa. Mummi tosin jakeli ohjeitaan pyytämättäkin. Sitten mummi kuoli ja Molly joutuu selviytymään itsekseen.

Molly arvostaa työtään ja on siitä kiitollinen. Molly rakastaa jopa siivoojan asuaan, häikäisevänvalkoista tärkättyä paitapuseroaan ja kyykistymistä helpottavasta stretchistä tehtyä mustaa kynähamettaan. On ihanaa nähdä aamusella hotellisiivoojan kärry ja sen appelsiininkukilta tuoksuvat pikkusaippuat, pikkuruiset shampoopullot, kasvopaperilaatikot, wc-paperirullat ja kaikki siivousvälineet.
- Hyvin varusteltu siivouskärry on puhtaanapidon ihme, pyörillä kulkeva siisteyskone. Ja kuten sanottu, se on kaunis.

Siivousvuorossa olisi vakioasiakkaan eli ökyrikkaan Blackin pariskunnan sviitti. Charles Black on tympeä tyyppi, mutta nuoresta vaimosta Molly pitää. Yleensä siivoojia ei noteerata, mutta rouva Black juttelee ja antaa aina reilun tipin. 
Mutta nyt herra Black makaakin sängyssään eikä reagoi. Molly otaksuu miehen nukkuvan, mutta ei, ei mies nuku, sillä Molly ei ole kuullut herra Blackin hengittävän. On soitettava vastaanottoon.
- Tässä on Molly, siivooja. Olen kattohuoneistossa sviitissä 401. Täällä on tavallisesta poikkeava tilanne. Perin outo sotku, ettenkö sanoisi. 
Mitäköhän oli mahtanut tapahtua?

Hotellissa työskentee ovimiehenä toimiva Preston, joka on ollut Regency Grandin palveluksessa yli kaksikymmentä vuotta. Mummi, Preston ja hänen edesmennyt vaimonsa olivat olleet ystäviä. Preston tuntuu olevan ainoa, joka kohtelee Mollya asiallisesti.

Cheryl on siivojien esimies, laiska ja varas. Nainen livahtaa usein kattokerroksen sviitteihin voidakseen pihistää siivojille jätetyt tipit, ainakin setelit.
Sunshine on kotoisin Filippiineiltä. Nainen on eloisa ja valovoimainen, joten ei ihme, että häntä sanotaan auringonpaisteeksi.
Sri Lankasta kotoisin oleva Sunitha on vaitonainen, mutta hänen kanssaan on mukava tehdä töitä, sillä hän ei aikaile eikä laiskottele.

Keittiössä työskentelevä meksikolaislähtöinen Juan Manuel on mukava. Juan Manuel on ikävässä tilanteessa eikä hänellä ole edes asuntoa, joten Molly livauttaa miehelle hotellin tyhjien huoneiden avaimia. Sehän ei ole sallittua, mutta Molly käy aina jälkeenpäin siivoamassa Juan Manuelin käyttämän huoneen, joka on usein yllättävän sotkuisessa kunnossa. Eikä ihme, sillä huoneessa näyttäisi yöpyvän muitakin kuin Juan Manuel.

Rodney Stiles puolestaan on hotellin baarimikko, johon Molly on ihastunut. Jo pelkkä silmänisku saa Mollyn hurmioitumaan. Voi kun pääsisi treffeille.

Hotellissa oli siis tapahtunut murha, mutta eivät rikokset jää siihen. 

Lämminhenkinen ja huumoria sisältävä dekkari, jonka päähenkilö on Moppi-Molly. Kirjassa on aika vähän tapahtumia ja osa rikollisista ja heidän puuhistaan paljastetaan tarinan edetessä, joten jännitettävää ei jää kovinkaan paljon.
Siivoamisesta kerrotaan turhan yksityiskohtaisesti, mutta ehkä sillä halutaan kuvata sitä kuinka tarkka Molly on. Kaiken pitää olla just eikä melkein. Eikä Mollylle ikinä tulisi mieleen käyttää vessanpönttörättiä lavuaarin pyyhkimiseen, kuten Cheryl tekee, yök.

Mitä kaikkea hotellissa oikein tapahtuu? Entä kuka lopulta on syypää herra Blackin kuolemaan? Myös Molly päätyy epäiltyjen joukkoon. 

Olisin karsinut mummin hokemia ja sananparsia, joita riittää läpi koko tarinan. Kuten:
Mummilla oli tapana sanoa: Jos rakastaa työtään, elämässä ei ole yhtään raskasta raadannan päivää.
- Muistin mummin neuvon: Rehellisyys maan perii.
- "Sinä aikana toistelin sanoja Ei" ja "En pysty" niin tiuhaan, että kuulostin ihan pieneltä veturilta, joka ei jaksa, kuten mummi sanoi.

Parasta minusta on, ei itse tarina, vaan kuvailut Mollystä. Miten yksinjäänyt, hieman erilainen aikuinen nainen pärjää ilman mummin loputtomia ohjeita, vaikkakin muistaa ne. Molly on tosikko, helposti höynäytettävä ja äärimmäisen pikkutarkka sekä työstään että etiketistään. Autistinen, ainakin sellaiselta vaikuttaa, vaikkei ko. sanaa käytetäkään. 

Plussaa muutamista "yllätyksistä".

Pidän enemmän vaudikkaammista dekkareista ja toisinaan eri asioiden kovin pikkutarkka kuvailu häiritsi. Varsinaisia rikostapahtumia saa odotella turhan kauan, juoni on aika simppeli ja paikoin epäuskottava. Esittelyssä kirjaa sanotaan suljetun paikan murhamysteeriksi. Sanoisin mieluummin kevytdekkariksi tai chick lit-romaaniksi murhalla kuorrutettuna. Prosen itsensä mielestä kirja on whodunit-teos (kuka sen teki).

Kirjan oikeudet myytiin ennen julkaisua yli kahteenkymmeneen eri maahan ja on New York Timesin ja Kanadan bestseller-listoilla.

Kirjailija kertoo saaneensa idean tarinaan vuonna 2019 tekemällään Lontoon liikematkalla. Prose tuli hotellihuoneeseensa, jossa hotellisiivooja väisti häntä kädessään kirjailijan verkkarit, jotka N. P. oli jättänyt myttyyn sänkynsä päälle. Tällöin Prose oli ajatellut kuinka näkymätöntä ja intiimiä työtä hotellisiivojat oikeastaan tekevät. Prosella välähti ja koska hänellä ei ollut paperia hän kirjoitti tulevan prologin lautasliinaan tajuamatta kuitenkaan vielä silloin, että se tulisi olemaan tulevan kirjan alku.
(Lähde CBC News 2/2022)

Romaani sopii sellaisille lukijoille, jotka pitävät lempeistä, hitaista, helppolukuisista ja viihdyttävistä jännäreistä. 

Olkaamme bambun kaltaisia ja oppikaamme joustamaan ja taipumaan tuulen mukana.

P.S. Tytär oli opiskeluaikana yhden kesän hotellissa huonesiivoojana. Sen kesän jälkeen en ole ikinä hotellissa juonut yhdestäkään huoneessa tai kylppärissä olevasta juomalasista pesemättä sitä ensin. 

+++++++
Kirjailija, Kanadan Simon & Schuster -kustantamon varatoimitusjohtaja ja kustannuspäällikkö
Nita Prose, oik. Nita Pronovost

Edit: Kuvasin kirjailijan kun hän oli kertomassa Hotellisiivoojasta Helsinki Litissä 14.5.2022


*******
Ilmestyneet teokset:
Huonesiivooja 2022

Kirjailija kirjoittaa toista teostaan.

Kommentit

  1. Minua on alkanut kiehtoa tämä romaani. Olen vähän huono hitaiden romaanien kanssa nykyään, mutta jokin tässä vetää puoleensa. Harvemmin kirjoissa myöskään on Mollyn kaltaisia hahmoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä, sillä kyllä tässä tapahtuu kunhan alkuun päästään. Ehkä kirjailija on halunnut esitellä hahmot ensin. Ja Molly, hän on aika hellyttävä.

      Poista
    2. Juuri Mollyn erikoinen henkilöhahmo oli kiinnostava. Jotenkin hellyttävä ja hänen sisällään asuu arka, mutta silti rohkea nainen.

      Poista
    3. Minustakin Mollyn hahmo on hyvä ja onpahan ainakin erilainen päähenkilö.

      Poista

Lähetä kommentti