Ari Wahlsten: Kyynelten laakso, 6. osa - dekkari

 

Kääntäessäni varovasti päätäni kuulin kahinan korvissani ja poskeni kosketti jotain viileää, sileää pintaa, joka oli yhtaikaa sekä liukas että tahmea. Kun tajusin mistä oli kyse, löi pelko lävitseni kuin joku olisi vedellyt piikkilankaa edestakaisin pitkin sisuskalujani.

Ari Wahlsten: Kyynelten laakso, 270 s. - 6. osa Kit Karisma -sarjaan - ilm. 2022 - kansi: Timo Numminen - CrimeTime 

Yksityisetsivä Kit Karisma oli juuri palannut Suomeen oltuaan Floridassa Elisabeth-tätinsä hautajaisissa. Täti oli ollut nuoren Kitin ikään kuin ylimääräinen holhooja.
- Kun suomalainen äitini oli aikoinaan kuollut auto-onnettomuudessa Helsingissä ja minut passitettu varhaisteininä isäni vastuulle Floridaan, olin viettänyt tätini talossa lukemattomia öitä.
Yksityisetsivänä toiminut isä nimittäin hoiti usein töitään yökaudet. Elisabeth oli huolehtinut pojasta, ruokkinut ja pitänyt poissa pahanteosta.

Päästyään lentokoneesta maankamaralle Kit saa tekstarin: Soita heti kun voit. Kit soittaa. Ystävä sanoo olevansa suurissa vaikeuksissa ja pyytää apua. Kit lähtee samantien tapaamiseen, joka ei pääty hyvin tai oikeastaan ei ehdi edes alkaakaan kun tapahtuu jotain joka on viedä Kitinkin hengen. 

Tapahtumat johdattavat Kit Karisman ja tahollaan poliisit erään vanhan keissin pariin, jossa oli mystisesti kadonnut suuri rahasumma. 
Kitiä kiinnostaa myös saada tietää missä rahat ovat tai olivat olleet ja kuka/ketkä olivat saaliin piilottamisen takana.
Tutkimuksiin mukaan tulee tällä kertaa nuori ja innokas poliisi, joka tulevaa uraansa vaarantaen alkaa auttaa Kitiä tapauksen selvittämisessä. 

Wahlsten kirjoittaa hard boiled -tyyliin, johon kuuluvat myös kauniit naiset. Niinpä Kit kohtaa kiinnostavan naisen, jolle kertoo olevansa yksityisetsivä toisessa polvessa. Washingtonissa syntynyt Kit on suomalaisen lähetystövirkailijan ja afroamerikkaisen turvallisuusmiehen avioton poika. Karisma on asunut sekä Yhdysvalloissa että Suomessa. Työssään yksinäinen susi, jonka asiakaskunta on sekalaista seurakuntaa. Laittomuuksin Kit ei lähde (vaikka vähän välillä oikookin). Asuu yksin kerrostaloasunnossa. Ottaa mielellään ryypyn silloin tällöin, pitää nyrkkeilystä ja vanhoista tangoista sekä ratkoo ristikoita.
Nyt kun nainen saa tietää Kitistä näin paljon, niin olisiko vihdoin rakkautta ilmassa? 

Tässä onkin suurinpiirtein kaikki mitä päähenkilön yksityiselämästä kerrotaan, mutta privaattielämä ei olekaan Wahlstenin dekkareissa pääasia, vaan ihan muut asiat. Tarinoissa mennään eikä meinata.

Dekkarit eivät onneksi ole liiallisella pituudella pilattuja  (nytkin 270 s.), joten turhaa jankkaamista ei ole. Tapahtumat etenevät kiivaaseen tahtiin ja Kitille sattuu ja tapahtuu, mutta mies on kuin kissa, jolla on seitsemän henkeä ja joka aina putoaa jaloilleen. 

Tunnen itseni vanhan grammarin neulaksi, joka toistaa melodiaa. Olen nimittäin aika monesta dekkarista sanonut viime aikoina, että se on sarjan paras. No, niin on Kyynelten laaksokin, eittämättä. Wahlstenin kirjoitustyyli on pysynyt entisenlaisena, mutta tarina on minusta paras tai ainakin minua se "viehättää". 
Kit Karisma on omanlaisensa yksityisetsivä, joka oikoo käsityksiä oikeasta ja väärästä. Perusluonteeltaan hyväntahtoinen ja oikeudenmukainen Karisma haluaa nytkin auttaa. Jollei muuten niin puhdistaakseen ystävänsä hetkeksi rapautuneen maineen. 

Kyynelten laaksossa on vauhtia ja vaarallisia tilanteita ryyditettynä humoristisella tekstillä, joka ei kuitenkaan ole yliampuvaa eikä vanhojen sananparsien toistoa.  
Ari Wahlsten on positiivisella tavalla oman tiensä kulkija ja uskon vilpittömästi, että sellaisena myös pysyy.
Suositus Kit Karisma -sarjalle.

Tunsin äkkiä voimakkaasti, että ihmisen  olemassaololla oli oltava merkitys, vaikka se suurimman osan aikaa onkin kätketty ja mysteeri.

+++++++
Kirjailija, käsikirjoittaja, ohjaaja, näyttelijä, sanoittaja ja laulaja
Ari Wahlsten, synt. 1963 Helsingissä, jossa myös asuu. Kirjailija oli Lapinlahden Linnut -ryhmän jäsen 1994-2006.
Moninaisten tehtäviensä ohella Wahlsten opettaa myös Kriittisen Korkeakoulun kirjoittajakoulussa.

Kuvattu kirjajulkkareissa 28.2.2022. Sanoin etten halua mitään perinteistä poseerauskuvaa. Tässä tulos.

********
Ilmestyneet teokset: 
Kosteiden mestojen balladi 2012 - Jobikirja 2014 

Kit Karisma -sarja:
Kuka pelkää mustaa miestä 2016 - Lumimies 2016 - Nelisormi 2017 - Hyvästi enkelini 2020 -  Ikiuni 2021 - Kyynelten laakso 2022
Tulossa: 7. osa Langennut kaupunki ilmestyy keväällä 2023.

Linkki edelliseen eli viidenteen osaan: Ikiuni, 5.

Linkki neljänteen osaan: Hyvästi enkelini, 4.

Linkki ensimmäiseen osaan: Kuka pelkää mustaa miestä, 1.

Tähän loppuun vielä pari kuvaa Kyynelten laakson kirjajulkkareista, jotka pidettiin 28.2.2022 Kallion kirjaston kupolisalissa. Väkeä oli kuulolla ihan mukavasti.

Tilaisuuden avasi kirjailija itse laulamalla kappaleen... minkäs muun kuin tietysti... Kyynelten laakson. Säestäjänä oli Juha Hautala.

CrimeTimen Jouni Tervo haastattelee.





Virallisemman osuuden jälkeen siirryimme kirjaston pohjakerrokseen. Siellä on Dekkarikirjasto, jossa on Suomen dekkariseura ry:n lahjoittama kokoelma jännityskirjallisuutta.
Tila on kuulema toiminut joskus Paavo Nurmen asuntonakin.

Ja sitten loppuillasta me... No, se on toinen tarina.

Kommentit