Anu Ojala: Jääsilkkitie - esikoisdekkari

Sadevesi valui kylminä noroina pitkin ihoa, Ronja pyyhkäisi enimmät vedet silmistään, kohensi ryhtiään ja puski väsymyksen tunteen syrjään. Kyllä hän pärjäisi. Kyllä hän jotain keksisi. Mitä ikinä vaatisikin, hän hoitaisi sekä työn että äidin.

 Anu Ojala: Jääsilkkitie, 302 s. - ilm. 2021 - esikoisdekkari - kansi: Tuomo Tukiainen - Like Kustannus *******kirjaston kirja

Lopussa on mittava määrä Ojalan lasten- ja nuortenkirjoja.

Tapahtumat sijoittuvat pohjoiseen Suomen ja Ruotsin rajalle. Päähenkilönä on Ronja Jentzsch Lapin poliisista. Ronjalla on muistisairas äiti, jonka omaishoitajana toimii, veljensä ja hoitajan avustuksella. Risto-veli haluaisi sijoittaa äidin hoitokotiin, mutta Ronja ei tahdo, ei vaikka äiti ei aina edes tunne lapsiaan.  
Elämä on rankkaa kun alkaa tapahtua murhia ja kuolemia, jotka on aiheuttanut uusi vaarallinen synteettinen huume.

Toisaalla eräs isä elää perhehelvettiä. Vaimonsa pahoinpitelemä mies yrittää hoitaa työnsä ja selvitä arjen toimista ja samalla pitää huolta päiväkoti-ikäisestä lapsesta, joka joutuu myös äidin vihan kohteeksi. Kuinka kauan tätä saa tapahtua ennen kuin joku puuttuu asiaan, etenkin kun isä ei uskalla. Mies häpeää vaimonsa pahoinpitelyä ja pelkää että hänelle naurettaisiin. Mutta eniten mies ajattelee lastaan ja pelkää tämän puolesta.

Kristian on tullimies, joka tekee vessasta sellaisen löydön joka asettaa miehen kinkkiseen tilanteeseen. Ollako rehellinen vai ei? Työmoraali vaatisi rehellisyyttä, mutta epärehellisyys auttaisi ehkä elämässä.
Mies päättää kysyä neuvoa lapsuudenystävältään, joka sattuu olemaan pikkurikollinen. Millaiseen ratkaisuun Kristian lopulta päätyy?

Dekkari alkaa niin vauhdikkaasti, että jopa tällaista dekkareita paljon lukevaa henkilöä hirvittää. Alkuun on mahdutettu lukemattomia henkilöhahmoja ja tapauksia niin runsaasti, ettei monissa kirjoissa ole yhteensäkään näin paljon. Pohdinkin, että onko kaikki paukut käytetty kirjan neljälläkymmennellä ensimmäisellä sivulla. Mutta, ei ole, vauhti jatkuu, tosin onneksi hieman hiipuen.

Ronja on päähenkilö, mutta valitettavasti hän jäi minulle kovin etäiseksi. Ronjalla on veli ja muistisairas äiti, mutta mitä muuta? 
Tarinassa on paljon tapahtumia, joten ehkä siksi eräs juonihaara jää auki tai oikeammin käsittelemättä kunnolla. Eräs tutkinnassa oleva yhtiö ja sen henkilöt ikään kuin unohdetaan kokonaan. Oliko lafkan esimies edes ollut esimies? Entä mitä muille henkilöille tapahtui?
Myös perhehelvetin käsittelyyn kaipasin taustoja. Vaimohan on psykopaatti, sehän on selvää, mutta mikä oli ajanut ko. tilanteisiin? 
Entä huumeet? Mistä ne tulivat ja keille olivat menossa jne. Olisin kaivannut tarkennusta myös näihin seikkoihin.
Kaikkein eniten minua kuitenkin rassasi kielenkäyttö. Ei murre, vaan jatkuva miesten ja naisten kiroilu ja vitun hokeminen. Kokemuksesta tiedän, että henkilöhahmoista saa räväköitä vähemmälläkin manaamisella. 

Yllämainituista seikoista huolimatta dekkari on mielenkiintoinen ja järkyttävä kuvaus etenkin huumeisiin liittyvistä asioista, petoksista, ahneudesta, rahasta ja väkivallasta. Tarina muistuttaa kuinka vaarallista on mennä kokeilemaan kaikenmaailman pillereitä ja huumaavia aineita, joiden alkuperää ei edes tiedä. Saati sitten aineiden vaarat ja vaikutukset.
Kirja on myös kurkistus narkomaanien ei-niin-mukavaan elämään sekä siihen miten rankkaa omaishoitajan työ on. Etenkin tässä tapauksessa. Poliiseilla kun on yleensä epämääräiset työajat. 

Vahva ja erilainen esikoisdekkari, joka kyllä kannattaa lukea, vaikkei mikään hyvänmielen dekkari olekaan. 

++++++
Kirjailija, juristi
Anu Ojala, synt. 1972, asuu Rovaniemellä.
Kuvasin Anu Ojalan Helsingin kirjamessuilla syksyllä 2021.


*******
Ilmestyneet teokset:
Aikuisten teokset:
Jääsilkkitie 2021 (1. aikuisten romaani/dekkari)

Jatkoa kuulema tulossa, mutta milloin, sitä en tiedä.

Nuortenkirjat:
Emilia-sarja: Vaarallinen poikaystävä 1997 - Varjo ikkunassa 1998 - Kiusanhenki 1999 - Kielletyllä alueella 2001

Aino-sarja, kuvitukset Maaria Laurinen: Aino, neljän tuulen tyttö 2008 - Aino ja virvatulet 2009 - Aino ja hevossaaren juhannus 2011

Eläinrakas Julia-sarja: Unien hevonen 2002   - Koira vailla kotia 2003 -  Rautakavio 2005    
Muita: Pommi 2014 (ekotrilleri) - Petos 2018 (jatkoa Pommille)

Tulossa: Ryhmä error-  huhtikuu 2022 - aloittaa uuden lastenkirjasarjan

Kommentit